Яйчните черупки са уникален източник на калций и други микроелементи, но имат един основен недостатък – поради плътната си структура, те се разграждат много бавно в почвата. Практически почти не оказват ефект върху разкисляването, когато се вграждат едро натрошени, а като следствие на това са и слаб калциев тор. Правилното използване на черупките е ключ към повишаване на ползите от тях.
Как да повишим ефекта от оползотворяването на яйчните черупки?
Практически има няколко начина, които позволяват да се повишат ползите за почвата и растенията. Смилането на черупките на фин прах позволява да се ускори разграждането – действа почти като обикновена креда или доломитово брашно. За постигане на желания ефект при дезоксидиране на почвата трябва да се добави поне една чаена чаша смлени черупки на 1 м2. Това ще повлияе благоприятно и на структурата.
За да ускорим процеса на разграждане на черупките, можем да използваме метода на „бърз калций“. Това се прави, като се използват натрошени черупки в обем от 1 л и 1,5-2 л оцет. Те се насипват и смесват в по-голям обем (около 3 л), но е добре да бъде не наведнъж, а постепенно. Причината е в това, че когато киселината влезе в контакт с черупките, започва бурна реакция, придружена с образуване на пяна. Можем да добавяме по около 0,5 л оцет и да изчакаме за следващата порция до утаяване на пяната. След последната порция контейнерът може да се затвори и да се остави за няколко дни. С течение на времето черупките стават меки и това позволява да се получава хомогенна смес. След взаимодействието се образува калциев ацетат, който се усвоява лесно от растенията.
За подхранване на растенията се използва разтвор – 1 супена лъжица за 10 л вода и се полива всяко растение с 0,5 л. Домати, краставици, пипер, патладжан и зеле са много отзивчиви на това калциево подхранване. За някои култури (домати и патладжан) то е много важно, защото ги предпазва от върхово гниене.
Вместо оцет може да се използва лимонена киселина – 1 супена лъжица в 0,5 л вода. В този случай се образува калциев цитрат, който не само е източник на калций, но и мобилизатор на фосфати – изпълнява функцията и на фосфорен тор.
Когато използваме инфузия от коприва или други плевели за подхранване на растенията в градината, тогава добавянето на малко количество едро натрошени яйчни черупки ще направи ферментацията по-хармонична. Тревните настойки, които са важни за поддържане на почвеното плодородие, съдържат различни макро- и микроелементи, но нямат калций.
Важно е да знаем, че използването на натрошените яйчни черупки в качеството на защита от голи охлюви и други вредители не е ефективно.