Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2019 г.

Биологична характеристика на ябълката

Ябълката жиевее до 200 години
Биологична характеристика на ябълката

Снимка sinor.bg

Според ботаническата класификация ябълката спада към семейство Розоцветни (Rosaceae), където е обособено подсемейство Ябълкови (Pomoideae), род Malus. Към този род спадат горската ябълка, известна като киселица и смятана от специалистите за родоначалник на едроплодните сортове; ниската ябълка – родоначалник на т. нар. ренети и с разновидности, чиито клонове са размножавани като подложки; студоустойчивата сибирска ябълка и др.

Височината на домашната ябълка (Malus domestica, synonym M. communis ) може да надхвърли 10 м. Дървесната корона варира по форма в зависимост от сорта: широка, овална, сплесната овална. Пирамилалната корона е рядко срещана.

В практиката културните сортове са отглеждани върху специални подложки за регулиране на растежа и други биологични особености. На подложка киселица кореновата система обхваща пласт с дълбочина 25 – 75 см. Отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина. При вегетативните подложки със слаб растеж кореновата система е от 10 до 50 см.

Ябълката живее до 200 г., но при културните сортове продължителността е средно около 70. В зависимост от сорта и грижите за дървото периодът на плододаване досига 50 г. В сравнение с други овощни видове от семейството ябълката цъфти сравнително късно. Цветовете са розови или бели, събрани в няколко съцветия.

Ябълковите сортове изискват чуждо опрашване, за да плододават. Встъпването в плододаване зависи от подложката. Най-рано започват да дават плодове сортовете върху слаба подложка - след 2 – 3 г. от засаждането, докато тези върху киселица - към 7 г.

Плодовете на сортовете имат различна големина. Диаметърът фарира от 4 до 9 и повече см. Голямо е разнообразието от форми: кръгли, овални, плоскоовални, конични и др.

Ябълковите дървета са родовити. Реколтата от едно възрастно дърво при добри грижи може да надвиши ½ тон.

Времето между беритбената и консумативната зрелост силно варира. При летните сортове свежества се запазва 7 – 10 дни след беритбата, при есенните от месец до месец и половина. При някои сортове обраните през есента плодове се запазват свежи до края на зимата и дори до средата на пролетта.

Ябълковата реколта е застрашена от редица болести и неприятели. Опасни болести по време на вегетацията са: огненият пригор, брашнестата мана, струпясването и др. При неправилно съхраняване плодовете могат да пострадат от късно кафяво гниене, запарване и др.

През вегетацията плодовете са атакувани от гъсениците на някои видове пеперуди. Тези гъсеници са известни като плодови червеи. Листата могат да бъдат повредени от листоминиращи молци, листни въшки и листогризещи гъсеници. Опасни за вегетативните органи още в началото на вегетацията са някои видове пеперуди и бръмбари.

Получаването на високи и качествени добиви от ябълковите градини изисква прилагането на комплексни мероприятия. Мероприятията са обединени в технологии, съобразени с със сортовия състав и типа на насажденията.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Биологична характеристика на ябълката
25510
 

Последни материали
Виж
След топла зима, измръзнала рапица, закъсняла пролет и градушка
Лошото време удари реколтата от пчелен мед в Ямболско и повишава цените
Корупция в земеделието: Гърция реформира системата за разпределение на европейските земеделски субсидии
ТОП-5 страни-вносители на украинска агропродукция през май 2025 г.
И при царевицата се очертава силна година благодарение на напояването
В Румъния очакват рекордна пшенична реколта между 14 и 15 милиона тона
Средният добив е едва 153 кг/дка
95 тона е цялата продукция от череши, прибрана до края на май
Пчеларските организации на среща в министерството
Ще се прави нова платформа ЕПОРД, от която пчеларите се информират за пръскания
Свързани материали
Виж
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Здравословното растение
Особености при засаждане на земната ябълка през есента
Laspeyresia pomonella - Cydia pomonella
Внимание! Плътността на ябълковия плодов червей в страната остава устойчиво висока
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Защо капят плодовете на райската ябълка?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини