Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2019 г.

Какво трябва да знаем за крушата

Агробиологична характеристика на крушата
Какво трябва да знаем за крушата

Крушата спада към сем. Розоцветни (Rosaceae), подсем. Ябълковидни (Pomoideаe), род Pirus. Различава се от ябълката по някои анатомични признаци: стълбчетата на пестика са разделени до основата; във всяко семенно гнездо (камера) на завръза има две семепъпки, докато при яблълката броят варира 4 - 6; плодовете нямат дръжчена ямичка; плодовете са удължени с някои изключения при културните сортове;

При крушите цъфтежът започва от долните цветове на съцветието и продължава последователно в неговата спирална подредба до разтварянето на централния цвят. Това е т. нар. акропетален ред.

Родът Pirus обхваща видовете P. communis, P. caucasica, P. hyrcana, P. turcomanica и др.

Домашната круша P. domestica е комплексен вид. Тя е дървесно растение с добре развит ствол. В повечето случаи не достига размера на обикновената дива круша Р. сommunis. Клоните са дебели или тънки. Тръноподобните клончета са рядкост.

Биологична характеристика на ябълката - най-важното за стопанина

Дървесната корона най-често е с пирамидална форма. При сортовете Жифардова масловка, Клапов любимец и др. тя е широкопирамидална, докато при Добра Луиза, Харденпонтова масловка и др. е високопирамидална.

В дървесната корона могат да бъдат различени следните клончета: дървесни с дължина 15 – 30 см.; лакомци, които могат да надминат метър и растат вертикално или почти вертикално; предивременни клончета, развити от по-силните леторасти през същата вегетация; слаби – 5 до 15 см., развити обикновено под зоната на дървесните клончета; копиевидни – 5 до 15 см., по-дебели в основата и изтъняващи към върха; къси или пръстеновидни – от 2 – 3 мм. до 5 – 6 см., отличаващи се със скъсените междувъзлия; торбести (торбички) – 2 – 3 см., удебелени, откъдето идва името, образувани на мястото на плодните пъпки, вече дали плод, даващи начало на едно – две клончета, които са къси и много слаби; тръноподобни – 5 до 15 см., завършващи с трън.

Размерът на кореновата система, разполагането на корените в почвата и съотношението между подземната и надземната част зависят от вида на сорта и използваната подложка, от почвените условия и прилаганата агротехника. По-дълбокото проникване на корените в почвата осигурява по-добра устойчивост на неблагоприятни условия като студ и суша. Вертикалните корени на крушата проникват дълбоко и слабо се разклоняват, докато хоризонталните се разстилат почти успоредно на почвената повърхност и силно се разклоняват.

Крушата може да бъде отглеждана на семенни и клонови (вегетативни) подложки. Голямо количество семена могат да бъдат получени от плодовете на обикновената дива круша Р. сommunis. Чрез подложки от този вид културните сортове ще бъдат осигурени с мощна коренова система, черпеща вода и хранителни вещества от по-голяма дълбочина. Студоустойчивостта на кореновата система на дивата круша е добра за климатичните условия в България. Тя е подходяща и за варовити почви за разлика от дюлевата подложка.

Дюлевата подложка, размножавана клоново, се налага предвид изискването за намаляване на на височинатга на дърветата в градините, където е предвидена по-голяма гъстота на засаждане. Стопаните на насажденията трябва да имат предвид, че тя е по-плитка и чрез нея дърветата са по-слабо закрепени в почвата. Предимство на тази подложка е, че дава възможност за оползотворяването на терени с по-високи подпочвени води.

Видове подложки за овощните видове

Важно за практиката е времето на цъфтежа. Най-рано цъфтят сортовете Зимна деканка, Караманец, Енисейка и др.; следващи по цъфтеж са: Жифардова масловка, Вилям (Уйлям) Бови, Пас Красан и др.. По-късно цъфтят сортовете Абат Фетел, Вилямова масловка, Деканка на комисията, Добра Луиза, Жюл Гюйо, Конференция, Хардиева масловка, Червена Вилямова и др., а най-късно цъфти Боскова масловка.

Добри опрашители са: Боскова масловка, Вилям (Уйлям) Бови, Добра Луиза, Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Пас Красан и др.

Крушата е растение на умерения крлимат. |По устойчивост на студ тя отстъпва на ябълката и вишната. Застрашена е по-силно от повратни студове, пролетни мразове и слани във фазите: набъбване на плодните пъпки, цъфтеж и образуване на младите завръзи.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров“

София

Какво трябва да знаем за крушата
27132
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Правилни грижи – добра реколта от круши
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Ценни съвети
Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията
Грижи за крушите след плододаване
Опасна ли е крушовата ръжда?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини