Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.12.2023 г.

Опасни мигранти от горите към овощните градини!

Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!

sinor.bg

В поредицата от текстове Синор.бг представи някои от опасните вредители между горските и агроекосистемите, които нанасят огромни щети и в овощните градини. Става въпрос за миграциите на две пеперуди, чиито гъсеници при масово намножаване могат да нанесат сериозни поражения по горски и овощни широколистни видове – гъботворката Lymantria (Porthetria) dispar и златозадката (Euproctis chrysorchoea).

В последния текст от тази поредица представяме още един опасен вредител – пръстенотворката (Malacosoma neustria), повсеместно разпространен в страната. С разперени крила женските достигат до 3,5 см. Оцветена е жълто с червеникав канелен (оттенък). Предният чифт крила имат напречна по-тъмна ивица. Задният чифт е по-светъл. Тялото е дебело и силно овласено. Коремчето завършва с власеста туфичка. Мъжките пеперуди са по-дребни. Различията в размера са една от проявите на т. нар. полов диморфизъм.

Пръстенотворката има едно поколение годишно и зимува като яйце с напълно развита гъсеница. Яйцата са цилиндрични, сиви на цвят. Подредени са в пръстенчета около тънките клонки, оформяйки поясче от 10 – 14 реда. Този начин на подреждане дава популярното име на вида. 

Напролет гъсениците се излюпват, когато средната денонощна температура стане над 11 градуса по Целзий. Тяхната хранителна специализация обхваща широколистни горски и овощни видове. Предпочитан овощен вид е ябълката.

Живеят групово и изплитат паяжинни гнезда. Гнездата са разположени в разклоненията на клонките. Първоначалният източник на храна са набъбналите пъпки, а по-късно и младите листа. В хода на изхранването гъсениците се местят от клон на клон, от дърво на дърво. При влошени природни условия се крият в гнездото. Задружният начин на живот ги предпазва от естествени врагове. Младите гъсеници се хранят нощем, а в края на развитието си храненето продължава и през деня. Тогава влиянието на атмосферните условия намалява. Младите гъсеници изгризват тъканта между главните жилки на петурата. Това е т. нар. скелетиране. Възрастните гъденици оставят само централната жилка и дръжката на листата.

Гъсеници са пъстри и окосмени. Главата и сива с две тъмни петна. По дължината на тялото има белезникава ивица, а от двете и страни минава една плътна оранжева и още една прекъсната със същото оцветяване. Странично по тялото на гъсеницата минава синя лента. Какавидата е тъмнокафява, поместена в двоен пашкул с белезникавожълт цвят. Външният пашкул е рехав, а вътрешният плътен.

Пеперудите от новото поколение се явяват през първата половина на лятото. Те снасят яйцата върху клонки с дебелина около 0,5 см. Женската снася до 200 яйца, подредени в спирални редове. Ембрионалвонто развитие продължава до настъпването на студовете. Гъсеничките са защитени в яйчената обвивка, т. нар. хорион.

Предотвратяването на щетите от гъсениците на посочените видове включва комплекс от мероприятия и е основано на – познаване на биологията и хранителните предпочитания на вредителите; обследване за откриване на зимуващите форми, агротехнически и растителнозащитни мероприятия.

Специалистите са установили някои зависимости, позволяващи според биометрични показатели да бъде предвидена плодовитостта и жизнеността на вредителя. Например уравнението у = 0,6.х – 150 дава яйчната продукция (у) според теглото (х) на какавидите. Плодовитостта на пеперудите зависи от вида, върху когото се хранят гъсениците, от възрастта на листата и др.

От гледна точка на опазването на природната среда нараства значението на биопестицидите. Прогнозата и сигнализацията също са важни, за да бъдат употребени инсектициди, когато гъсениците са по-млади, съответно по-уязвими, и не са нанесли големи щети по дървесните видове. Дейностите в периода на зимен покой – резитба и зимно пръскане с масла за растителна защита унищожават голяма част от зимуващите вредители. 

Синор. БГ ще отделя внимание и на други вредители, мигриращи от горските екосистеми към трайните овощни насаждения. Читателите могат да насочат вниманието си към дъбовата ласиокампа (Lasiocampa quercus), дъболистницата (Gastropacha quercifolia), обикновената торбогнездница (Eriogaster lanestris) и др. пеперуди, чиито гъсеници също застрашават дървесните видове.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Опасни мигранти от горите към овощните градини!
5011
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини