Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.03.2019 г.

Защо разсадът домати става виолетов

Практика
Защо разсадът домати става виолетов

sinor

Виолетовите листа  при доматите могат да се появят на всеки етап на развитие. Има две причини за промяна на нормалния зелен цвят до необичаен виолетов, като една от тях е подценяването на температурния режими, а втората е дефицит на фосфор в почвата. Тези две причини често са взаимосвързани и се изразяват в това, че при ниски температури усвояването на фосфор от почвата се затруднява.

При некачествена почва възниква хронична форма на дефицит, при която листата от долната страна стават наситено виолетови до пурпурни, издребняват и се огъват куполообразно, междувъзлията остават неестествено къси. Временната форма се наблюдава при неспазване на температурните режими и преохлаждане, а може да се дължи на обилно поливане със студена вода.

Доматите са доста взискателна култура, която много активно абсорбира хранителните вещества от почвата и проявява висока чувствителност както към излишък, така и към недостиг на микроелементи. Разсадът домати прекратява усвояването на хранителни вещества тогава, когато температурата на почвата стане по-ниска от 15 градуса по Целзий. При появата на виолетови листа у отделни растения е необходимо най-напред да се провери състоянието на кореновата система. Възможно е да се дължи на гъбични заболявания като сечене и кореново гниене.

Доматите се нуждаят от фосфор през целия период на развитие, но особено силно се проявява тази необходимост в началния етап на развитие и отглеждане на разсадите. Фосфорът е отговорен за осъществяване на метаболитните процеси и служи като източник на енергия. Той е подвижен елемент и се движи от по-старите към по-младите части на растенията. По време на покълване на семената укрепва растежа на корена, ускорява развитието, цъфтежа и узряването на плодовете.

Тук е важно да се отбележи, че излишъкът на азот в почвата може също да доведе до фосфорно гладуване и появата на виолетови листа.

Мерки за борба

При появата на виолетови листа е необходимо най-напред да се регулира температурата, като се доведе до 18-22 градуса. Ако причината се дължи на преохлаждане на разсада, то тогава след няколко дни се наблюдава положителна динамика.

Когато причината за виолетовите листа е недостиг на фосфор, необходимо е фосфорно подхранване, като се използва суперфосфат, двоен суперфосфат, амофос или диамофос. Добре е хранителните вещества да се приготвят в  течна форма, защото се усвояват по-бързо.

Един примерен алгоритъм за приготвяне на работен разтвор:

– 100 грама суперфосфат се залива с 1 л вряща вода;

– престоява 24 часа, като се разбърква периодично;

– приготвя се работен разтвор, като към 5 л отстояла вода се добавя 75 мл разтвор на суперфосфат;

– полива се всяко растение.

Разтворът не губи свойства при съхранение и може да се използва за пръскане на разсада. Листното подхранване дава по-бърз ефект.

Не трябва да се предозира количеството фосфор, защото излишъците имат също неприятни последици – водят до пожълтяване и опадане на листата.

Профилактика

Профилактичните мерки включват: използването на плодородни почвени смеси за отглеждане на разсад, пропускащи достатъчни количества въздух и вода; благоприятни температурни условия ( 18-22 градуса); поливане с отстояла вода (22-28 градуса); достатъчна осветеност за добра фотосинтеза.

Защо разсадът домати става виолетов
53868
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини