Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.01.2023 г.

Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!

Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!

sinor.bg

Празничното настроение в началото на годината не бива да притъпява бдителността на стопаните на култивационни съоръжения (оранжерии, парници). В тях вредителите не спят и през зимните месеци, а това в особена сила важи за някои видове листни въшки (Aphididae), които се хранят, смучейки сок от тъканите на отглежданите на закрито културни растения.

При висока плътност на неприятелите растенията отслабват, изостават в развитието си, листата им повяхват, изглеждат по-стари и груби, а по тяхната повърхност се развиват гъбички, чиято хранителна среда е отделяната от въшките „медена роса”. Зацапаната растителна повърхност, най-вече на листата, затруднява протичането на основния физиологичен процес фотосинтеза. Наред с пряката вреда въшките са опасни и като преносители на вирусни болести, каквато е  краставничната мозайка.

Кои видове могат да бъдат установени в култивцаионните съоръжения?

Прасковената листна въшка (Myzus persicae) напада разсада и възрастните растения домати, пипер, салати и др. видове. В популацията индивидите могат да варират по оцветяване (от жълто – зелени до тъмни с червеникав оттенък). Пиперовата листна въшка (Aphis nastutii) е основен неприятел по пипера в оранжериите. Наред с това на откритите площи може да бъде установена по доматите, картофите, тиквите и др. културни видове. Доматовата листна въшка (Macrosiphum euphorbiae) се отличава с по-голям размер. Има по-дълги антени, а на цвят е светлозелена. Вреди най-вече по доматите, но напада макар и ограничено патладжана, краставиците и др..

Как да преборим листните въшки?

Неотслабващата бдителност на стопаните е от първостепенна важност. Редовните наблюдения за откриването на вредителите и проследяването на динамиката на популационната плътност определят бъдещите растителнозащитните мерки. Наблюденията обхващат не само участъците за плододаване, но и предназначените за разсад. Появата на насекомите може да бъде установена по-рано чрез специални жълти уловки с лепкава повърхност, които привличат насекомите. Видовото определяне е по-надеждно, когато е извършвано от специалист ентомолог. Той може да установи и присъствието на естествени неприятели (паразити и хищници), намаляващи плътността на вредителите.

Ползата от картофените обелки в градината

Почвата в оранжериите трябва да бъде чиста от плевели и растителни остатъци, които също са привлекателни за листните въшки. Плевелите се явяват междинни гостоприемници до появата на културния вид. Освен това те могат да бъдат скрити носители на вирусна зараза (латентна инфекция), която чрез насекомите да премине по културното растения.

Подходящите инсектициди за оранжерийни условия

В специализираните източници, каквито са регистрите на Българската агенция по безопасност на храните са посочени препарати с различни активни вещества (алфа-циперметрин, ацетамиприд, делтаметрин и др.). Важно условие преди употребата им е запознаването с карантинните срокове и броя на употребите предвид безопасността за хората, чистотата на растителната продукция и избягването на появата на устойчиви форми в популацията на вредителите.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защитата

Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
8199
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада
Важно за градинаря
Как да се избавим от листните въшки в градината
Първото представяне на компанията за 2019 г.
Изборът на листни торове, биостимулатори и аминокиселини на ФМС е между 20 вида продукти
Практика
Къде зимуват листните въшки и как да ги ограничим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини