Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.06.2019 г.

Какво представляват плодовите червеи?

Какво представляват плодовите червеи?

„Синор” вече публикува материал за червясването на черешовите плодове, причинявано от ларвите на черешовата муха. По плодовете на ябълките, крушите, сливите и др. овощни видове вредят и гъсениците на някои видове пеперуди. Вредата също може да бъде определена като червясване. Гъсениците, известни  като „плодови червеи”, се вгризват в плодовете, навлизат в тяхната месеста част и се хранят там, дълбаейки кухини, запълнени с паяжина, огризки и екскременти. При достигането на семенната кутийка вредителят може да унищожи семената. Нападнатите плодове окапят преди узряване, имат влошен търговски вид и са по-неустойчиви при съхраняване.  Червясването на черешите е предотвратимо!

„Плодовите червеи” са потомство на пеперуди от семейстовото Листозавивачки. Възрастната пеперуда на ябълковия плодов червей е дребна.  С разперени крила не надвишава 20 мм (фиг. 1.). Предните крила са пепелявосиви и имат характерни по-тъмни вълнообразни линии. На външния край на крилата има продълговато овално петно. То е тъмнокафяво, изпъстрено с няколко дъговидни златисти петънца.

Младите гъсеници са белезникави с кремав оттенък. Възрастната гъсеница е белезникава. Откъм гърба слабо розовее. По тялото личат сиви петънца. Това са плочици от веществото хитин.

Вредителят развива две поколения годишно. Възрастната гъсеница зимува под старата и напукана кора на дървесното стъбло и дебелите скелетни клони. Други подходящи укрития за зимуване са цепнатините на опорните конструкции в плодохранилищата, старият амбалаж и др. Зимуващи гъсеници понякога има в почвата близо до повърхността и почти до самото стъбло.

Напролет гъсениците какавидират при среднодневна температура на въздуха над 10ºС. Пеперудите започват да излитат в началото на май и летежът продължава до началото на юли.

Женските се насочват за снасянето на яйцата към гладка повърхност. Предпочитат плодовата кожица или листата. Излюпилата се върху лист гъсеничка пълзи към плода и се вгризва в него. Най-често мястото на вгризване е там, където се допират два плода, плод и лист или плод и клонка. Преди вгризването гъсеничката оплита избраното място с паяжина.

Развитите гъсеници напускат плода и какавидират в подходящи укрития (цепнатини, под напукана кора и др.). Всяка гъсеница си прави отделно пашкулче.

Пеперудите от новото поколение летят през втората половина на юли до края на август При сухо лято летежът може да продължи и до началото на септември. Гъсеницата от новото поколение поврежда 1 – 3 плода. В плода най-често гъсеницата е единствена. Повече екземпляри в един плод могат да бъдат намерени в години със слабо плододаване. Развитите гъсеници напускат плода и се настаняват в подходящи за зимуване укрития. Опаразитените плодове узряват преждевремено и окапват по-рано от здравите.

Как да бъде предотвратено или намалено червясването ?

Пръскането е ефикасно само в определени стадии от развитието на вредителя и в синхрон с развитието на овощния вид. Гъсениците са уязвими по време на излюпването и началото на вгризването. Броят на пръсканията зависи от мястото на отглеждане на овощните. В специализираната литература са посочени различни схеми. Например за Тракийската низина в района на Пловдив срещу всяко поколение са необходими 3 пръскания. В Западна България в областта на Кюстенвдил разпределението е 2 + 2, а за района на река Камчия 1 + 1. Тези схеми са само оринтир. Пръскането може да започне, когато плодовете достигнат размера на едър лешник или дребен орех. Стопаните на големи овощни градини може да потърсят специалист, който да организира наблюдението и да подаде сигнал за употребата на инсектициди след анализ на метеорологичните данни и обследване на насажденията. За проследяването на летежа има специални уловки за пеперудите.

Подходящо за пръскане е тихото време, за да не разнася вятърът разпрашения като мъгла работен разтвор. Инсектицидите трябва да са разрешени от БАБХ и вписани в неговите регистри. Изборът им зависи от времето до прибиране на реколтата, предвид карантинния срок за безопасност.

Агротехническите мероприятия почистване на ствола от старата напукана и отделяща се кора, употребата на чист амбалаж и добрата хигиена в плодохранилищата влошават условията за презимуване на вредителя.

Сливовият плодов червей (фиг. 2.) има две, а в някои години при благоприятни метеорологични условия и частично трето поколение. Неговият цикъл на развитие е сходен с този на плодовия червей. Масовият летеж на пеперудите от първото поколение е в края на май / началото на юни.

Срещу първото поколение препоръчителни са 1 -  3 пръстания, а срещу второто до 3. За употребата на инсектицидите и подобряването на фитосанитарните условия важат правилата, посочени при ябълковия плодов червей.

В специализираната литература са посочени още сродни вредители по овощните: източен, орехов и крушов плодов червей.

 

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София.      

Какво представляват плодовите червеи?
26414
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини