Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2023 г.

Какво, кога и как да сеем предзимно?

Какво, кога и как да сеем предзимно?

Все още е твърде рано да сеем, но е време да подготвим почвата и семената. Преди това е важно до се ориентираме в културите, които бихме могли да заложим предзимно, кога и как да го направим. Добре е да познаваме предимствата и недостатъците на този вид сеитба.

Какви са плюсовете и минусите на предзимната сеитба?

Да видим най-напред какви е положителната страна на тази сеитба:

– предзимната сеитба позволява да получим по-ранна реколта, защото растенията поникват веднага щом времето е благоприятно за това;

– по това време почвата обикновено е достатъчно наситена със снежна или дъждовна вода, което е особено важно, защото покълналите семена умират бързо, когато почвата изсъхне;

– растенията, засети преди зимата, са подложени по-малко на нападение от вредители, защото по времето на “масов поход” на насекомите те вече са по-силни и укрепнали;

– предзимният посев освобождава ценно време през пролетта, което по правило винаги е в недостиг;

– семената преминават естествен процес на стратификация.

Редно е да знаем и минусите, за да направим своята преценка. Дългоочакваните издънки на предзимно засетите култури не винаги се появяват, защото безснежните или с малко сняг зими могат да бъдат разрушителни за тях. При студени и безснежни зими семената могат да измръзнат, а при топли могат да покълнат, но и в двата случая гибелта им е неизбежна. Не трябва да забравяме и факта, че при предзимния посев се залагат повече семена.

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт

Кои култури са подходящи за подобна сеитба?

Разбира се, не всички култури могат да се засяват предзимно, а само студоустойчивите – тези, които могат да издържат леки студовекато например моркови, копър, маруля, репички, магданоз, цвекло и др. Цвеклото е студоустойчива култура и младите растения издържат спокойно температури до -2 градуса по Целзий, но при затопляне и последващо застудяване често образува цветоноси (дължи се на сортови особености). За предпочитане е да се сее пролетно.

Подготовка на почвата за сеитба

През октомври е все още рано да се сее, а и есента е много топла, но почвата трябва да се подготви. Тук е важно да се направи едно уточнене – сеем предзимно, което не трябва да се бърка със засяване на зимните култури. Последните имат два активни вегетационни сезона – есенен и пролетно-летен. Между тези периоди (през зимата) растенията са в покой. При предзимен посев семената претърпяват зимен период на стратификация – закаляват се и покълват само през пролетта.

Подготовката на почвата на първия етап не се различава от подготовката през есента за пролетна сеитба. При обработката се внасят органични и минерални фосфорни и калиеви торове. Ако е необходимо да се разкислява, тогава се внася вар или доломитово брашно. Азотни минерални торове не се използват, защото до пролетта ще бъдат измити от почвата – те са лесно разтворими и не се задържат.

Всяка култура има свои собствени изисквания относно вида на хранителните вещества и дозите на торене. След внасяне на необходимите торове почвата се заравнява с гребло и се набраздява. Дълбочината на браздите трябва да бъде 1,5 пъти по-голяма от необходимата за засяване на планираната култура. До времето за сеитба почвата ще се е слегнала малко, а за да се предотврати разпадането им под влияние на дъждовете, желателно е да използваме подходящ покривен материал (полиетиленът не е подходящ, защото залепва към почвата при замръзване). Не бива да забравяме да подготвим почва за запълване на браздите и да я поставим на подходящо място, на което не вали и не замръзва.

Най-важното при предзимния посев е да не бързаме. Ако семената покълнат преди настъпване на студовете, те ще загинат. По-безопасно е да се сее на замръзнала почва, отколкото да сеем рано. Не бива да се страхуваме от закъснение – може да сеем и когато лехите са покрити със сняг. Това прави предварителната подготовка задължителна.

Времето за засяване зависи от климата на региона и конкретните метеорологични условия. Обикновено предзимното засяване започва от втората половина на ноември и декември. Ако има вече паднал сняг, тогава браздите се почистват и се извършва сеитбата, като се запълват с подготвената почва. Може след сеитбата да се мулчира, но мулчът трябва да се отстрани след преминаване на студовете. Ако има повече сняг, тогава могат да се покрият посевите с него, а минерални азотни торове се внасят между редовете след поникване на растенията.

Какво, кога и как да сеем предзимно?
10973
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Предпосадъчна подготовка на картофите
Когато сами ги събираме
Обеззаразете семената, преди да ги посеете
Маточината има място в градината
Правим разсада на маточината
Сеем ранния пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини