Начало » Новини » Коментари
05.09.2022 г.

Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?

Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?

Снимка: Красимир Кумчев

„Миналата година през август ни удари градушка, сега градините ни са под вода” – така земеделският производител от пловдивското село Трилистник Красимир Кумчев сравни миналогодишната трагедия, когато заради прелитащ военен самолет насажденията на фермерите в селото не бяха защитени от градушка, с поредното тазгодишно бедствие, при което заради скъсана дига река Стряма потопи бъдещата реколта. Общото и в двата случая е, че стихиите можеха да подминат земеделците, ако отговорните държавни служби си вършеха ОТГОВОРНО работата. Защото за последните 30 години превенцията у нас на всички нива е сведена до нула и каквито обещания да се дават от страна на администрацията при подобни бедствия, след месец-два трагедиите заглъхват, а чиновникът отново потъва в безметежното си безхаберие. Докато дойде следващата зловеща стихия!

След градушката в Трилистник през миналата година

Земеделците напразно се питат защо от „Гражданска защита” не предупредиха всички села по течението на Стряма за поройния дъжд и разлива, получил се след като по горното течение на реката се изляха 190 литра на квадратен метър в рамките само на една нощ. „Имахме време от 20 часа за адекватна реакция, така че да предпазим току-що ожънатата реколта или поне да направим преглед на дигите”, посочи Красимир Кумчев в интервю за БНТ.

Подобно мнение изрази пред сайта Агропловдив.бг и зърнопроизводителят от Трилистник Георги Стоилов, чийто ожънат слънчоглед, складираната под навеси пшеница и чувалите с прибран грах са под вода заради скъсаните от реката диги, издигнати уж да предпазват низината от подобни природни бедствия. Загубите на този фермер са между половин и един милион лева, което означава пълен провал в приходите му за 2022 г. Колкото до обезщетенията, за 100% понесени загуби те никога не са 100% и на всичко отгоре се изплащат най-рано след три месеца. Когато и есенната сеитба ще бъде приключена, а поради липса на средства стопанинът едва ли ще успее да засее.

Най-после ще има планове за управление на речните басейни

Всичките упреци от страна на земеделците в Трилистник отново са отправени към държавното предприятие „Напоителни системи”, чиято задача е да поддържа дигите в изправно състояние, и защото това не е първият път, в който те не вършат работа. Само че „бедствията” в това държавно предприятие, нанесени заради безскрупулното разграбване на средства, подклаждано от различни политически интереси, докараха непоправими щети върху дейността на дружеството, затова е неприемливо да виним работещите в него.

Може би затова и преди ден Красимир Кумчев за своя сметка е наел техника, за да възстанови дигите, така че водата да спре да прелива към отглежданите от него и от колегите му в околността зеленчуци и други култури. И, за да сте наясно защо проблемът е с катастрофални последици, ще припомним,че заедно с малцина крупни производители от региона семейството на Кумчев единствено все още снабдява с пресни зеленчуци българските магазини! Но за администрацията очевидно това не е от значение.

Екатерина Стоилова

Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
8647
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
Бедственото положение не е отменено
Сигнализирайте в БАБХ за изгубени животни след потопа в Странджа!
Проверки с общините
Кабинетът призна, че незаконната сеч в карловския Балкан е причина за потопа
Решения на Министерския съвет
Кабинетът решава дали да се компенсират и частично наводнените ниви в Пловдивско
Експертна комисия ще определи обезщетенията за фермерите
Мерки след бедствието при Иново и Брегово
Фонд Земеделие
Платени са обезщетенията след потопа в Бургаско
След поредния потоп няма скъсани стени на язовири към „Напоителни системи“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини