Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.04.2024 г.

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отглеждането на разсад осигурява по-ранна реколта от зеленчуци, но изисква време и правилни грижи. Растенията в млада възраст се нуждаят от светлина, топлина, вода и хранителни вещества. При правилно регулиране на тези условия е възможно да се гарантира, че разсадът ще расте здрав и силен, а плододаването ще бъде добро.

Практиката за по-ранна сеитба на разсада е погрешна. Не е необходимо да бързаме, защото прерасналите и цъфтящи растения създават сериозни проблеми по-късно – при засаждането им на постоянно място.

Как да отгледаме отличен доматен разсад за кратко време?

Осигуряването на подходящи условия е важен момент за отличен разсад. Смята се, че за доматите е необходимо време от 55-60 дни до засаждането на растенията на постоянно място.

Специалистите вече твърдят, че може да се отгледа качествен (с добре развита коренова система и надземна част) доматен разсад за много кратко време – само за 22 дни.

Установено е, че ключът към отглеждане на разсад за по-къс период от време е осветлението. Светлината е източник на енергия за всички зелени фотосинтезиращи растения, включително доматите. Тайната за отглеждане на доматен разсад за 22 дни се крие в специална схема на осветление.

Като начало е добре да обогатим почвата с необходимите хранителни вещества и Фитоспорин – биофунгицид за лекуване и профилактика на гъбични и бактериални болести. Това е необходимо, защото така разсадът ще бъде надеждно защитен от почвени заболявания, особено сечене.

В почвата засяваме предварително накиснати или сухи семена и осигуряваме 22 часово осветление в продължение на пет денонощия.

С появата на кълновете на повърхността на почвата е необходимо да осигурим светлина от 20 часа поне за три денонощия (до появата на 1 или две истински листа). До този момент, а и по-нататък температурата в затворените съоръжения трябва да бъде 22-24 градуса по Целзий.

След появата на един или два истински листа намаляваме продължителността на светлата част от денонощието с два часа – до 18 часа за целия оставащ период от време (до появата на 5-6 истински листа).

Три дни преди засаждане на доматения разсад на постоянно място трябва да се уверим, че светлинната част на деня е поне 16 часа.

Интензитетът на светлината на разсада трябва да бъде много висок – около 6 000 лукса (може да се измери с помощта на приложение за мобилен телефон).

Такава схема за отглеждане на разсад за кратко време е подходяща и за отглеждане на ранни зеленчукови култури в отопляеми съоръжения.

Осветлението в съответствие с предложената схема може да се прилага на всеки етап при отглеждането на разсад. Трябва да знаем, че при рязко намаляване на количеството светлина растежът ще се забави и срокът ще се удължи над 22 дни. И да не забравяме, в допълнение към осветлението, да осигурим благоприятна хранителна среда за растенията.

Отличен доматен разсад само за 22 дни
7890
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини