Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2022 г.

Особености при подхранването на разсада

Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада

Разсад на босилек Снимка: sinor.bg

Подхранването на разсада съвсем не е същото като подхранването на растенията в оранжерията или в градината. Трябва ли да се тори разсадът или не е въпрос, стоящ на дневен ред, но няма еднозначен отговор, защото излишъкът от хранителни вещества едва ли е по-малко опасен от недостига. Кога, как и с какво са въпроси, на които е важно да се намери правилния отговор.

Различни са условията за отглеждането на разсад, което предполага и разнопосочни изисквания, а освен това, всяка култура има своите предпочитания още в началните етапи от развитието си.

Някои смятат, че растенията ще се развиват по-добре, ако се подхранват още след поникването. Независимо от факта, че в началото те изглеждат безпомощни – не се нуждаят от нищо повече освен вода, топлина и светлина за няколко седмици. Това зависи от почвата, която сме използвали. Обикновените почвени смеси са по-евтини и не съдържат допълнителни хранителни вещества, но по този начин може да се контролира хранителната среда. Важно е подхранването да е навременно и с подходящите торове.

Съвременният пазар предлага сухи и течни, органични и минерални торове, а могат също да се използват и домашно приготвени. Всички те имат своите предимства и недостатъци.

Сухите торове се освобождават по-бавно, но имат по-продължително действие. Те се използват тогава, когато трябва да се осигури общо подхранване на растенията и равномерно разпределение на хранителните вещества в почвата. Необходимо е да се внасят в долната част на контейнерите, за да не влизат в съприкосновение с нежните още корени и да се предотврати изгарянето им.

Листните торове са като „лекарства“ с бързо действие и през целия сезон се използват като такива при екстремни условия. В началото на развитието на разсада те са най-доброто решение и могат да се използват след появата на същинските листа на растенията.

Разтворимите твърди торове се използват предимно за кореново подхранване.

Първите два листа, намиращи се най-близо до почвата, са котиледоните (семеделните листа). Те изглеждат различно от останалите и тяхната функция е да поглъщат слънчевата светлина, да я превръщат в хранителни вещества и разпространяват по цялото растение до появата първия набор същински листа. На този етап не е нужно никакво подхранване.

Преди да потърсите пестицидите

След развитието на първия набор от същински листа е по-добре за растенията, които живеят в стерилизиран субстрат и ограничена хранителна среда да се осигурят допълнителни хранителни вещества.

Важно е да знаем, че се подхранват само здрави растения. Не се прилага наторяване при наличие на следните симптоми по разсада:

– повредени листа поради неправилен режим на поливане, което изисква да се коригира влажността на почвата;

– кафяви или засъхнали върхове на листата предполагат прекомерни количества хранителни вещества в почвата или слънчево изгаряне;

– при сечене на разсада са наложителни предварителни оздравителни операции и отстраняване на сериозно увредените растения, а също третиране на почвата.

Най-напред се отстраняват проблемите и след това се прилага  подхранване.

Листните торове за разсад са от групата на NPK, като съотношението на основните елементи азот, фосфор и калий най-често е 6:4:4, но може да бъде различно, както и да съдържат други елементи – бор, мед, калций, молибден, манган, цинк и физиологично активни органични вещества. В течните торове спомагателните елементи присъстват в правилен баланс и е изключен антагонизъм – например калций и магнезий.

Азотът е отговорен за развитието на листната маса, фосфорът и калият на този етап за кореновата система и стъблата, както за способността на растенията да залагат цвят.

Течните торове могат да се прилагат листно или кореново, но след оформяне на първата двойка същински листа или когато разсадът се пикира.

Две седмици след пикирането може да се тори отново (не е допустимо по-рано), като се внимава да не се преполиват растенията и да се следи за гъбни комари (сциариди). Профилактично почвата може да се наръси с канела на прах.

След това разсадът да се подхранва всяка седмица до засаждането му на постоянно място.

Препоръчително е в началото да се тори с количества по-малки от указаните за съответния препарат.

Специалистите съветват, че когато се отнася до подхранване на разсада – по-малко е по-добре от повече. Може да се тестват няколко растения от една и съща култура с различни количества тор, но не е допустимо превишаване на препоръчителните дози.

При използването на торове се стимулира развитието на растенията, но е много важно да се осигури добър източник на светина и навременно, но не прекомерно поливане.

Всяка култура има своите особености и не можем да подхранваме по един и същ начин. Обикновено на опаковките има информация за кои растения са подходящи и в какви дози се използват торовете.

Особености при подхранването на разсада
30473
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини