Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
15.01.2025 г.

Бобена плакия

Бобена плакия

Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме, заливаме го със студена вода и го сваряваме на умерен огън заедно с 1 клонче чубрица. Към края на варенето посоляваме на вкус. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме леко запеченото брашно и също го запържваме. Когато брашното стане кафеникаво, отстраняваме тенджерата от огъня, поръсваме червения пипер, сипваме няколко супени лъжици сос от боба и връщаме на огъня. Прибавяме сварения боб с по-голямата част от бульона, поръсваме сухите подправки, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. След това прехвърляме ястието в тавичка, поръсваме ситно нарязаните пресни подправки и го запичаме 15 мин в умерено загрята фурна – докато хване отгоре червеникава коричка.

Продукти за 5 порции: 2 ч.ч. зрял боб, 2 глави лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, суха и прясна чубрица, сух и пресен джоджен, сух и пресен девесил, босилек, мащерка, сол.

 

Бобена плакия
3738
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Макарони с миди и фасул
Чили кон карне
Боб със свински крачета
Телешка супа с боб
Празничен фасул
Зрял фасул с праз и маслини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини