Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.02.2019 г.

Може ли да се досипва пръст при изтегляне на разсадите

За стабилни култури
Може ли да се досипва пръст при изтегляне на разсадите

sinor

Разсадът много често е склонен към изтегляне (етиолиране), но плюсът е, че процесът може да се преустанови, когато са ясни причините. А най-често това са грешки в агротехническите условия на отглеждане – температура, светлина, сгъстяване и лошо проветряване, влажност. Тези грешки са общовалидни за всички култури.

При етиолирането се наблюдава избледняване на младите растения и устремяване нагоре. В резултат на тази тяхна реакция кореновата им система изостава в своето развитие за сметка на изтеглянето на стъблото. В този случай най-честото решение е да се извърши подсипване на разсада с полувлажна торопочвена смес до коледонните листа на растенията.

Тази процедура е широко разпространена, но в интерес на истината не винаги е оправдана, защото не всички растения дават странични разклонения на корените след подсипването с торопочвена смес. Доматите са зеленчукова култура, която понася отлично тази процедура.  Не е същото положението с патладжана и пипера, които имат по-различна коренова система. Те понасят слабо подсипването и    реагират негативно на пикирането и загърлянето.

По повод това дали трябва да се дописва  пръст при краставиците, мнението на специалистите е диаметрално противоположно. Във всички случаи пръстта трябва да бъде с подходящ състав и чиста от патогени и вредители.

Друг начин за решаване на проблема с изтеглянето на разсадите е използването на препарати от ново поколение за регулиране на растежната активност. Те проникват във вътрешността на растенията, при което се получава правилно преразпределяне на хранителните вещества, а в резултат на това се получава удебеляване на стъблата,  увеличаване на листата и разрастване на кореновата система.

Като цяло физичното състояние на растенията се подобрява и те значително укрепват даже при продължаване на неблагоприятните условия. Това са инхибитори на растежа, които все по-често навлизат последните години в селскостопанската практика. Такъв препарат за регулиране на растежа е Имунофит.

Пикирането на доматите при подходяща големина (може и да е отсрочено с 3-4 дни) води до същите положителни резултати за растенията.

Когато растенията не са достатъчно пораснали за пикиране или не е подходяща тази процедура, незабавно се намалява температурата (не по-малко от 16 градуса), увеличава се осветлението, ограничава се поливането.

Може ли да се досипва пръст при изтегляне на разсадите
21504
 

Последни материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини