Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.01.2019 г.

Семената поникват бързо като се накисват или рътят

Семената поникват бързо като се накисват или рътят

Семената са най-важният фактор за производството на здрави, вкусни и достатъчно количество зеленчуци. За да бъдат качествени, те трябва да имат висока сортова чистота, абсолютна маса и кълняемост. Сортовата чистота показва в каква степен закупените семена са от сорта, избран от градинаря. Този показател трябва да е над 95%. Абсолютната маса показва колко тежат 1000 семена. Семената с по-висока абсолютна маса са по-едри, с по-добре развит зародиш и с повече резервни вещества. Това е гаранция за бързо и дружно поникване. Чрез абсолютната маса може да се определи сеитбената норма.

Кълняемостта характеризира жизнеспособността на семената и свойството им да покълват със здрави кълнове. Тя се изразява с процента на семената, покълнали за определено време и при условия, оптимални за съответната култура. Най-добра е кълняемостта през първата година след прибирането.

Зеленчукова култура

Маса на 1000 семена, г

Срок за запазване кълняемостта, години

Минимална температура за покълване на семената, ºС

Срок за поникване на семената при оптималната температура, дни

Домати

2,8-5

4-5

10-11

4-8

Пипер

4,5-8

4-5

13-14

7-10

Патладжан

2-2,5

5-8

13-14

8-14

Краставици

30-35

5-6

13-4

4-8

Дини

60-140

4-5

15-17

6-15

Пъпеши

30-55

5-6

15-17

5-10

Тикви

140-350

5-6

10-12

4-8

Тиквички

140-150

5-6

10-12

4-8

Зелен грах

- с гладки семена

100-400

4-5

1-2

3-7

- с набръчнаки семена

100-400

4-5

4-6

3-7

Зелен фасул

250-700

4-5

10-12

4-10

Бакла

450-2000

5-6

3-4

3-8

Зеле

- главесто и брюкселско

3,1-5

4-5

2-3

3-6

Цветно зеле

2,5-3,8

3-5

2-3

3-6

Моркови

2-2,4

2-3

3-4

12-20

Магданоз

1,2-1,8

2-3

3-4

12-20

Репички

8-12,5

3-4

1-2

3-7

Ряпа

10-14

4-5

2-3

3-6

Пащърнак

3-4

1-2

2-3

10-16

Салатно цвекло

10-12

4-5

5-6

8-16

Целина

0,2-0,5

2-3

3-4

12-22

Салата

0,8-1,3

5-6

2-3

4-10

Спанак

8-11

3-4

2-3

4-7

Лук

3,5-5

2-3

2-3

8-18

Праз

2,4-3

2-3

2-3

8-18

Киселец

0,6-1,2

2-3

1-2

8-12

Копър

1,2-2,5

2-3

2-3

8-15

Цикория

1,1-1,7

3-4

3-4

6-12

 

 

 

 

 

Хибридните семена се произвеждат по-сложно от обикновените. Те са резултат от кръстосването на два сорта или на сорт и линия, получена вследствие по-продължително или по-кратко самоопрашване и отбор, или на две и повече линии и т.н. Растенията, произведени от хибридните семена, са с по-висока жизненост, с устойчивост към една или няколко болести, с по-добри стопански качества и продуктивност. Хибридните сортове се отличават и с еднаквост на външните белези. Градинарят обаче не бива да произвежда сам семена от хибридните сортове, тъй като резултатите ще го разочароват – получава се голямо разнообразие от форми, добивът намалява, влошава се качеството на продукцията, загубва се устойчивостта към болестите и др.

Отглеждане на разсада!

По-продължителна съхраняемост имат добре узрелите семена, недозрелите бързо губят кълняемостта си. Благоприятна за запазване на зеленчуковите семена е ниската температура – 0-5ºС. При резки колебания и при високи температури на съхранение те скоро губят своята кълняемост.

Семената и помещението за съхранението им не бива да имат висока влажност. Бобовите и зелевите семена не трябва да имат повече от 9-11 % влажност, а другите – 12-14 %.

За да се ускори поникването, семената се накисват или рътят. Краставиците, дините, пъпешите и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато са засети рътени семена.

За да накиснете семената се поставят в платнени торбички, пълни 1/3 до ½ от обема им и се потопяват във вода. Водата се сменя един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук и – два пъти. За топлолюбивите култури (домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши, тикви и тиквички, фасул) водата трябва да е 20-25ºС и 15-16ºС, но не по-ниска от 10-12ºС за хладолюбивите и студоустойчивите (зелеви, кореноплодни, листни и лукови). Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се киснат 8-15 часа, на доматите и пипера – около 24 часа, на магданоза, морковите, целината, луковите – близо две денонощия.

При рътенето семената се довеждат до покълване. Накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат при температура 20-25ºС. От време на време те се разбъркват, а зеблото трябва да е постоянно влажно. Когато 3-5 % от семената покажат кълнчетата си, рътенето се прекратява.

Преди сеитбата накиснатите и рътените семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Те се сеят само във влажна, добре обработена, рохкава и топла почва. Засетите в суха и студена почва семена лесно загиват.

От доброто семе зависи какви зеленчуци ще пълнят градината. Въпреки че някои стопани сами произвеждат нужните им семена, повечето хора търсят готовите. Когато купувате, имайте предвид:

- избирайте семена само от специализирани лицензирани магазини;

- върху пликчето да е отбелязан сортът (хибрид или директен), кълняемост, срок на годност и др.

- ако сте избрали сорт, за който нямате много информация, посъветвайте се със специалист.

Семената поникват бързо като се накисват или рътят
91546
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини