Костното брашно е естествен тор, който става все по-популярен сред градинарите. Използването му допринася за подобряване качеството на почвата и увеличаване на добивите. Необходимо е да се вземат предвид и някои възможни недостатъци.
То е богато на фосфор и калций, които са важни елементи за развитието на растенията. Фосфорът подпомага развитието на кореновата система, цъфтежа и плододаването, докато калцият укрепва клетъчните стени, подобрявайки здравето на растенията. Тези елементи са особено важни за много зеленчукови култури и голяма част от цветята.
Едно от предимствата на костното брашно е устойчивостта му на отмиване при дъжд. За разлика от химичните торове, които могат бързо да се измият от почвата, то се разлага бавно и постепенно освобождава хранителните вещества, осигурявайки по-равномерно и дълготрайно подхранване на растенията.
Костно брашно може да се прави от костите на различни животни, но за целта се използват предимно говежди, което води до съмнение за възможно заразяване с болестта „луда крава“ (бовинна спонгиформна енцефалопатия). Всяка подобна паника в случая е излишна, защото са въведени строги мерки за контрол и безопасно унищожаване на труповете на болни животни, а освен това растенията не могат да абсорбират молекулите, които са причина за заразяване на хората.
Плюсове и минуси при използване на костно брашно
Костното брашно съдържа в най-много фосфор, който е основен макроелемент, необходим на всички растения, макар и в различни количества.
То съдържа в по-малки количества и калций. Този микроелемент помага за намаляване на риска от върхово гниене при доматите и насърчава здравословното развитие на кореновата система. Лабораторни тестове показват наличие на незначителни количества азот и калий. Натуралното костно брашно съдържа около 0,7-4,0% азот, но производителите често добавят допълнителни количества.
Плюсове
Костното брашно е много ценен органичен тор за декоративните цъфтящи растения, което им позволява да цъфтят обилно и с едри цветове.
Сред зеленчуковите култури, освен за доматите, костното брашно е много подходящо за подхранване на лука, чесъна, тиквичките, пипера, картофите и бобовите растения.
Този органичен тор увеличава количествата фосфор в почвата, които са достъпни за растенията и балансира органичните торове с високо съдържание на азот, защото се смесва лесно.
Едно от големите предимства на костното брашно е това, че се освобождава бавно и няма опасност от стресиране на растенията при внасяне на по-големи количества хранителни вещества на подходящи почви.
Недостатъци
Важно е да знаем, че този органичен тор е подходящ за кисели и неутрални почви. Внасянето на прекомерни количества в алкални почви (ако рН е над 7), тогава те се „замърсяват“ с фосфор, а растенията нямат достъп до него. Това забавя развитието на кореновата им система, което води до хлороза и пожълтяване на листата поради нарушаване на производството на хлорофил. Излишъкът от фосфор, незвисимо дали е внесен с минерален или органичен тор, може да бъде много вреден, защото унищожава микоризните гъби, които са жизненоважни за културните растения.
Как да използваме костното брашно в градината?
Познаване на рН на почвата е основна задача. Потенциален признак за дефицит на фосфор са слаби и закърнели растения с пурпурни листа. Развитието на плевели, характерни за кисели или алкални почви също може да бъде показател, но тестът е единствен начин за сигурност.
Костното брашно може да се добави по два начина. Първият начин е директен – добавя се в посадъчните ями при засаждане на растенията. Изсипва се около половин чаша, поръсва се със слой почва, поставя се разсадът, коренището или луковицата, покрива се с пръст и се полива обилно.
Вторият начин изисква да се разпредели равномерно върху лехите, да се покрие с пръст, а след това да се полее. Нормата е 4-5 кг за 30 квадратни метра. Този тор се освобождава бавно (в продължение на 4-6 месеца), а количествата са достатъчни за цялата година.
Някои производители добавят допълнително и други хранителни вещества, които са отбелязани на опаковките и трябва да се вземат предвид.