Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

За добър разсад трябва добра почва

За да имате добър разсад, трябва първо да е добра почвената смеска, в която ще го гледате. Оборският тор и почвата са в различни съотношения, обикновено 1:1 или 2:1, обогатени с минерални торове. При по-голям дял на оборския тор прибавянето на минерални торове не оказва положително влияние. Често при отглеждане на гъст разсад, прибавянето на минерални торове (особено при по-големи дози) влияе неблагоприятно върху покълването на семената и забавя развитието на растенията. Това се обяснява с повишаване на концентрацията на почвения разтвор.
Широко приложение в практиката намери торо-почвената смес от 2 части рохкава почва (на която са отглеждани житни култури) и 1 част добре разложен оборски тор. При смесването на тези два компонента се внася 1000 г амониев нитрат, 800 г суперфосфат и 1000 г калиев сулфат на куб.м. Като подобрител - на водно-физичните свойства на тази смес се използва обикновено перлит по 10 кг/куб.м. По този начин сместта се дренира, увеличава се влагозадържащата й способност.
В редица северноевропейски страни се компостират дървесни кори и отпадъци, като предварително се надробяват с размери не по-големи от 5-10-20 мм. За ускоряване на процеса в началото се внася най-често карбамид, а по-рядко амониев нитрат. Може и оборски тор - говежди, овчи, птичи или да се навлажни с торова течност. Обикновено се прибавя то 2,5 кг карбамид или 3,0 кг амониев нитрат на 1 куб.м дървесни отпадъци. Често се внася и фосфорен тор - суперфосфат 2,0 до 2,5 кг/куб.м.
Дървесните отпадъци в някои случаи се обогатяват с полуразложен оборски тор в обемно съотношение 1:0,5. Широко приложение в тези страни имат и дървесните трици, които се смесват с органичен тор, най-често с птичи тор в обемно съотношение 80 трици : 20 птичи тор.
През последните десетина години в редица европейски страни в зеленчукопроизводството и цветарството намира все по-широко приложение биотор от дейността на червените калифорнийски червеи. В някои случаи наричан още хумусен тор. Той е рохкав, лесно ронлив, не съдържа вредни вещества, плевелни семена, болести и неприятели за отглежданите растения. Има над 30 % органично вещество, значителни количества азот, фосфор и калий, извънредно богат е на микроорганизми, ензими, хормони и други биологично активни вещества. При използването му се подобряват водопропускливостта и водозадържащата способност на субстратите. Обикновено се смесва с торф в съотношение 1:3. Или с почва в същото съотношение. Но почвата да бъде стерилизирана, за да се запазят положителните качества на биотора. През последните няколко години и у нас също започна производството на такъв биотор. Приготвените смеси и субстрати трябва да се предпазват от преовлажняване. В противен случай има условия за сечене и просмукване на разсада.

За добър разсад трябва добра почва
13671

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини