Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2024 г.

Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона

Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона

Лучената обвивка е популярен домашен тор за стайните цветя, но може да се използва също за подхранване на зеленчуковите култури на различни стадии от развитието им. Лукът концентрира много от своите защитни свойства във външната си обвивка, която го предпазва от атаките на околната среда. Тя е и източник на различни хранителни вещества, подобряващи растежа на разсада, а по-късно през сезона се добавя в посадъчните ямки или се използва за пръскане на растенията.

Запарката от лучени люспи е обогатена с хранителни вещества, имащи стимулиращо действие. Тя съдържа калий, калций, мед и желязо и е благоприятно използването при отглеждане на разсад за зеленчукови култури от семейство Картофови – домати, пипер, патладжан.

Приготвянето на тази запарка е лесно, а всичко, от което се нуждаем е – стъклен буркан с капак, достъчно лучени люспи да го напълним и топла вода да ги залеем. Желателно е да не се използват свежи части от лука, защото в противен случай тоникът ще има неприятна миризма от развиващите се там гъбички, а съхранението ще бъде невъзможно.

Може да се използва и студен извлек от лучени обвивки, които се заливат със студена вода, затварят се с капак и престояват на тъмно 24 часа. Разрежда се с вода в съотношение 1:1 и е готов за поливане на разсада във фаза семеделни листа и по-късно, но не по-често от веднъж на две седмици.

В практиката се използва и отвара, но се предполага, че част от полезните вещества се губят от високата температура.

При по-продължителен престой на лучените люспи е наложително да се разбърква ежедневно. В рамките на 4 дни се получава тъмна инфузия, която се прецежда и разрежда с вода в съотношение 1:3. Подходяща е за пръскане на разсада след 4 седмици от развитието му, както и за стайни цветя.

За възрастните зеленчукови растения, които са достигнали фазата на плододаване, се използва 7 дневна инфузия, която има тъмен цвят и се разрежда също в съотношение 1:3. По-продължително накисване на лучените обвивки не е необходимо, защото е установено, че за 7 дни в течността преминават всички необходими хранителни вещества.

Преди поливане на разсада е необходимо старателно разхлабване на горния почвен слой.

Важно правило е да поливаме винаги върху суха почва и да не използваме други торове десет дни преди и десет дни след подхранване с лучени люспи.

Лукът има сравнително ниско ниво на рН, което го прави кисел, така че прекомерната употреба може да потиска развитието на полезните бактерии.

Готовата инфузия има малка трайност – в затворен контейнер и на хладно място, но не в хладилник, може да запази годността си до 8-10 дни, а на стайна температура (над 20 градуса по Целзий) до 4 дни.

Пръскането с извлек от лучени люспи може да се използва и при нападение от оранжерийна белокрилка.

Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
2687
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Биотор в градината
Ползите от картофените обелки в градината
Доматите реагират много позитивно на внасяне в ямките на лучени люспи при засаждането
Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения
Полезни съвети
Картофените обелки са прекрасна тор за градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини