Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2019 г.

Кога да пикираме доматите

Не забравяйте да закалите разсада
Кога да пикираме доматите

Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта преди пикирането почвата в сандъчетата се навлажнява добре. Сутринта няколко растения наведнъж внимателно се подкопават с дъсчица, без  да се нарани кореновата система. За пикиране се подбират здрави, добре развити и еднородни по размери растения. По-слабите се оставят за накрая. Растенията се пикират в пластмасови саксийки или кофички за кисело мляко (по едно в саксийка),  напълнени с обеззаразена смеска. Температурата на почвата трябва да е над 15°С. При по-студено кореновата система не функционира. Почвата трябва да е навлажнена до състояние, позволяващо да се правят (с дървено шило или пръст) незасипващи се дупчици с дълбочина 5-6 см, в тях се поставят растенията, без да се подвива коренчето. Пикира се на дълбочина 0,5-0,6 см от котиледонните листа, почвата около стъблото и коренчето се уплътнява и леко се полива.

Вредители по разсада!

Саксийките се нареждат на разстояние 4-5 см една от друга върху полиетиленови платна, поставени върху лехи с подравнена почва. Един-два дни след това в слънчево време се засенчват, за да се ускори вкореняването. След пикиране температурата не трябва да надвишава 20°С в слънчеви дни, 17-18°С -в облачни дни и 15-16°С - през нощта. Докато се образуват 4-5 листа, се поддържа с 2-3°С по-ниска температура. Разсадът се полива умерено в слънчеви дни, сутрин. Прекомерната влага в почвата и въздуха води до излишен вегетативен растеж на растенията, получава се изнежен, крехък разсад. Прекомерното засушаване впоследствие се отразява неблагоприятно на продуктивността на растенията.

Какво да предприемем при издължаване на разсада!

След всяка поливка, при леко просъхване, почвата около растенията се разрохква. Една седмица преди засаждането поливането рязко се намалява. Заедно с понижените температури това помага да се закали разсадът. Ако растенията изостават, подхранва се с амониева селитра (10-15 г на 10 л вода). Листата не трябва да се мокрят. Профилактично срещу гъбни болести разсадът се пръска два-три пъти с фунгициди и при прерастване с 1% бордолезов разтвор.

Когато разсадът се отглежда в саксийки, кореновата система се развива добре и не се поврежда при засаждането. При пикиране в лехи част от кореновата система при засаждане се разкъсва. В този случай разсадът ще преболедува - лошо се прихваща, изостава развитието му.

Една педя разсад е готов за засаждане

Готовият нормален разсад за засаждане е с височина 25-30 см, дебелина на стъблото - 0,8-1,0 см, със 7-8 листа и зачатъци на бутони на първо съцветие. Засаждането на растения с цъфнало първо съцветие е нежелателно поради голямата вероятност от изресяване (окапване) на цветовете по време на вкореняването им.

Кога да пикираме доматите
10107

Последни материали
Виж
БАБХ
Започва работа по промените в наредбата за опазване на пчелите
Европейски форум
Оперативни групи от цяла Европа се събраха на втора среща за иновациите
За качество още не се говори
Танева прогнозира 5,4 млн. тона реколта от пшеница тази година
В разгара на лятото
Жегата вдига цените на зърното в Евросъюза, но паника на пазара няма
Танева жъне в Сливенско преди официалния старт на кампанията на 5 юли
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Свързани материали
Виж
Чуждият опит
Интересен холандски метод за пикиране на домати
Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
Важно за градинаря
Защо някои разсади не трябва да се пикират
Дванадесет стъпки при отглеждане на разсада
Приключва засаждането на пикираните разсади за ранно производство на домати
Използвайте само здрави растения
Тайната на богата градина – пикирането
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам