Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.05.2024 г.

Внимание, листните въшки бързо стават напаст!

Видове и борба
Внимание, листните въшки бързо стават напаст!

Снимка: sinor.bg

Неприятелите от семейство „листни въшки“ (Aphididae) са широко разпространени и често срещани по културните растения, като нанасят огромни вреди, защото се хранят, изсмуквайки сок от растителната тъкан. При голяма плътност на вредната популация това изтощава растенията и може да доведе до загиване на отделни органи, а понякога и на цели растения, когато последните са в младенческа възраст.

Хранейки се със сок от културните растения, въшките отделят т. нар. медена роса. Това е течност, богата на захари, която зацапва растителната повърхност и става среда за развитието на гъбички. Видимо това е чернилката по листата. Друга вреда от посочените насекомни видове е разпространяването на вирусни болести по културните растения.

Листните въшки са много приспособими към външните условия. Те нападат културните растения както на открито, така и в закрити помещения (оранжерии, парници, тунели). При това жизненият им кръговрат може да бъде без покой. Пример за това е прасковената листна въшка Myzodes (Myzus) persicae. Зимува като възрастно насекомо и ларва. В благоприятни оранжерийни условия тя се развива целогодишно и при това размножаването е без оплождане (партеногенетично, виргиногенно). Видът е многояден (полифаг). Освен прасковата напада доматите, патладжана, пипера и др. Преносител е на вируса на сливовата шарка по костилковите (РРV). Други преносители на този патоген според специализираните източници са голямата (Brachycaudus cardui) и малката (Brachycaudus helichrysi) сливови листни въшки.

Листни въшки

В началото на вегетацията опасен вредител е черната черешова листна въшка (Myzus cerasi). Основни гостоприемници на вида са черешата и вишната, а междинни растенията лепка от род (Galium) и великденче от род (Veronica). Видът зимува като яйце в основата на пъпките на леторастите. Ларвите се излюпват веднага след набъбването на пъпките. Първоначално се хранят със сок от пъпките, а по-късно преминават по долната страна на листата, по листните дръжки о новия прираст. При благоприятни условия през пролетта въшките се размножават масово. Образуват се плътни колонии. Последица от това е деформирането на леторастите и сбиването на листата, които са лепкави и покрити с чернилка.

От края на пролетта и началото на лятото крилати форми на черешовата въшка преминават по междинните гостоприемници. Видът е особено опасен в разсадниците, където нападението спъва технологичния процес и може да доведе до бракуване на посадъчния материал.

Предотвратяването на щетите от листните въшки е възможно чрез прилагането на комплекс от мероприятия: унищожаване на зимуващия вреден запас, унищожаване на растителните остатъци и плевелите, редовно обследване на площите с културни растения и залагане на специални лепливи уловки за проследяване на появата на въшките, употреба на инсектициди по предписание на специалист по растителна защита с цел максимална ефективност срещу вредителя и запазване на полезните видове, регулиращи неговата популация в естествени условия.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Внимание, листните въшки бързо стават напаст!
3210
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Напаст по иглолистните
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада
Важно за градинаря
Как да се избавим от листните въшки в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини