Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2018 г.

Предзимен посев на моркови

Отглеждане на моркови
Предзимен посев на моркови

Морковът е сред най-ценните зеленчукови култури. В нашата страна той заема първо място по заети площи и стопанско значение сред останалите кореноплодни.Това се дължи на неговите вкусови, диетични, хранителни и технологични качества. Добрата му съхраняемост позволява почти целогодишно присъствие на трапезата ни.

Производствени направления за отглеждане на моркови

За нашите климатични условия са обособени три производствени направления: ранно пролетно производство с предзимно засяване, ранно полско производство и късно полско производство.

Характерното за ранното пролетно производство с предзимно засяване е това, че кореноплодите са по-сочни и сладки. Това се дължи на факта, че се развиват през пролетта, когато в почвата има достатъчно количество влага, а тя е много важна както за поникването на семената, така и за развитието на растенията. Семената при предзимния посев поникват дружно и кореноплодите нарастват много бързо. Реколтата излиза с около един месец по-рано от ранното полско производство. Този посев има само един недостатък – морковите не могат да се съхраняват продължително.

Климатични условия

Ранното пролетно отглеждане с предзимно засяване се прилага в районите с по-топъл климат. Семената започват да покълват при температура 3-4 градуса. Кълновете могат да се запазят при -4 градуса, а кореноплодите издържат за кратко при -3 градуса. Оптималната температура за развитие и натрупване на каротин е 16-21 градуса.

Изисквания към почвата

Морковите обичат рохкава, лека и плодородна почва. Желателно е за предзимен посев да се избират открити и слънчеви места, на които снеговете се топят по-рано. Най-подходящи са глинесто-песъчливите почви. Не понасят високата почвена киселинност.

Подготовката на почвата изисква дълбока есенна обработка с внасяне на около 4 тона прегорял оборски тор и 45 кг на декар суперфосфат. Не се допуска внасянето на свеж оборски тор. Почвата трябва да бъде подготвена за сеитба до края на октомври.

Лукът, картофите, зелето, краставиците и доматите са добри предшественици за морковите.

Сортове

Важно е да се знае, че не всички сортове са подходящи за предзимен посев. Добра реколта дават студоустойчивите ранни и средноранни сортове.

Нантски е ран сорт с вегетационен период от около 100 дни. Сортът е високодобивен и кореноплодите са сладки, нежни, крехки и имат добра съхраняемост.

Шантене е средно ран сорт – готов е за прибиране 110-120 дни след поникването. Кореноплодите са оранжевочервени с по-суха консистенция. Сортът е високодобивен и има добра съхраняемост.

Срокове за засяване

Трудно е да се определят сроковете за засяване с голяма точност. Тук е важно да се знае, че семената не трябва да са поникнали до появата на първите студове и замръзвания. За всяка година застудяванията настъпват по различно време, но е най-добре да се засяват непосредствено преди замръзване. За нашите климатични условия това време е обикновено 1-15 декември и сеитбената норма е желателно да се завиши.

Засяване и грижи за вегетацията

Морковите са култура, чиито семена поникват бавно, а също бавно се развиват и нарастват младите растения. Предзимното засяване е благоприятно с това, че семената имат достатъчно влага и поникват дружно. Засяват се разпръснато или редово на дълбочина около 2 сантиметра. Важно е да се знае, че прореждането е задължително и се извършва две седмици след поникване на морковите. Растенията трябва да останат на разсояние 2-3 сантиметра в реда, защото се нуждаят от пространство и светлина. Друго важно изискване за предзимното засяване е да не се допускат по-големи разстояния между растенията от посочените, защото кореноплодите се разрастват силно, загрубяват и се деформират.

Подхранват се по време на вегетацията 1-2 пъти с азотни торове – след поникването и когато растенията развият 4-5 листа. Морковите са култура, която натрупва значителни количества нитрати и затова трябва да се подхожда много внимателно, като се изследва почвата.

Прибирането на реколтата започва в началото на юни.

 

 

 

Предзимен посев на моркови
31393
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини