Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2023 г.

Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови

Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови

sinor.bg

Климатичните условия в нашата страна позволяват предзимно засаждане и засяване на различни зеленчукови култури. Морковът е ценен зеленчук с важно стопанско значение, който присъства целогодишно на трапезата ни. Заема първо място по заети площи сред останалите кореноплодни.

Производството е обособено в три направления - ранно производство с предзимно засяване, ранно полско производство и късно полско производство.

Предимствата на ранното производство

Най-важното предимство на предзимното засяване е получаването на по-ранна реколта, която се прибира около 3-4 седмици по-рано от първата пролетна сеитба. Експериментално е установено, че продукцията е по-качествена – кореноплодите са по-сочни и сладки. Те се развиват в условия, когато в почвата има много повече влага, а тя е важна не само за поникването, но и за развитието на кореноплодите. Ако по това време настъпи суша, кълновете загиват.

Факт е, че семената на морковите съдържат много етерични масла, които през зимата няма да им позволят да покълнат преди време, но ще бъдат отмити до пролетта, а това ще осигури дружното поникване на растенията. „Зимните“ моркови ще имат време да се развият и дадат реколта до появата на вредителите.

Недостатъци

Температурните колебания в края на зимата и началото на пролетта са опасни, защото покълналите семена могат да загинат. Случва се изключително рядко, но може да възникне такъв проблем.

За предзимна сеитба е желателно да се избере слънчево място с малък наклон, за да няма застояване на вода от топящите се снегове или продължителни дъждовни валежи.

Подходящи сортове моркови за предзимен посев

Морковите са студоустойчива култура, но не всички сортове са подходящи за предзимен посев. Добра реколта можем да очакваме от ранните и средно ранни студоустойчиви сортове, които могат се сеят предзимно и февруари-март за ранно полско производство.

Ето и някои от подходящите сортове. „Нантски” е с вегетационен период от 100 дни; „Тушон” – с вегетационен период 85-90 дни; „Берликум” с вегетационен период 65-75 дни; „Шантене” е средно ранен сорт и вегетация от 75 до 90 дни и др.

Срокове за засяване

За срокове не може да се говори с точност, защото зависят от региона и конкретните климатични условия. По-важно е да знаем, че семената не трябва да поникнат до първите студове, защото растенията могат да загинат, а ако оцелеят през пролетта, вместо да развиват кореноплоди – образуват цветоноси. Добре е да се засяват непосредствено преди трайното зимно застудяване.

Сеитбените норми при предзимен посев се завишават – обикновено се удвояват. Друга особеност на предзимния посев е, че се използват само сухи семена.

Поддържане на необходимата влажност

При пролетна сеитба влажността може да бъде проблем, а предзимната сеитба значително улеснява тази задача, защото резервите се използват по-продуктивно. Когато има достатъчно влага в почвата, семената поникват дружно и растенията се развиват по-бързо.

Подготовка на почвата

Почвата се обработва предварително, като при необходимост се внасят нужните хранителни вещества. Изравнява се с гребло и се оставя за две седмици да се слегне. При подготвени вече редове чакаме почвата да се стегне от студовете, засяваме сухите семена и покриваме с предварително подготвената суха почва.

Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
4576
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Болести нападат морковите в мазето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини