Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.04.2019 г.

Сеем фасула през април

Сеем фасула през април

Благоприятният срок за засяване на фасула настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. Подходящи сортове са както вейковите, като Ерусалимски, Тракия, Илинден и др, така и пешаците, каквито са Никос, Старозагорски чер, Лоди, Кантаре, Дого, Роко и др. За малката дворна градина често се предпочитат вейковите сортове, защото няколко растения осигуряват дълго време пресен зелен фасул на домашната кухня.

Подготовката на почвата започва с есенната дълбока до 25-30 см обработка на почвата. Когато предшественикът е бил обилно торен зеленчук, като домати, краставици, пипер и др., органични торове с тази обработка не се внасят. В случай че почвата е бедна на органично вещество, заслужава си с дълбоката обработка да се заровят по 2-4 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост. С тази обработка се внасят по 50-60 г суперфосфат и по 20-30 г калиев тор на декар.

През пролетта, в началото на април, площта се подготвя за сеитба. Почвата се обработва на дълбочина 10-15 см и с тази обработка се внасят фосфорните и калиевите торове, ако това не е сторено през есента. Ако е, използва се само малко амониева селитра – по около 20-30 г на квадратен метър.

Сеитбата става възможна, когато почвата се е затоплила докъм 10°С и прогнозите да не вещаят застудяване. Нискостъблените сортове, пешаците, си заслужава да се засеят на няколко пъти през 10 дни, което ще осигури етапна беритба, т. е. по-дълъг период на използване за собствени нужди или за пазара.

Пещаците се засяват на редове на разстояние между тях 50 см, а разстоянието между растенията в реда трябва да 5-6 см. Желателно е още със сеитбата да се осигури това вътрередово разстояние, за да се избегне прореждането. За вейковите сортове разстоянието между редовете е 80 см, а между растенията в реда – 50 см. В малката домашна градина се използват малко по-къси разстояния. На практика в тях семената се засяват в копки (гнезда, направени с мотика). В гнездата се пръсват по няколко семена, а в последствие се оставят по 1-2 от най-развитите растения. Дълбочината на сеитбата е 4-5 см.

Грижите за посева започват скоро след сеитбата. След поникването, щом се очертаят редовете, се извършва първото окопаване. Второто е 10-15 дни след първото, но ако дъждове са причинили образуването на почвена кора, то се извършва и по-рано, за да се разруши кората. С второто окопаване се извършва и прореждането в редовете и в гнездата.

Коловете за увивните сортове се поставят преди стъблата да са започнали да се разстилат по почвената повърхност. За по-голяма устойчивост върховете на 4 вейки се съберат и свързват.

През май се полива по-рядко, дори понякога това не се налага, но през юни и юли поливките зачестяват и се налагат всяка седмица, така че почвата да е винаги умерено влажна.

Сеитбооборот на културите в градината!

Беритбите започват през юни. Те трябва да се извършват навреме, преди чушките да са достигнали максималната дължина и ширина, докато семената в тях са недоразвити, дребни и нежни. Тази зрелост, наричана техническа, преминава много бързо, особено в горещо и сухо време и чушките загрубяват. Мнозина производители изнасят на пазара зелен градински фасул с едри зърна в чушките, очевидно чакали „да направи килограми”. Грешат. Чушките стават тежки и...нежелани от купувача, а килограмите в действителност са по-малко, защото зърната са наедрявали за сметка на образуването на нови завръзи. Колкото по-навременни са беритбите, толкова добивът е по-висок и качеството по-добро.

Сеем фасула през април
12584
 

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и моркови
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини