Начало » Новини » Коментари
05.09.2022 г.

Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?

Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?

Снимка: Красимир Кумчев

„Миналата година през август ни удари градушка, сега градините ни са под вода” – така земеделският производител от пловдивското село Трилистник Красимир Кумчев сравни миналогодишната трагедия, когато заради прелитащ военен самолет насажденията на фермерите в селото не бяха защитени от градушка, с поредното тазгодишно бедствие, при което заради скъсана дига река Стряма потопи бъдещата реколта. Общото и в двата случая е, че стихиите можеха да подминат земеделците, ако отговорните държавни служби си вършеха ОТГОВОРНО работата. Защото за последните 30 години превенцията у нас на всички нива е сведена до нула и каквито обещания да се дават от страна на администрацията при подобни бедствия, след месец-два трагедиите заглъхват, а чиновникът отново потъва в безметежното си безхаберие. Докато дойде следващата зловеща стихия!

След градушката в Трилистник през миналата година

Земеделците напразно се питат защо от „Гражданска защита” не предупредиха всички села по течението на Стряма за поройния дъжд и разлива, получил се след като по горното течение на реката се изляха 190 литра на квадратен метър в рамките само на една нощ. „Имахме време от 20 часа за адекватна реакция, така че да предпазим току-що ожънатата реколта или поне да направим преглед на дигите”, посочи Красимир Кумчев в интервю за БНТ.

Подобно мнение изрази пред сайта Агропловдив.бг и зърнопроизводителят от Трилистник Георги Стоилов, чийто ожънат слънчоглед, складираната под навеси пшеница и чувалите с прибран грах са под вода заради скъсаните от реката диги, издигнати уж да предпазват низината от подобни природни бедствия. Загубите на този фермер са между половин и един милион лева, което означава пълен провал в приходите му за 2022 г. Колкото до обезщетенията, за 100% понесени загуби те никога не са 100% и на всичко отгоре се изплащат най-рано след три месеца. Когато и есенната сеитба ще бъде приключена, а поради липса на средства стопанинът едва ли ще успее да засее.

Най-после ще има планове за управление на речните басейни

Всичките упреци от страна на земеделците в Трилистник отново са отправени към държавното предприятие „Напоителни системи”, чиято задача е да поддържа дигите в изправно състояние, и защото това не е първият път, в който те не вършат работа. Само че „бедствията” в това държавно предприятие, нанесени заради безскрупулното разграбване на средства, подклаждано от различни политически интереси, докараха непоправими щети върху дейността на дружеството, затова е неприемливо да виним работещите в него.

Може би затова и преди ден Красимир Кумчев за своя сметка е наел техника, за да възстанови дигите, така че водата да спре да прелива към отглежданите от него и от колегите му в околността зеленчуци и други култури. И, за да сте наясно защо проблемът е с катастрофални последици, ще припомним,че заедно с малцина крупни производители от региона семейството на Кумчев единствено все още снабдява с пресни зеленчуци българските магазини! Но за администрацията очевидно това не е от значение.

Екатерина Стоилова

Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
9096
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Бедственото положение не е отменено
Сигнализирайте в БАБХ за изгубени животни след потопа в Странджа!
Проверки с общините
Кабинетът призна, че незаконната сеч в карловския Балкан е причина за потопа
Решения на Министерския съвет
Кабинетът решава дали да се компенсират и частично наводнените ниви в Пловдивско
Експертна комисия ще определи обезщетенията за фермерите
Мерки след бедствието при Иново и Брегово
Фонд Земеделие
Платени са обезщетенията след потопа в Бургаско
След поредния потоп няма скъсани стени на язовири към „Напоителни системи“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини