При отглеждането на една и съща култура на едно място няколко последователни години почвата се изтощава, в нея се натрупват болестотворни патогени , а вредителите се събират при своите любими растения. Тази ситуация може да се поправи, ако следващата година тази култура се отглежда на друго място. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно само да се промени мястото на една култура, а е задължително да се знае последователността и системата на сеитбооборота.
Какво е сеитбооборот и защо трябва да се съблюдава?
Сеитбообращението е редуване на културите, което се обуславя от три основни причини:
– намалява появата на плевели, а почвата съдържа по-малко патогенни микроорганизми и вредители;
– при правилно сеитбообращение се запазва оптималната структура на горния почвен слой, в който се отглеждат растенията;
– земята при сеитбообращението не се изтощава, а обратно, обогатява се с необходимите хранителни вещества.
Ако всяка година на един участък се отглеждат различни култури, почвата ще се оздрави, а хранителните вещества ще се разходват рационално. Всичко се дължи на това, че един вид растения извличат хранителните вещества от горния слой на почвата, а други от по-дълбоко. В допълнение, тези вещества се консумират в различни количества.
Може да се каже още, че корените на много растения произвеждат токсини. Обикновено културите от едно и също семейство са чувствителни към тях. Особено забележимо е на учасъци с цвекло, моркови и спанак. Ако се отглеждат на едно и също място няколко години последователно, то добивите ще намаляват всяка следваща година, защото токсините потискат развитието на растенията. При правилен сеитбооборот се елиминира този ефект.
Важно!
Най-малко чувствителни към токсините, освободени от предшествениците, са бобовите растения, царевицата и празът.
Потребност на растенията от хранителни вещества
Обособени са три групи растения, в зависимост от изискванията им към хранителната среда.
Култури с висока потребност от хранителни вещества – зеле, картофи, ревен, целина, аспержи, тиква, спанак.
Култури със средна взискателност – домати, патладжан, пъпеш, карфиол, увивен боб, праз, краставици, репички, цвекло, хрян, спанак.
Растения с ниска потребност от хранителни вещества – грах, храстовиден фасул, лук, градински билки, репички, салати.
На едно и също място не бива да се засаждат последователно култури с висока потребност към хранителни вещества.
Правилният сеитбооборот изискава първата година да се засаждат култури с високи изисквания, а следващите – растения от втора и трета група. На четвъртата година следва да се внесат хранителни вещества и отново могат да се отглеждат култури от първа група.
Добри предшественици
Растенията се хранят с тези вещества, които са останали от предшествениците. Важно е да се знае кои могат да бъдат те.
Бобови могат да се отглеждат след: всички видове зеле, картофи, краставици, тиквички, тикви, лук, чесън, патладжан, пипер.
Зеле и цвекло – краставици, картофи, пипер, моркови, бобови, тиква, патладжан.
Картофи – зеле, краставици, тиква, лук, чесън, моркови.
Лук и чесън – зеле, картофи, бобови култури, листни зеленчуци, ряпа.
Моркови – краставици, картофи, зеле, домати, бобови култури.
Краставици, тиквички и тикви – зеле, бобови, лук, чесън, царевица.
Пипер и патладжан – зеле, краставици, тиквички, тикви, лук, чесън, бобови култури, моркови.
Домати – краставици, моркови, зеле, лук, цвекло.
При добри климатични условия може да се практикува малък сеитбооборот, като за един сезон се отглеждат няколко култури. Най-напред се засаждат растения с по-кратка вегетация, а след тях се засява други, като за един сезон се отглеждат две или повече култури.
В сеитбообращението могат да се включат и сидерати – като есенно или ранно пролетно засяване.