Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.05.2024 г.

Внимание, листните въшки бързо стават напаст!

Видове и борба
Внимание, листните въшки бързо стават напаст!

Снимка: sinor.bg

Неприятелите от семейство „листни въшки“ (Aphididae) са широко разпространени и често срещани по културните растения, като нанасят огромни вреди, защото се хранят, изсмуквайки сок от растителната тъкан. При голяма плътност на вредната популация това изтощава растенията и може да доведе до загиване на отделни органи, а понякога и на цели растения, когато последните са в младенческа възраст.

Хранейки се със сок от културните растения, въшките отделят т. нар. медена роса. Това е течност, богата на захари, която зацапва растителната повърхност и става среда за развитието на гъбички. Видимо това е чернилката по листата. Друга вреда от посочените насекомни видове е разпространяването на вирусни болести по културните растения.

Листните въшки са много приспособими към външните условия. Те нападат културните растения както на открито, така и в закрити помещения (оранжерии, парници, тунели). При това жизненият им кръговрат може да бъде без покой. Пример за това е прасковената листна въшка Myzodes (Myzus) persicae. Зимува като възрастно насекомо и ларва. В благоприятни оранжерийни условия тя се развива целогодишно и при това размножаването е без оплождане (партеногенетично, виргиногенно). Видът е многояден (полифаг). Освен прасковата напада доматите, патладжана, пипера и др. Преносител е на вируса на сливовата шарка по костилковите (РРV). Други преносители на този патоген според специализираните източници са голямата (Brachycaudus cardui) и малката (Brachycaudus helichrysi) сливови листни въшки.

Листни въшки

В началото на вегетацията опасен вредител е черната черешова листна въшка (Myzus cerasi). Основни гостоприемници на вида са черешата и вишната, а междинни растенията лепка от род (Galium) и великденче от род (Veronica). Видът зимува като яйце в основата на пъпките на леторастите. Ларвите се излюпват веднага след набъбването на пъпките. Първоначално се хранят със сок от пъпките, а по-късно преминават по долната страна на листата, по листните дръжки о новия прираст. При благоприятни условия през пролетта въшките се размножават масово. Образуват се плътни колонии. Последица от това е деформирането на леторастите и сбиването на листата, които са лепкави и покрити с чернилка.

От края на пролетта и началото на лятото крилати форми на черешовата въшка преминават по междинните гостоприемници. Видът е особено опасен в разсадниците, където нападението спъва технологичния процес и може да доведе до бракуване на посадъчния материал.

Предотвратяването на щетите от листните въшки е възможно чрез прилагането на комплекс от мероприятия: унищожаване на зимуващия вреден запас, унищожаване на растителните остатъци и плевелите, редовно обследване на площите с културни растения и залагане на специални лепливи уловки за проследяване на появата на въшките, употреба на инсектициди по предписание на специалист по растителна защита с цел максимална ефективност срещу вредителя и запазване на полезните видове, регулиращи неговата популация в естествени условия.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Внимание, листните въшки бързо стават напаст!
1726
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада
Важно за градинаря
Как да се избавим от листните въшки в градината
Първото представяне на компанията за 2019 г.
Изборът на листни торове, биостимулатори и аминокиселини на ФМС е между 20 вида продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини