Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2019 г.

Видове подложки за овощните видове

Видове подложки за овощните видове

Синор BG (27.08.2019 г.) започна темата за значението на подложките при оползотворяването на сортовите заложби в овощарството. За читателите бяха направени предварителни разяснения за наложилата се през вековете овощарска практика. В днешния материал ще коментираме въпроса какви подложки са подходящи за основните овощни видове.

Подложката е растение от същия или от родствен вид, върху което става присаждането на сорта...

За ябълката има голямо разнообразие от семенни и клонови (вететативни) подложки. Фиданките, които са семенното потомство на Айвания, Златна превъзходна, Карастоянка и Червена превъзходна, като подложки придават на присадения сорт средно силен до силен растеж, без да забавят встъпването в плододаване. Семенните подложки са предпочитани при по-бедни на хранителни вещества почви. Наред с тях селекцията дава на разположение клоновите подложки ММ 104, ММ 109, ММ 111 и др. В участъци, където почвата е плодородна, могат да бъдат засадени дървета на клоновата подложка ММ 106.

Семенните подложки са предпочитани също при отглеждането на дюля и круша върху по-леки, песъчливи и сухи почви. Семена могат да бъдат събрани от плодовете на крушите Дребна ранна, Вилямова масловка, Хардиева масловка и др. Подходящи подложки не само за крушата, но и за дюлята са Анжерска дюля, В12 и др.

Костилките на подбрани форми джанки, чиито узрели плодове имат жълтозеленикав цвят, са подходящи за засяване в семенилищата. Бъдещото семенно потомство ще послужи за размножаване на сливовите сортове. Утвърдени като подложки са сливите Брпомптон, Сен Жулиен А и Мариана.

За прасковените сортове подходящи са семеначетата на сорта Елберта. За целта има и специална кръстоска между праскова и бадем. Кайсиите имат съвместимост със семеначетата на подбрани форми на жълта джанка, зарзала, както и със семеначетата на Унгарска кайсия.

Семенното потомство на дивата череша, махалебката, както и на сорта Дроганова жълта, е подходящо за размножаване на черешовите сортове. Отбрани семеначета на вишна и махалебка служат за размножаване и на вишневите сортове.

Отглеждането на костилковите овощни сортове върху клонови подложки изисква ясна стратегия за вида на производството и срока за използване на градините. Например черешовите дървета на клонова подложка изискват добре подготвен терен от гледна точка на почвените условия, водния и хранителния режим. Планът на засаждане може да предвиди по-голяма гъстота, защото растежът на дърветата е по-слаб. Те обаче влизат по-бързо в плододаване и по-бързо се износват. Поддържането на надземната част изисква специални грижи. Много важно е оформянето и поддържането на короната, регулирането на натоварването с плодове и подбуждането на прираста след беритбата. Всичко това трябва да бъде възложено на добре обучен персонал.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София

Видове подложки за овощните видове
30710
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Подходи към здравеопазването на лозата – още по темата за лозовите подложки
Подходи към здравеопазването на лозата – значение на лозовите подложки
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Умеете ли да присаждате калеми?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини