Първото подхранване на овошките, ягодоплодните и почвата за зеленчуците в градината се прилага тогава, когато природата се събужда и времето позволява окопаване. Това обикновено е края на март и април.
От какви хранителни вещества се нуждаят растенията през пролетта?
Основният хранителен елемент, от който растенията се нуждаят при първото пролетно подхранване – това е азотът. Той е точното вещество, което ще помогне да се „събуди“ почвата, както и растенията, живеещи в нея. След зимния покой подхранването ще стимулира процесите на растеж. При пролетното торене, независимо дали използваме моно или комплексни торове, азотът е необходим и трябва да преобладава в съотношението между елементите. Гранулираните торове, останали от предходен сезон, е желателно да са сухи и лесно да се ронят, защото при овлажняване губят голяма част от качествата си.
Ако използваме органичен тор, по-добре е да бъде угнил, защото свежият съдържа твърде много азот, който може сериозно да навреди на растенията, вместо да им помогне.
Подхранване на овощните дървета и храсти
Препоръчително е това пролетно подхранване на овощните дървета и храсти да се извършва 2-3 седмици преди цъфтежа. За тази цел е подходящ 5% разтвор на карбамид или амониев нитрат в количества 5 л за 1 м2. При органично подхранване се използват течни смеси (обем от 1 л оборски тор се разрежда в 10 л вода, а количеството е достатъчно за 1 м2).
Ако не е извършено кореново подхранване, тогава може да се приложи листно, но не по време на цъфтеж. В този случай се приготвят по-щадящи разтвори: 0,3% разтвор на карбамид е подходящ за ябълкови дървета, 0,1-0,2% за круши и 0,5-0,6 за костилкови овощни култури.
Ако ягодоплодните храсти са подхранвани есенно с органична материя, тогава не е необходимо пролетно азотно подхранване. В противен случай (след набъбване на пъпките) се добавят в почвата 25-30 г амониев нитрат или 30-40 г карбамид на 1 м2. Почвата се навлажнява леко след това, а ако вече е влажна, не е необходимо.
За ягодите необходимото количество е по-малко – 10-15 г карбамид или 10 г амониева селитра на 1 м2.
За боровинките е важно да се отбележи, че те не понасят органични и хлорсъдържащи торове.
Обогатяване на почвата за зеленчуковите култури
Обогатяването на почвата за зеленчуковите култури може да започне тогава, когато тя се затопли напълно. Тази процедура може да се извърши по два начина:
- по време на обработката;
- по време на засаждане на разсада.
Вторият вариант е по-подходящ при използване на минерални торове, но органичната материя трябва да се внесе 3-4 седмици преди засаждане на зеленчуците. Тя трябва да бъде напълно угнила, а количествата са в размер на обем от 7-10 л на 1 м2.
Минералните торове могат да бъдат комплексни или да се смесят предварително в приблизително следното съотношение: 30-35 г азотен тор (амониев нитрат или карбамид), 25 г фосфорен тор (суперфосфат или моноамониев фосфат) и 20 г калиево вещество (калиев сулфат или Патенткалий).
Привържениците на органичното земеделие могат да използват дървесна пепел и угнила органична материя, която се внася при обработката на почвата. Пепелта се внася по два начина: смесва се 1 чаша пепел в 5 л вода, разбърква се добре и се разпределя върху 1 м2; вторият вариант е добавяне на 2-3 супени лъжици суха пепел в посадъчната ямка на всяко растение.