Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.04.2024 г.

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отглеждането на разсад осигурява по-ранна реколта от зеленчуци, но изисква време и правилни грижи. Растенията в млада възраст се нуждаят от светлина, топлина, вода и хранителни вещества. При правилно регулиране на тези условия е възможно да се гарантира, че разсадът ще расте здрав и силен, а плододаването ще бъде добро.

Практиката за по-ранна сеитба на разсада е погрешна. Не е необходимо да бързаме, защото прерасналите и цъфтящи растения създават сериозни проблеми по-късно – при засаждането им на постоянно място.

Как да отгледаме отличен доматен разсад за кратко време?

Осигуряването на подходящи условия е важен момент за отличен разсад. Смята се, че за доматите е необходимо време от 55-60 дни до засаждането на растенията на постоянно място.

Специалистите вече твърдят, че може да се отгледа качествен (с добре развита коренова система и надземна част) доматен разсад за много кратко време – само за 22 дни.

Установено е, че ключът към отглеждане на разсад за по-къс период от време е осветлението. Светлината е източник на енергия за всички зелени фотосинтезиращи растения, включително доматите. Тайната за отглеждане на доматен разсад за 22 дни се крие в специална схема на осветление.

Като начало е добре да обогатим почвата с необходимите хранителни вещества и Фитоспорин – биофунгицид за лекуване и профилактика на гъбични и бактериални болести. Това е необходимо, защото така разсадът ще бъде надеждно защитен от почвени заболявания, особено сечене.

В почвата засяваме предварително накиснати или сухи семена и осигуряваме 22 часово осветление в продължение на пет денонощия.

С появата на кълновете на повърхността на почвата е необходимо да осигурим светлина от 20 часа поне за три денонощия (до появата на 1 или две истински листа). До този момент, а и по-нататък температурата в затворените съоръжения трябва да бъде 22-24 градуса по Целзий.

След появата на един или два истински листа намаляваме продължителността на светлата част от денонощието с два часа – до 18 часа за целия оставащ период от време (до появата на 5-6 истински листа).

Три дни преди засаждане на доматения разсад на постоянно място трябва да се уверим, че светлинната част на деня е поне 16 часа.

Интензитетът на светлината на разсада трябва да бъде много висок – около 6 000 лукса (може да се измери с помощта на приложение за мобилен телефон).

Такава схема за отглеждане на разсад за кратко време е подходяща и за отглеждане на ранни зеленчукови култури в отопляеми съоръжения.

Осветлението в съответствие с предложената схема може да се прилага на всеки етап при отглеждането на разсад. Трябва да знаем, че при рязко намаляване на количеството светлина растежът ще се забави и срокът ще се удължи над 22 дни. И да не забравяме, в допълнение към осветлението, да осигурим благоприятна хранителна среда за растенията.

Отличен доматен разсад само за 22 дни
5003
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини