Предзимното засаждане и посев на зеленчуци може да осигури много предимства, а освен това ще се облекчи работата в разгара на пролетния сезон. Важен е избора на подходящи сортове и осигуряване на необходимите грижи след затопляне на почвата. Има доста широка гама от зеленчукови култури, освен лук и чесън, които не се страхуват от зимните студове.
Не подценявайте доматенения червей галова нематода!
Предимства и недостатъци
Предзимното засаждане и засяване на зеленчуци има някои недостатъци:
– разходът на семенен материал е около два пъти по-висок, отколкото при пролетната сеитба;
– при топла зима растенията могат да загинат, ако температурата на въздуха е постоянно над +3-5 градуса по Целзий, защото процесите на растеж в почвата започват да се активират (семената покълват) и при последващо застудяване умират;
– навременно покриване на лехите с подходящ мулч.
Ползите от предзимното засяване са несравнимо по-големи от недостатъците:
– семената поникват по-рано и дават ранна зеленчукова реколта;
– предзимният посев позволява да се отгледа поне още една реколта;
– вредителите не са толкова опасни, а с някои не е нужно да водим борба (телени червеи, гъсеници и други „конкуренти“);
– често зимните зеленчуци са по-сочни и вкусни от традиционните;
– времето за работа в градината може да се измести и част от пролетните задачи да се свършат през есента.
Всяка култура има свои собствени характеристики и остава да изберем подходящите сортове и срокове за засаждане и засяване. На опаковките на семената има достатъчно от нужната ни информация.
Какво е най-добре да засяваме предзимно?
През есента можем да засадим зимни сортове чесън и лук и да засеем кореноплодни – моркови, цвекло, репички, ряпа, дайкон, пъщърнак. Кръстоцветните и зеленолистни култури също се развиват добре – салати, спанак, зеле, копър, магданоз, кориандър, киселец и др.
Не се препоръчва да се залагат ранни сортове зеленчуци предзимно, защото ще формират реколта с по-ниско качество.
Не се нуждаят от много влага
Особено важно за предзимните посеви е това, че се чувстват комфортно в условията на по-ниска влажност, а ранното развитие позволява на растенията да оползотворяват отлично зимните запаси. Друго много важно предимство е това, че семената преминават през естествена стратификация в почвата. Това оказва значително положително влияние върху добивите. Ранното развитие предхожда масовата поява на болести и вредители, а освен това растенията са станали по-силни и устойчиви.
Какво друго е важно да знаем?
За предзимен посев семената не трябва да се накисват, както и да се третират със стимулатори, да се затоплят или доосветяват. Важно е да останат в покой до настъпване на пролетта.
Една част от семената могат да загубят кълняемостта си или да изгният в зимните условия, което изисква залагането на по-голямо количество семенен материал. Слабите и болните няма да преминат теста, но по-жизнените и продуктивни ще ни зарадват с добра реколта.
Кога да садим и сеем?
Сроковете зависят от климатичните и метеорологични условия, както и от специфичните характеристики на сорта. Обикновено това е месец ноември или началото на декември – важно е да бъде непосредствено преди настъпването на трайно застудяване.
Мястото се обработва предварително, правят се редовете, а земята, която ще използваме за покриване на браздичките – пълним в торби или кофи.
При настъпване на подходящо време засаждаме луковиците или засяваме семената и покриваме със суха пръст. Не се допуска поливане след това, а ако са в закрити и неотопляеми съоръжения, може лехите да се покрият със сняг.
Със засяването е свършена почти половината работа. Остава да се осигурят безопасни условия за развитие на зеленчуковите култури след поникване. Плевене, поливане и разрохкване на почвата са неотменна част от грижите.