Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2019 г.

Биологична характеристика на ябълката

Ябълката жиевее до 200 години
Биологична характеристика на ябълката

Снимка sinor.bg

Според ботаническата класификация ябълката спада към семейство Розоцветни (Rosaceae), където е обособено подсемейство Ябълкови (Pomoideae), род Malus. Към този род спадат горската ябълка, известна като киселица и смятана от специалистите за родоначалник на едроплодните сортове; ниската ябълка – родоначалник на т. нар. ренети и с разновидности, чиито клонове са размножавани като подложки; студоустойчивата сибирска ябълка и др.

Височината на домашната ябълка (Malus domestica, synonym M. communis ) може да надхвърли 10 м. Дървесната корона варира по форма в зависимост от сорта: широка, овална, сплесната овална. Пирамилалната корона е рядко срещана.

В практиката културните сортове са отглеждани върху специални подложки за регулиране на растежа и други биологични особености. На подложка киселица кореновата система обхваща пласт с дълбочина 25 – 75 см. Отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина. При вегетативните подложки със слаб растеж кореновата система е от 10 до 50 см.

Ябълката живее до 200 г., но при културните сортове продължителността е средно около 70. В зависимост от сорта и грижите за дървото периодът на плододаване досига 50 г. В сравнение с други овощни видове от семейството ябълката цъфти сравнително късно. Цветовете са розови или бели, събрани в няколко съцветия.

Ябълковите сортове изискват чуждо опрашване, за да плододават. Встъпването в плододаване зависи от подложката. Най-рано започват да дават плодове сортовете върху слаба подложка - след 2 – 3 г. от засаждането, докато тези върху киселица - към 7 г.

Плодовете на сортовете имат различна големина. Диаметърът фарира от 4 до 9 и повече см. Голямо е разнообразието от форми: кръгли, овални, плоскоовални, конични и др.

Ябълковите дървета са родовити. Реколтата от едно възрастно дърво при добри грижи може да надвиши ½ тон.

Времето между беритбената и консумативната зрелост силно варира. При летните сортове свежества се запазва 7 – 10 дни след беритбата, при есенните от месец до месец и половина. При някои сортове обраните през есента плодове се запазват свежи до края на зимата и дори до средата на пролетта.

Ябълковата реколта е застрашена от редица болести и неприятели. Опасни болести по време на вегетацията са: огненият пригор, брашнестата мана, струпясването и др. При неправилно съхраняване плодовете могат да пострадат от късно кафяво гниене, запарване и др.

През вегетацията плодовете са атакувани от гъсениците на някои видове пеперуди. Тези гъсеници са известни като плодови червеи. Листата могат да бъдат повредени от листоминиращи молци, листни въшки и листогризещи гъсеници. Опасни за вегетативните органи още в началото на вегетацията са някои видове пеперуди и бръмбари.

Получаването на високи и качествени добиви от ябълковите градини изисква прилагането на комплексни мероприятия. Мероприятията са обединени в технологии, съобразени с със сортовия състав и типа на насажденията.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Биологична характеристика на ябълката
24323
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Здравословното растение
Особености при засаждане на земната ябълка през есента
Laspeyresia pomonella - Cydia pomonella
Внимание! Плътността на ябълковия плодов червей в страната остава устойчиво висока
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини