Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.10.2019 г.

Умората на почвата е сериозна причина за намаляване на плодородието

Значението на сеитбооборота
Умората на почвата е сериозна причина за намаляване на плодородието

sinor

Грижите за овощните и зеленчукови градини не са се променили, а добивите непрекъснато намаляват – дърветата растат много по-бавно, а  цветята и зеленчуковите култури боледуват постоянно. Възможна причина за тези беди е умората на почвата. Това явление се дължи главно на изчерпването и при многогодишно култивиране на един и същи растителен вид, което води до сериозно нарушаване на  протичащите биологични процеси и равновесието на химичния състав, а също може да доведе до промяна на киселинността (рН).

Причини за изтощаването

Главната причина за умора на почвата е общото обедняване на хранителни вещества. Както е известно, всеки растителен вид се нуждае от определени макро- и микроелементи. Това са веществата, които се поглъщат активно по време на развитието, цъфтежа и плододаването. В резултата на това от почвата се усвояват едни и същи хранителни елементи, което поражда дисбаланс. Например, картофите извличат два пъти повече азот и калий от зърнените; бобовите култури (грах, фасул, леща, соя) се нуждаят от много фосфор и калий, повишавайки количествата на азота. Това поражда дефицит на едни хранителни елементи, а същевременно други се натрупват прекомерно. Калиевият излишък води до нарушаване структурата на почвата – тя става слабо пропусклива, поради което се затруднява постъпването на калций и магнезий към корените на растенията. Прекомерното натрупване на фосфор води до трудно усвояване на цинка, медта и кобалта.

Много растения отделят в почвата токсични вещества, преустановяващи развитието на съседните растения. „Най-вредни“ сред зеленчуковите култури са цвеклото, спанакът, магданозът и грахът. Те „тровят“ не само съседите, но и самите себе си.

В почвата се натрупват фитотоксини, които са също причина за умората. Те представляват коренови отделяния, в състава на които влизат витамини, захари, органични киселини, ферменти, хормони, фенолови съединения и др. 

Цвеклото, спанакът, морковите и магданозът са най-чувствителни към собствените си отделяния. Те могат да се върнат на това място след 4-5 години. Добре се справят с токсините зърнените култури (ръж, пшеница, царевица), бобовите и празът. Те могат да помогнат за по-ранното завръщане.

Растенията в дадено семейство страдат от едни и същи заболявания. Напълно логично е в почвата да се натрупват възбудители на определени гъбични и инфекциозни болести и когато там попаднат култури от същото семейство, те бързо попадат под ударите им. Използването на силни химични препарати прави почвата още по-безжизнена, защото наред с болестотворните микроорганизми загиват и полезните. Същото се отнася и за вредителите.

Различните култури действат на структурата на почвата по различен начин. Картофите и цвеклото я разрушават и остават след себе си малко коренови остатъци, нужни за образуване на плодороден слой. В резултат на това почвата трудно задържа хранителни вещества и вода. Кръстоцветните и бобови култури остават много растителни остатъци, правейки почвата плодородна и влагозадържаща.

Не бива да се забравя и за киселинността – киселите почви не позволяват на корените да усвояват хранителни вещества и растенията гладуват.

Признаци за умора на почвата

Умората на почвата се разпознава по редица признаци:

– рязко намаляване на плододаването;

– влошаване качеството на реколтата;

– намаляване продължителността на съхранение на плодовете;

– развитие на гъбични и инфекциозни заболявания по растенията.

Средства за отстраняване на умората на почвата

Невъзможно е да се премахне умората на почвата с големи количества минерални торове или пестициди. Опитът показва, че и агротехнологиите също не помагат.

Идеалното средство е ежегодна смяна на участъка. Тук е важно да се отбележи, че е необходимо да се спазват всички правила на сеитбооборота. Те трябва да се редуват според степента на потребност от хранителни вещества. Най-напред се засаждат културите с високи изисквания – домати, картофи, пипер и лук. На следващата година бобови – грах, фасул или соя. Те не само подобряват структурата на почвата, но я насищат с азот. На третата година се засаждат най-малко чувствителни – репи, репички, магданоз, пащърнак и др.

Засяването на сидерати е действително най добре работещ метод за реанимиране на почвата. Те нормализират нивата на киселинност, унищожават вредители и възбудители на гъбични и други инфекциозни заболявания, насищат почвата с микро и макроелементи, служат за храна на полезните бактерии и червеите, стимулират коренообразуването, повишават усвоимостта на полезните вещества.

Спазване на правилата на сеитбооборота и качественото сидериране са основните средства за отстраняване умората на почвата. Ако и позволяваме да си отдъхва периодично и я очистваме от патогени, тогава умората ще си отиде и тя ще възвърне жизнеспособността си.

Умората на почвата е сериозна причина за намаляване на плодородието
18675
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини