Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.04.2025 г.

Правилно използване на яйчните черупки в градината

Практика
Правилно използване на яйчните черупки в градината

sinor.bg

Яйчните черупки са уникален източник на калций и други микроелементи, но имат един основен недостатък – поради плътната си структура, те се разграждат много бавно в почвата. Практически почти не оказват ефект върху разкисляването, когато се вграждат едро натрошени, а като следствие на това са и слаб калциев тор. Правилното използване на черупките е ключ към повишаване на ползите от тях.

Как да повишим ефекта от оползотворяването на яйчните черупки?

Практически има няколко начина, които позволяват да се повишат ползите за почвата и растенията. Смилането на черупките на фин прах позволява да се ускори разграждането – действа почти като обикновена креда или доломитово брашно. За постигане на желания ефект при дезоксидиране на почвата трябва да се добави поне една чаена чаша смлени черупки на 1 м2. Това ще повлияе благоприятно и на структурата.

За да ускорим процеса на разграждане на черупките, можем да използваме метода на „бърз калций“. Това се прави, като се използват натрошени черупки в обем от 1 л и 1,5-2 л оцет. Те се насипват и смесват в по-голям обем (около 3 л), но е добре да бъде не наведнъж, а постепенно. Причината е в това, че когато киселината влезе в контакт с черупките, започва бурна реакция, придружена с образуване на пяна. Можем да добавяме по около 0,5 л оцет и да изчакаме за следващата порция до утаяване на пяната. След последната порция контейнерът може да се затвори и да се остави за няколко дни. С течение на времето черупките стават меки и това позволява да се получава хомогенна смес. След взаимодействието се образува калциев ацетат, който се усвоява лесно от растенията.

За подхранване на растенията се използва разтвор – 1 супена лъжица за 10 л вода и се полива всяко растение с 0,5 л. Домати, краставици, пипер, патладжан и зеле са много отзивчиви на това калциево подхранване. За някои култури (домати и патладжан) то е много важно, защото ги предпазва от върхово гниене.

Вместо оцет може да се използва лимонена киселина – 1 супена лъжица в 0,5 л вода. В този случай се образува калциев цитрат, който не само е източник на калций, но и мобилизатор на фосфати – изпълнява функцията и на фосфорен тор.

Когато използваме инфузия от коприва или други плевели за подхранване на растенията в градината, тогава добавянето на малко количество едро натрошени яйчни черупки ще направи ферментацията по-хармонична. Тревните настойки, които са важни за поддържане на почвеното плодородие, съдържат различни макро- и микроелементи, но нямат калций.

Важно е да знаем, че използването на натрошените яйчни черупки в качеството на защита от голи охлюви и други вредители не е ефективно.

Правилно използване на яйчните черупки в градината
148600
 

Последни материали
Виж
С преминаването към еврото българските производители ще имат по-лесен достъп до европейските пазари
Първа дискусия по еврозаконодателството
През септември ЕК може да обяви бюджета за ОСП на България
Актуални теми
До септември Тахов очаква магазините за хората да заработят
Еколози алармират
WWF: Пожарите са заплаха за хора, животни, гори и почви
МРРБ
До 10 септември се кандидатства за членство в Дунавския младежки съвет
Каоалиция За да остане природа в България
Еколози протестират срещу деспотични законодателни промени
Свързани материали
Виж
Съвети за градинаря
Ето какво да добавим в ямките при засаждане на доматите!
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки
Практика
Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите
Полезни съвети
Подхранваме стайните и градинските цветя с настойка от яйчни черупки
Практика
Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини