Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.02.2019 г.

Ранното засяване на доматите крие много рискове

Начинаещите градинари да засяват по-късно
Ранното засяване на доматите крие много рискове

Отглеждането на здрави и качествени зеленчуци е свързано с много фактори. Един от тях е времето за засяване на семената. Може да се каже, че това е самото начало на „пътуването“, когато се поставят основните характеристики на бъдещата реколта. Спазването на оптималните срокове на засяване съвсем не е достатъчно, когато не са налице и останалите условия – температура, влажност и осветеност. В резултат от неблагоприятните условия – високи или ниски температури, висока почвена влажност, висока солева концентрация или недостатъчна осветеност, могат да се появят заболявания и натрупване на негативни аспекти в развитието.

Ранният посев води до:

1. Много честа поява на сечене – опасно заболяване, което се причинява от различни почвени микроорганизми и се разпространява по младите и още неукрепнали растения. Макар, че от болестта страдат всички зеленчукови култури, най-чувствителни са доматите, пиперът и краставиците. Проявява се в омекване и загниване на стъблата на младите растения непосредствено над почвената повърхност или малко под нея. Повреденото стъбло не успява да задържи  растението изправено и то пада като посечено, а листата често даже не успяват да повехнат. При отглеждане на ранен разсад, когато времето е все още влажно и студено, парниците не могат да се проветряват редовно, разсадът лесно заболява. Болестта много бързо обхваща и съседните растения и се образуват голи петна.

Реколтата от лук зависи от съседите!

2. Натрупване на негативни аспекти в развитието – при колебания в температурата и недостатъчно осветление растенията се източват, но остават тънички и слаби. Даже да превъзмогнат повредите, те ще изостанат в развитието си не само в надземната част, но и в кореновата система, което е много важно за последващото развитие. При ниски среднодневни температури и слаба осветеност се препоръчва ограничаване на поливането.
Установено е, че даже при по-късно засяване, когато условията се нормализират, растенията бързо компенсират изоставането.

3. Влияние на биологичните часовници на растенията – голямо значение имат биологичните изменения на растенията, които са свързани с процесите на фенофазите. За пълноценното развитие на разсада изключително важно е обичайното време за всички етапи, което зависи от продължителността на светлата част на деня. При оранжерийно отглеждане това се постига за сметка на поддържане на пълноценно изкуствено осветление, естествени нива на влажност и температура.

Доматите са култура, която се развива сравнително бързо. Важно е да се знае, че когато не е възможно да се поддържат всички тези изисквания, по-късното им засяване ще даде по-добри резултати.  

През 2019 консервните фабрики ще изкупят 52 хиляди тона домати!

 

Ранното засяване на доматите крие много рискове
17976
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини