Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.04.2023 г.

Правилни грижи – добра реколта от круши

Правилни грижи – добра реколта от круши

Всяка култура има своите особености при отглеждане и крушата не прави изключение. Грижата за растенията трябва да започне още със засаждането, а мястото за отглеждане да отговаря на определени почвени и климатични условия. Подходящи са пропускливите и богати на хранителни вещества почви.

Почвата около дърветата се мулчира веднага след засаждането, което позволява да се запази влагата по-дълго време, предотвратявайки изсушаването на горния слой на земята. Независимо от това, че крушата не се нуждае от много поливане, в жегите влагата трябва да се увеличи. Крушовите дървета изразходват по-големи количества вода в периода на интензивен растеж и плододаване. Тогава се препоръчва по-обилно поливане – 250-300 литра на растение.

Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната

Крушата е култура, която понася по-леко засушаването от излишъка на влага. Високите подпочвени води оказват много негативно влияние върху развитието, защото водят до загниване на кореновата система. Сухоустойчивостта зависи не само от сорта, но и от подложката, на която са присадени.

Крушите са по-податливи на замръзване от другите овощни култури. При снежни зими устойчивостта на растенията е по-висока, но ако няма сняг, а температурите са  много ниски, тогава стволовете се увиват с подходящ материал на височина 80 см. Повечето сортове круши издържат до температури -25 градуса по Целзий и сравнително по-често се увреждат от повратните студове.

Почвата на околостволовите кръгове трябва да се поддържа чиста от плевели и да се разхлабва редовно в топлото време.

Варосване и пръскане на крушите

Грижата за крушите изисква задължително ежегодно пръскане с цел унищожаване на вредители и предотвратяване на болести. Тази обработка се прави преди появата на пъпките, преди и след цъфтеж. За пръскане се използва меден сулфат, който дава висок ефект в борбата с паразитите и карбамид, позволяващ значително ускоряване на плододаването.

Старите крушови дървета, страдащи от дефицит на желязо, могат да бъдат напръскани с железен сулфат, който ще ги насити с този елемент и ще подобри плододаването.

Два пъти годишно се извършва варосване на дърветата, което при затопляне позволява да се защитят дърветата от слънчево изгаряне и прегряване, а през студения сезон за унищожжаване на вредителите в кората. Съставът на сместа зависи от целта на варосването – за предпазване от изгаряне и прегряване се използва варова смес и прилепващо вещество, а за унищожаване на вредители и ларвите им се добавя меден сулфат.

Подхранване на крушите

В благоприятни години, когато крушата дава обилна реколта, силите и се изчерпват, в резултат на което дървото може да пострада от замръзване през зимата. За да се избегне подобна ситуация, необходимо е през есента дървото да се подхрани с азот, комбинирайки го с разрохкване на почвата и обилно поливане. Това трябва да се направи възможно най-рано след прибиране на реколтата, тъй като торът, внесен точно преди замръзване, няма да позволи на крушата да премине в състояние на зимен покой навреме.

По веме на цъфтеж и след освобождаване на част от завръзите се препоръчва дърветата да се подхранват със смес от азот, фосфор и калий, като торът се прилага директно в почвата на околостволовите кръгове. Полезен за растенията е разтворът на карбамид и манган за предотвратяване развитието на междужилкова хлороза.

През пролетта стволовете се освобождават от покривния материал (ако е поставен такъв) и се проверява състоянието им. Ако има оставени рани от гризачи, те се обработват с меден сулфат и се замазват с градинска замазка, след което се варосва. Това ще предпази ствола от слънчево изгаряне преди разлистване на дървото и ще унищожи остатъците от патогени.

Почвата около ствола се разкопава на дълбочина 8-15 см, като с това се подобрява аерацията и се задържа влагата, но и зимувалите там вредители се унищожават. След това може да се мулчират околостволовите кръгове.

Крушата през пролетта обикновено включва и подхранване. При нормален процес на развитие дърветата дават прираст от около 40 см годишно. Ако е по-малко, тогава е необходимо спешно подхранване, което е съобразено с възрастта на дървото. При над 15 годишни дървета само това няма да помогне – трябва да се извърши подмладяваща резитба.

Подхранване на овошките първата година след засаждане не е нужно, защото при засаждане всичко необходимо е вложено в посадъчната яма. След втората година може да се внася органичен тор през три години, а минерални – всяка година и задължително смесени с почва.

Полезно за крушата е листното подхранване. Преди цъфтеж се пръска с 3%-ов разтвор на суперфосфат. Обработката с 2%-ов разтвор на карбамид повишава плодородието.

Правилни грижи – добра реколта от круши
12767
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Ценни съвети
Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията
Грижи за крушите след плододаване
Опасна ли е крушовата ръжда?
Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини