Есен е. Много от кореноплодните зеленчуци се прибират и съхраняват, за да ги ползваме през зимата в прясно състояние. За да не бъдат нападнати от болести морковите, трябва да бъдат добре подготвени. Най-често оранжевият зеленчук страда от гниенето, което може да бъде мокро, черно, склероцийно или пък виолетово кореново гниене.
Мокро гниене
Болестта се развива бързо при съхранение. В началото нападнатата тъкан е по-тъмна, а след няколко дни остава само обвивката като торбичка, изпълнена с мътна слизеста маса с неприятна миризма. Заболяването се причинява от бактерията Erwima carofovora. Заразява през рани и се развива в междуклетъчното пространство, като се разлагат тъканите. Развива се при голяма влажност, висока температура и недостатъчна проветривост.
Черно гниене
По морковите се явяват рязко ограничени вдълбани черни петна, водещи до сухо гниене. В началото са върху главата на кореноплода. Причинители са гъбите Alternaria radicina и Stemphylium botriosum. Съхраняват се в заразените растителни остатъци, кореноплодите и семената. Разнасяне на заразата се извършва в процеса на съхранение при допир на кореноплодите. Инфекцията става на полето, а заболяването се развива при съхранение. Болестта се развива при топло и влажно време или застаряване на растенията и повреди по кореноплода.
Склероцийно гниене
Върху морковите се явява полумокро гниене, което се покрива с бял, плътен памуковиден налеп, изпъстрен с едри, черни склероции. Причинители са гъбите Sclerotinia sclerotiorum и Sclerotinia minor. Те са почвени и развитието на заболяването се благоприятства от хладно и влажно време при монокултурно отглеждане.
Виолетово кореново гниене
Върху кореноплодите се появяват воднисти петна, покрити с виолетово-кафяв налеп. Върху налепа има многобройни дребни склероции. Причинител е гъбата Helicobasichium purpureum. Зимува като мицел и склероции в нападнатите растителни остатъци и почвата. Заболяването се благоприятства от висока почвена влага.
Как да се предпазим?
- 4-5-годишно сеитбообращение;
- спазване на висока агротехника при отглеждането, да не се полива и тори с много азотни торове преди прибирането;
- морковите да се прибират в сухо време без да се нараняват;
- да не стоят на слънце, а да се превозват до хранилището;
- извадените на полето моркови се покриват с изрязани листа или почва;
- да се съхраняват в пясък при добро проветряване и ниски температури – 0-4ºС;
- проверка и отстраняване на загнилите моркови.