Зеленчуковите култури понасят засушаването по различен начин – едни по-добре от други. Ако по-рядко посещаваме вилата, регионът е сух и водата е ограничен ресурс или често отиваме във ваканции извън дома, тогава тези фактори ще определят какви култури можем да отглеждаме.
Водата със сигурност е ключов елемент в градинарството, но дори в условията на недостиг, много растения могат да се чувстват доста комфортно. За да постигнем добър резултат, важно е да изберем правилните видове и сортове растения.
Препоръки за отглеждане на зеленчукови култури в условия на ограничено поливане
1. Мулчирането на насажденията е важна стъпка за съхраняване на влагата – то ще предотврати бързото и изпаряване. За това са подходящи слама, изсушена трева, дървесни стърготини, компост и др.
2. Събирането на дъждовна вода е рационално решение, дори ако няма проблеми с достъпа до вода. Тя е много по-полезна за растенията, защото не съдържа твърди соли и се темперира по време на престоя.
3. Постепенно намаляване броя на поливките, като поливането се извършва сутрин или вечер, когато активността на слънцето е по-малка и водата се изпарява по-бавно.
4. Внасяне на повече органични вещества в почвата, което увеличава способността и да задържа влага.
Култури, устойчиви на засушаване
Тикви
Тиквите имат силна коренова система, която прониква дълбоко в земята, което и помага да извлича влага от долните слоеве. Големите листа покриват значителна част от почвата и я предпазват от изсушаване. Мулчирането на кореновата система ще запази влагата възможно най-дълго.
Тиквите се нуждаят от поливане по време на цъфтежа и узряването на плодовете.
Тиквички
Тези представители на семейство Тиквови също са издръжливи на засушаване. Кореновата им система се разраства широко, което позволява да поглъщат повече влага и не се налага често поливане. Добавянето на компост при засаждане и мулчирането повишават издръжливостта им на засушаване.
Пипер
Повечето сортове лют пипер са добре адаптирани към засушаване поради компактната си коренова система и жилави листа. Те трябва да се поливат умерено, а за удължаване на периода без вода се препоръчва да се премахват долните листа. Така лютите могат да издържат до 10-на дни, а сладките само до 4-5 дни без поливане.
Лук и чесън
Тези култури натрупват влага в луковиците си, а малката площ на листата минимизира изпарението. След като са вкоренени добре, те практически не се нуждаят от много поливане. Най-добрите условия за отглеждане са песъчливите почви с добър дренаж, а 2-3 седмици преди прибиране на реколтата се преустановява поливането на лука и чесъна.
Моркови и цвекло
Тези култури имат дълбоки корени, което им позволява да извличат влага от дълбоките почвени слоеве, както и да я натрупват в кореноплодите. Това им позволява да издържат по-дълго на засушаване.
Фасул
Тази култура принадлежи към семейство Бобови, които притежават способността да образуват симбиотични връзки с азотфиксиращите бактерии. Това спомага да се увеличи устойчивостта им на стресови ситуации, каквато е засушаването.
За да се получи добра реколта в условията на ограничено поливане, трябва да се даде предпочитание на храстовидните сортове, които са по-малко взискателни към влагата.