Ограничените валежи през есенните и зимните месеци и перспективите за още сухо време се очаква да доведат до намаляване на реколтите от пшеница и ечемик в Турция през селскостопанския сезон 2025-2026 г., започващ на 1 юли, става ясно от последния доклад за страната на Службата за селското стопанство в чужбина към министерството на селското стопанство на САЩ.
Въпреки слабото разширяване на засетите площи до 7,35 млн. хектара, прогнозите са за свиване на производството до 18,5 млн. тона от 19 млн. тона през настоящия сезон заради предвижданите по-слаби добиви на фона на сухите метеорологични условия, особено в част от големите производствени региони в Турция.
Колкото до потреблението през следващия сезон, очаква се то да се задържи на прогнозираното ниво от 19,4 млн. тона през настоящия, тъй като търсенето на хлебна пшеница, която е с дял от 90% от цялото количество, се предвижда да остане стабилно. Потреблението на пшеница в Турция остава стабилно високо през последните години до голяма степен благодарение на демографията и променящите се потребителски модели. Увеличаването на населението се е стабилизирало спрямо периода 2010-2020 г., а потребителите със средни и високи доходи купуват по-рядко хляб на фона на голямото разнообразие от храни. Въпреки това страната с 87 млн. жители е смятана за една от най-големите – но не и първа – сред потребителите на хляб на глава от населението.
По данни на американската служба в Турция се произвеждат годишно над 24 млн. тона продукти от пшеница, включително брашно, паста и бисквити. В страната работят 550 мелници с капацитет от 33 млн. тона годишно, както и 25 действащи предприятия за производство на паста с годишен капацитет от 2,9 млн. тона.
Вносът на пшеница в Турция се очаква да достигне 8 млн. тона през сезон 2025-2026 г., което е с 4 млн. повече в сравнение с предвиждания през настоящия сезон, тъй като прогнозите са правителството да не наложи ограничения върху доставките от чужбина, а мелничарите да възстановят предишното темпо на внос.
Предвижданията за засетите площи с ечемик през настоящия сезон са за свиване със 7% спрямо миналия сезон до 3,5 млн. хектара. Производството и на тази зърнена култура се очаква да намалее с 11% спрямо настоящия сезон заради сушата до 6,25 млн. тона. Както и при пшеницата, потреблението се прогнозира да остане без промяна на ниво от 7,4 млн. тона. „Според наши източници фермерите са засели по-малко ечемик през есента, предпочитайки пшеницата, рапицата и слънчогледа заради очакваните по-високи маржове на печалба“, твърдят от службата.
Прогнозите за площите с царевица в Турция са за разширяване до 610 хил. хектара за сметка на памука, зеленчуците и останалите напоявани култури. Според пазарни източници промяната се дължи на високите цени на царевицата, надхвърлили 270 долара за тон. Реколтата също се предвижда да нарасне – с 12% спрямо миналогодишната до около 7,9 млн. тона.
Потреблението на царевица в Турция през сезон 2025-2026 г. се очаква да нарасне до 9,8 млн. тона заради силното търсене за производство на комбинирани фуражи и нишесте. От американската служба отбелязват, че търсенето на царевица за производство на фуражи за птици се прогнозира да запази възходящата си траектория. Турция е на 8-мо място по производство на пилешко месо в света, като се очаква то да се разшири с 8% през 2025 г.
При положение, че 85% от царевицата в страната се използва за производство на фуражи, цялостното потребление обикновено съвпада с тенденциите в сектора. Източници от бранша неизменно прогнозират стабилен ръст в производството на комбинирани фуражи на годишна база, основаващи се на нарастващото търсене в страната на месо, яйца, риба и друга животинска продукция, изтъкват от службата. През 2024 г. общото потребление на комбинирани фуражи нарасна с почти 5% спрямо 2023 г. до 29,3 млн. тона.