Семената са най-важният фактор за производството на здрави, вкусни и достатъчно количество зеленчуци. За да бъдат качествени, те трябва да имат висока сортова чистота, абсолютна маса и кълняемост. Сортовата чистота показва в каква степен закупените семена са от сорта, избран от градинаря. Този показател трябва да е над 95%. Абсолютната маса показва колко тежат 1000 семена. Семената с по-висока абсолютна маса са по-едри, с по-добре развит зародиш и с повече резервни вещества. Това е гаранция за бързо и дружно поникване. Чрез абсолютната маса може да се определи сеитбената норма.
Кълняемостта характеризира жизнеспособността на семената и свойството им да покълват със здрави кълнове. Тя се изразява с процента на семената, покълнали за определено време и при условия, оптимални за съответната култура. Най-добра е кълняемостта през първата година след прибирането.
Зеленчукова култура |
Маса на 1000 семена, г |
Срок за запазване кълняемостта, години |
Минимална температура за покълване на семената, ºС |
Срок за поникване на семената при оптималната температура, дни |
Домати |
2,8-5 |
4-5 |
10-11 |
4-8 |
Пипер |
4,5-8 |
4-5 |
13-14 |
7-10 |
Патладжан |
2-2,5 |
5-8 |
13-14 |
8-14 |
Краставици |
30-35 |
5-6 |
13-4 |
4-8 |
Дини |
60-140 |
4-5 |
15-17 |
6-15 |
Пъпеши |
30-55 |
5-6 |
15-17 |
5-10 |
Тикви |
140-350 |
5-6 |
10-12 |
4-8 |
Тиквички |
140-150 |
5-6 |
10-12 |
4-8 |
Зелен грах - с гладки семена |
100-400 |
4-5 |
1-2 |
3-7 |
- с набръчнаки семена |
100-400 |
4-5 |
4-6 |
3-7 |
Зелен фасул |
250-700 |
4-5 |
10-12 |
4-10 |
Бакла |
450-2000 |
5-6 |
3-4 |
3-8 |
Зеле - главесто и брюкселско |
3,1-5 |
4-5 |
2-3 |
3-6 |
Цветно зеле |
2,5-3,8 |
3-5 |
2-3 |
3-6 |
Моркови |
2-2,4 |
2-3 |
3-4 |
12-20 |
Магданоз |
1,2-1,8 |
2-3 |
3-4 |
12-20 |
Репички |
8-12,5 |
3-4 |
1-2 |
3-7 |
Ряпа |
10-14 |
4-5 |
2-3 |
3-6 |
Пащърнак |
3-4 |
1-2 |
2-3 |
10-16 |
Салатно цвекло |
10-12 |
4-5 |
5-6 |
8-16 |
Целина |
0,2-0,5 |
2-3 |
3-4 |
12-22 |
Салата |
0,8-1,3 |
5-6 |
2-3 |
4-10 |
Спанак |
8-11 |
3-4 |
2-3 |
4-7 |
Лук |
3,5-5 |
2-3 |
2-3 |
8-18 |
Праз |
2,4-3 |
2-3 |
2-3 |
8-18 |
Киселец |
0,6-1,2 |
2-3 |
1-2 |
8-12 |
Копър |
1,2-2,5 |
2-3 |
2-3 |
8-15 |
Цикория |
1,1-1,7 |
3-4 |
3-4 |
6-12 |
|
|
|
|
|
Хибридните семена се произвеждат по-сложно от обикновените. Те са резултат от кръстосването на два сорта или на сорт и линия, получена вследствие по-продължително или по-кратко самоопрашване и отбор, или на две и повече линии и т.н. Растенията, произведени от хибридните семена, са с по-висока жизненост, с устойчивост към една или няколко болести, с по-добри стопански качества и продуктивност. Хибридните сортове се отличават и с еднаквост на външните белези. Градинарят обаче не бива да произвежда сам семена от хибридните сортове, тъй като резултатите ще го разочароват – получава се голямо разнообразие от форми, добивът намалява, влошава се качеството на продукцията, загубва се устойчивостта към болестите и др.
По-продължителна съхраняемост имат добре узрелите семена, недозрелите бързо губят кълняемостта си. Благоприятна за запазване на зеленчуковите семена е ниската температура – 0-5ºС. При резки колебания и при високи температури на съхранение те скоро губят своята кълняемост.
Семената и помещението за съхранението им не бива да имат висока влажност. Бобовите и зелевите семена не трябва да имат повече от 9-11 % влажност, а другите – 12-14 %.
За да се ускори поникването, семената се накисват или рътят. Краставиците, дините, пъпешите и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато са засети рътени семена.
За да накиснете семената се поставят в платнени торбички, пълни 1/3 до ½ от обема им и се потопяват във вода. Водата се сменя един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук и – два пъти. За топлолюбивите култури (домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши, тикви и тиквички, фасул) водата трябва да е 20-25ºС и 15-16ºС, но не по-ниска от 10-12ºС за хладолюбивите и студоустойчивите (зелеви, кореноплодни, листни и лукови). Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се киснат 8-15 часа, на доматите и пипера – около 24 часа, на магданоза, морковите, целината, луковите – близо две денонощия.
При рътенето семената се довеждат до покълване. Накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат при температура 20-25ºС. От време на време те се разбъркват, а зеблото трябва да е постоянно влажно. Когато 3-5 % от семената покажат кълнчетата си, рътенето се прекратява.
Преди сеитбата накиснатите и рътените семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Те се сеят само във влажна, добре обработена, рохкава и топла почва. Засетите в суха и студена почва семена лесно загиват.
От доброто семе зависи какви зеленчуци ще пълнят градината. Въпреки че някои стопани сами произвеждат нужните им семена, повечето хора търсят готовите. Когато купувате, имайте предвид:
- избирайте семена само от специализирани лицензирани магазини;
- върху пликчето да е отбелязан сортът (хибрид или директен), кълняемост, срок на годност и др.
- ако сте избрали сорт, за който нямате много информация, посъветвайте се със специалист.