Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.03.2025 г.

Костното брашно е ценен органичен тор – плюсове и минуси

Практика
Костното брашно е ценен органичен тор – плюсове и минуси

sinor.bg

Костното брашно е естествен тор, който става все по-популярен сред градинарите. Използването му допринася за подобряване качеството на почвата и увеличаване на добивите. Необходимо е да се вземат предвид и някои възможни недостатъци.

То е богато на фосфор и калций, които са важни елементи за развитието на растенията. Фосфорът подпомага развитието на кореновата система, цъфтежа и плододаването, докато калцият укрепва клетъчните стени, подобрявайки здравето на растенията. Тези елементи са особено важни за много зеленчукови култури и голяма част от цветята.

Едно от предимствата на костното брашно е устойчивостта му на отмиване при дъжд. За разлика от химичните торове, които могат бързо да се измият от почвата, то се разлага бавно и постепенно освобождава хранителните вещества, осигурявайки по-равномерно и дълготрайно подхранване на растенията.

Костно брашно може да се прави от костите на различни животни, но за целта се използват предимно говежди, което води до съмнение за възможно заразяване с болестта „луда крава“ (бовинна спонгиформна енцефалопатия). Всяка подобна паника в случая е излишна, защото са въведени строги мерки за контрол и безопасно унищожаване на труповете на болни животни, а освен това растенията не могат да абсорбират молекулите, които са причина за заразяване на хората.

Плюсове и минуси при използване на костно брашно

Костното брашно съдържа в най-много фосфор, който е основен макроелемент, необходим на всички растения, макар и в различни количества.

То съдържа в по-малки количества и калций. Този микроелемент помага за намаляване на риска от върхово гниене при доматите и насърчава здравословното развитие на кореновата система. Лабораторни тестове показват наличие на незначителни количества азот и калий. Натуралното костно брашно съдържа около 0,7-4,0% азот, но производителите често добавят допълнителни количества.

Плюсове

Костното брашно е много ценен органичен тор за декоративните цъфтящи растения, което им позволява да цъфтят обилно и с едри цветове.

Сред зеленчуковите култури, освен за доматите, костното брашно е много подходящо за подхранване на лука, чесъна, тиквичките, пипера, картофите и бобовите растения.

Този органичен тор увеличава количествата фосфор в почвата, които са достъпни за растенията и балансира органичните торове с високо съдържание на азот, защото се смесва лесно.

Едно от големите предимства на костното брашно е това, че се освобождава бавно и няма опасност от стресиране на растенията при внасяне на по-големи количества хранителни вещества на подходящи почви.

Недостатъци

Важно е да знаем, че този органичен тор е подходящ за кисели и неутрални почви. Внасянето на прекомерни количества в алкални почви (ако рН е над 7), тогава те се „замърсяват“ с фосфор, а растенията нямат достъп до него. Това забавя развитието на кореновата им система, което води до хлороза и пожълтяване на листата поради нарушаване на производството на хлорофил. Излишъкът от фосфор, незвисимо дали е внесен с минерален или органичен тор, може да бъде много вреден, защото унищожава микоризните гъби, които са жизненоважни за културните растения.

Как да използваме костното брашно в градината?

Познаване на рН на почвата е основна задача. Потенциален признак за дефицит на фосфор са слаби и закърнели растения с пурпурни листа. Развитието на плевели, характерни за кисели или алкални почви също може да бъде показател, но тестът е единствен начин за сигурност.

Костното брашно може да се добави по два начина. Първият начин е директен – добавя се в посадъчните ями при засаждане на растенията. Изсипва се около половин чаша, поръсва се със слой почва, поставя се разсадът, коренището или луковицата, покрива се с пръст и се полива обилно.

Вторият начин изисква да се разпредели равномерно върху лехите, да се покрие с пръст, а след това да се полее. Нормата е 4-5 кг за 30 квадратни метра. Този тор се освобождава бавно (в продължение на 4-6 месеца), а количествата са достатъчни за цялата година.

Някои производители добавят допълнително и други хранителни вещества, които са отбелязани на опаковките и трябва да се вземат предвид.

Костното брашно е ценен органичен тор – плюсове и минуси
9125
 

Последни материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини