Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2019 г.

Биологична характеристика на ябълката

Ябълката жиевее до 200 години
Биологична характеристика на ябълката

Снимка sinor.bg

Според ботаническата класификация ябълката спада към семейство Розоцветни (Rosaceae), където е обособено подсемейство Ябълкови (Pomoideae), род Malus. Към този род спадат горската ябълка, известна като киселица и смятана от специалистите за родоначалник на едроплодните сортове; ниската ябълка – родоначалник на т. нар. ренети и с разновидности, чиито клонове са размножавани като подложки; студоустойчивата сибирска ябълка и др.

Височината на домашната ябълка (Malus domestica, synonym M. communis ) може да надхвърли 10 м. Дървесната корона варира по форма в зависимост от сорта: широка, овална, сплесната овална. Пирамилалната корона е рядко срещана.

В практиката културните сортове са отглеждани върху специални подложки за регулиране на растежа и други биологични особености. На подложка киселица кореновата система обхваща пласт с дълбочина 25 – 75 см. Отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина. При вегетативните подложки със слаб растеж кореновата система е от 10 до 50 см.

Ябълката живее до 200 г., но при културните сортове продължителността е средно около 70. В зависимост от сорта и грижите за дървото периодът на плододаване досига 50 г. В сравнение с други овощни видове от семейството ябълката цъфти сравнително късно. Цветовете са розови или бели, събрани в няколко съцветия.

Ябълковите сортове изискват чуждо опрашване, за да плододават. Встъпването в плододаване зависи от подложката. Най-рано започват да дават плодове сортовете върху слаба подложка - след 2 – 3 г. от засаждането, докато тези върху киселица - към 7 г.

Плодовете на сортовете имат различна големина. Диаметърът фарира от 4 до 9 и повече см. Голямо е разнообразието от форми: кръгли, овални, плоскоовални, конични и др.

Ябълковите дървета са родовити. Реколтата от едно възрастно дърво при добри грижи може да надвиши ½ тон.

Времето между беритбената и консумативната зрелост силно варира. При летните сортове свежества се запазва 7 – 10 дни след беритбата, при есенните от месец до месец и половина. При някои сортове обраните през есента плодове се запазват свежи до края на зимата и дори до средата на пролетта.

Ябълковата реколта е застрашена от редица болести и неприятели. Опасни болести по време на вегетацията са: огненият пригор, брашнестата мана, струпясването и др. При неправилно съхраняване плодовете могат да пострадат от късно кафяво гниене, запарване и др.

През вегетацията плодовете са атакувани от гъсениците на някои видове пеперуди. Тези гъсеници са известни като плодови червеи. Листата могат да бъдат повредени от листоминиращи молци, листни въшки и листогризещи гъсеници. Опасни за вегетативните органи още в началото на вегетацията са някои видове пеперуди и бръмбари.

Получаването на високи и качествени добиви от ябълковите градини изисква прилагането на комплексни мероприятия. Мероприятията са обединени в технологии, съобразени с със сортовия състав и типа на насажденията.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Биологична характеристика на ябълката
22503
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
В Старозагорско
И райската ябълка си има празник – на 19 ноември в село Хрищени
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини