Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2019 г.

Кога да пикираме доматите

Не забравяйте да закалите разсада
Кога да пикираме доматите

Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта преди пикирането почвата в сандъчетата се навлажнява добре. Сутринта няколко растения наведнъж внимателно се подкопават с дъсчица, без  да се нарани кореновата система. За пикиране се подбират здрави, добре развити и еднородни по размери растения. По-слабите се оставят за накрая. Растенията се пикират в пластмасови саксийки или кофички за кисело мляко (по едно в саксийка),  напълнени с обеззаразена смеска. Температурата на почвата трябва да е над 15°С. При по-студено кореновата система не функционира. Почвата трябва да е навлажнена до състояние, позволяващо да се правят (с дървено шило или пръст) незасипващи се дупчици с дълбочина 5-6 см, в тях се поставят растенията, без да се подвива коренчето. Пикира се на дълбочина 0,5-0,6 см от котиледонните листа, почвата около стъблото и коренчето се уплътнява и леко се полива.

Вредители по разсада!

Саксийките се нареждат на разстояние 4-5 см една от друга върху полиетиленови платна, поставени върху лехи с подравнена почва. Един-два дни след това в слънчево време се засенчват, за да се ускори вкореняването. След пикиране температурата не трябва да надвишава 20°С в слънчеви дни, 17-18°С -в облачни дни и 15-16°С - през нощта. Докато се образуват 4-5 листа, се поддържа с 2-3°С по-ниска температура. Разсадът се полива умерено в слънчеви дни, сутрин. Прекомерната влага в почвата и въздуха води до излишен вегетативен растеж на растенията, получава се изнежен, крехък разсад. Прекомерното засушаване впоследствие се отразява неблагоприятно на продуктивността на растенията.

Какво да предприемем при издължаване на разсада!

След всяка поливка, при леко просъхване, почвата около растенията се разрохква. Една седмица преди засаждането поливането рязко се намалява. Заедно с понижените температури това помага да се закали разсадът. Ако растенията изостават, подхранва се с амониева селитра (10-15 г на 10 л вода). Листата не трябва да се мокрят. Профилактично срещу гъбни болести разсадът се пръска два-три пъти с фунгициди и при прерастване с 1% бордолезов разтвор.

Когато разсадът се отглежда в саксийки, кореновата система се развива добре и не се поврежда при засаждането. При пикиране в лехи част от кореновата система при засаждане се разкъсва. В този случай разсадът ще преболедува - лошо се прихваща, изостава развитието му.

Една педя разсад е готов за засаждане

Готовият нормален разсад за засаждане е с височина 25-30 см, дебелина на стъблото - 0,8-1,0 см, със 7-8 листа и зачатъци на бутони на първо съцветие. Засаждането на растения с цъфнало първо съцветие е нежелателно поради голямата вероятност от изресяване (окапване) на цветовете по време на вкореняването им.

Кога да пикираме доматите
131215
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Кога и как да пикираме доматите?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Аргументи за пикиране на разсада и против
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини