Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

За добър разсад трябва добра почва

За да имате добър разсад, трябва първо да е добра почвената смеска, в която ще го гледате. Оборският тор и почвата са в различни съотношения, обикновено 1:1 или 2:1, обогатени с минерални торове. При по-голям дял на оборския тор прибавянето на минерални торове не оказва положително влияние. Често при отглеждане на гъст разсад, прибавянето на минерални торове (особено при по-големи дози) влияе неблагоприятно върху покълването на семената и забавя развитието на растенията. Това се обяснява с повишаване на концентрацията на почвения разтвор.
Широко приложение в практиката намери торо-почвената смес от 2 части рохкава почва (на която са отглеждани житни култури) и 1 част добре разложен оборски тор. При смесването на тези два компонента се внася 1000 г амониев нитрат, 800 г суперфосфат и 1000 г калиев сулфат на куб.м. Като подобрител - на водно-физичните свойства на тази смес се използва обикновено перлит по 10 кг/куб.м. По този начин сместта се дренира, увеличава се влагозадържащата й способност.
В редица северноевропейски страни се компостират дървесни кори и отпадъци, като предварително се надробяват с размери не по-големи от 5-10-20 мм. За ускоряване на процеса в началото се внася най-често карбамид, а по-рядко амониев нитрат. Може и оборски тор - говежди, овчи, птичи или да се навлажни с торова течност. Обикновено се прибавя то 2,5 кг карбамид или 3,0 кг амониев нитрат на 1 куб.м дървесни отпадъци. Често се внася и фосфорен тор - суперфосфат 2,0 до 2,5 кг/куб.м.
Дървесните отпадъци в някои случаи се обогатяват с полуразложен оборски тор в обемно съотношение 1:0,5. Широко приложение в тези страни имат и дървесните трици, които се смесват с органичен тор, най-често с птичи тор в обемно съотношение 80 трици : 20 птичи тор.
През последните десетина години в редица европейски страни в зеленчукопроизводството и цветарството намира все по-широко приложение биотор от дейността на червените калифорнийски червеи. В някои случаи наричан още хумусен тор. Той е рохкав, лесно ронлив, не съдържа вредни вещества, плевелни семена, болести и неприятели за отглежданите растения. Има над 30 % органично вещество, значителни количества азот, фосфор и калий, извънредно богат е на микроорганизми, ензими, хормони и други биологично активни вещества. При използването му се подобряват водопропускливостта и водозадържащата способност на субстратите. Обикновено се смесва с торф в съотношение 1:3. Или с почва в същото съотношение. Но почвата да бъде стерилизирана, за да се запазят положителните качества на биотора. През последните няколко години и у нас също започна производството на такъв биотор. Приготвените смеси и субстрати трябва да се предпазват от преовлажняване. В противен случай има условия за сечене и просмукване на разсада.

За добър разсад трябва добра почва
15173
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини