Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Правилно използване на яйчните черупки в градината

Практика
Синор.БГ / 14.04.2025 г.
Правилно използване на яйчните черупки в градината

sinor.bg

Яйчните черупки са уникален източник на калций и други микроелементи, но имат един основен недостатък – поради плътната си структура, те се разграждат много бавно в почвата. Практически почти не оказват ефект върху разкисляването, когато се вграждат едро натрошени, а като следствие на това са и слаб калциев тор. Правилното използване на черупките е ключ към повишаване на ползите от тях.

Как да повишим ефекта от оползотворяването на яйчните черупки?

Практически има няколко начина, които позволяват да се повишат ползите за почвата и растенията. Смилането на черупките на фин прах позволява да се ускори разграждането – действа почти като обикновена креда или доломитово брашно. За постигане на желания ефект при дезоксидиране на почвата трябва да се добави поне една чаена чаша смлени черупки на 1 м2. Това ще повлияе благоприятно и на структурата.

За да ускорим процеса на разграждане на черупките, можем да използваме метода на „бърз калций“. Това се прави, като се използват натрошени черупки в обем от 1 л и 1,5-2 л оцет. Те се насипват и смесват в по-голям обем (около 3 л), но е добре да бъде не наведнъж, а постепенно. Причината е в това, че когато киселината влезе в контакт с черупките, започва бурна реакция, придружена с образуване на пяна. Можем да добавяме по около 0,5 л оцет и да изчакаме за следващата порция до утаяване на пяната. След последната порция контейнерът може да се затвори и да се остави за няколко дни. С течение на времето черупките стават меки и това позволява да се получава хомогенна смес. След взаимодействието се образува калциев ацетат, който се усвоява лесно от растенията.

За подхранване на растенията се използва разтвор – 1 супена лъжица за 10 л вода и се полива всяко растение с 0,5 л. Домати, краставици, пипер, патладжан и зеле са много отзивчиви на това калциево подхранване. За някои култури (домати и патладжан) то е много важно, защото ги предпазва от върхово гниене.

Вместо оцет може да се използва лимонена киселина – 1 супена лъжица в 0,5 л вода. В този случай се образува калциев цитрат, който не само е източник на калций, но и мобилизатор на фосфати – изпълнява функцията и на фосфорен тор.

Когато използваме инфузия от коприва или други плевели за подхранване на растенията в градината, тогава добавянето на малко количество едро натрошени яйчни черупки ще направи ферментацията по-хармонична. Тревните настойки, които са важни за поддържане на почвеното плодородие, съдържат различни макро- и микроелементи, но нямат калций.

Важно е да знаем, че използването на натрошените яйчни черупки в качеството на защита от голи охлюви и други вредители не е ефективно.

Правилно използване на яйчните черупки в градината
150383
 

Последни материали
Виж
При пшеницата спадът е наполовина, ечемикът отчита срив от близо 70 на сто
ЕС сви вноса на зърно с близо една трета от началото на сезона
Осигурена е по-ранна реколта при ръст на качеството и добивите
Български сортове памук дадоха силни резултати в Украйна
За залесяването на засегнатите площи от мащабния пожар в Пирин
Горският разсадник в Симитли ще осигури 400 000 фиданки за догодина
Въпреки масово измръзналата реколта в региона през пролетта
Изложението на дунавските овощари пак събра производителите в Русе
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Свързани материали
Виж
Съвети за градинаря
Ето какво да добавим в ямките при засаждане на доматите!
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки
Практика
Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите
Полезни съвети
Подхранваме стайните и градинските цветя с настойка от яйчни черупки
Практика
Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини