Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.12.2018 г.

Къде зимуват листните въшки и как да ги ограничим

Практика
Къде зимуват листните въшки и как да ги ограничим

sinor

Листните въшки са интересни и сложни насекоми. Те са част от цялостната хранителна верига и част от природния кръговрат – дребни, борбени и паразитиращи върху различните растения, които са основната им храна. Поради това съществуват навсякъде, където има растения и причиняват сериозни щети, а освен това разпространяват много болести (вироидни, вирусни и фитоплазмени). Често пъти тази вреда е по-голяма от основната. Повечето от тях са многоядни – нападат различни видове култури и плевели.

Мъчително и болезнено е през лятото да гледаме младите леторасли, листа и цветове, обсипани с листни въшки, които ги унищожават безмилостно. В зависимост от вида, цветовата им окраска е различна - зелени, кафяви, черни, бели, жълти, оранжеви, червени и всички са активни както през деня, така и през нощта.

Как зимуват листните въшки?

Различните листни въшки зимуват по различен начин, но най-често във фаза оплодено яйце или като ларви. Отчитайки факта, че те се размножават в геометрична прогресия, всяка презимувала самка може да даде за сезон до 17 000 вредители.

Къде зимуват тези упорити насекоми?

Могат лесно да се забележат около пъпките на младите клони или едногодишните леторасли, в основата и по върховете на издънките, по кората на клоните и ствола, в пукнатините на кората. В суровите зими частично могат да загинат, но даже малко количество да се съхранят има основание за появата на цяла колония вредители.

В процеса на храненето си, тъй като не могат да усвояват захарите, листните въшки отделят лепкава течност, която е подобна на мед. Този нектар е любима храна на много видове мравки. За да ги предпазят от враговете и студа, мравките пренасят яйцата в мравуняците, а напролет ги изнасят, за да осигурят прехраната си. Това е причината мравките да ги закрилят.

Предпазни мерки

Необходимо е да се прегледат всички клони на френското грозде, сливи, праскови и други растения, които лятото са пострадали от въшки. Всички изкривени клончета се изрязват и изгарят. Стволовете и основните скелетни клони задължително се варосват.

Кореновите издънки се изрязват и изгарят.

Преди студовете мравуняците се разрушават, а рано напролет трябва да започне борбата, като не им се дава възможност да разнасят яйцата на въшките по растенията.

Трябва да се преразгледат градинските разпределения и да се отчете факта, че въшките се размножават активно на растения като мак, космос, латинка, слез, липа. Трябва да се засаждат по-далече от култури, които страдат повече от въшки. Има видове, които на едни растения се хранят, а на други се размножават. За да се намали общото количество е възможно само при условие, че има малко растения, които са „дом“ за бързо размножаване на листните въшки.

Максимално трябва да се почистват плевелите и да се сведе до минимум отглеждането на слънчоглед, земна ябълка, маргарити, хризантеми и повечето растения от семейство устоцветни, които се нападат много от  листните въшки. При появата на въшки по водни растения (различни водни  лилии, воден зюмбюл) трябва своевременно да се вземат мерки, защото там се размножава сливовата въшка.

Естествени врагове на листните въшки

Естествените врагове на листните въшки са калинки, бръмбари, паяци, оси. Доказателство, че враговете са поработили върху колониите от листни въшки могат да бъдат мръсно белите остатъци по листата или на земята. За да им осигурим добро зимуване е необходимо да се поставят в градината саксии с едър талаш.

Къде зимуват листните въшки и как да ги ограничим
23887
 

Последни материали
Виж
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада
Важно за градинаря
Как да се избавим от листните въшки в градината
Първото представяне на компанията за 2019 г.
Изборът на листни торове, биостимулатори и аминокиселини на ФМС е между 20 вида продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини