Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2023 г.

Какво, кога и как да сеем предзимно?

Какво, кога и как да сеем предзимно?

Все още е твърде рано да сеем, но е време да подготвим почвата и семената. Преди това е важно до се ориентираме в културите, които бихме могли да заложим предзимно, кога и как да го направим. Добре е да познаваме предимствата и недостатъците на този вид сеитба.

Какви са плюсовете и минусите на предзимната сеитба?

Да видим най-напред какви е положителната страна на тази сеитба:

– предзимната сеитба позволява да получим по-ранна реколта, защото растенията поникват веднага щом времето е благоприятно за това;

– по това време почвата обикновено е достатъчно наситена със снежна или дъждовна вода, което е особено важно, защото покълналите семена умират бързо, когато почвата изсъхне;

– растенията, засети преди зимата, са подложени по-малко на нападение от вредители, защото по времето на “масов поход” на насекомите те вече са по-силни и укрепнали;

– предзимният посев освобождава ценно време през пролетта, което по правило винаги е в недостиг;

– семената преминават естествен процес на стратификация.

Редно е да знаем и минусите, за да направим своята преценка. Дългоочакваните издънки на предзимно засетите култури не винаги се появяват, защото безснежните или с малко сняг зими могат да бъдат разрушителни за тях. При студени и безснежни зими семената могат да измръзнат, а при топли могат да покълнат, но и в двата случая гибелта им е неизбежна. Не трябва да забравяме и факта, че при предзимния посев се залагат повече семена.

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт

Кои култури са подходящи за подобна сеитба?

Разбира се, не всички култури могат да се засяват предзимно, а само студоустойчивите – тези, които могат да издържат леки студовекато например моркови, копър, маруля, репички, магданоз, цвекло и др. Цвеклото е студоустойчива култура и младите растения издържат спокойно температури до -2 градуса по Целзий, но при затопляне и последващо застудяване често образува цветоноси (дължи се на сортови особености). За предпочитане е да се сее пролетно.

Подготовка на почвата за сеитба

През октомври е все още рано да се сее, а и есента е много топла, но почвата трябва да се подготви. Тук е важно да се направи едно уточнене – сеем предзимно, което не трябва да се бърка със засяване на зимните култури. Последните имат два активни вегетационни сезона – есенен и пролетно-летен. Между тези периоди (през зимата) растенията са в покой. При предзимен посев семената претърпяват зимен период на стратификация – закаляват се и покълват само през пролетта.

Подготовката на почвата на първия етап не се различава от подготовката през есента за пролетна сеитба. При обработката се внасят органични и минерални фосфорни и калиеви торове. Ако е необходимо да се разкислява, тогава се внася вар или доломитово брашно. Азотни минерални торове не се използват, защото до пролетта ще бъдат измити от почвата – те са лесно разтворими и не се задържат.

Всяка култура има свои собствени изисквания относно вида на хранителните вещества и дозите на торене. След внасяне на необходимите торове почвата се заравнява с гребло и се набраздява. Дълбочината на браздите трябва да бъде 1,5 пъти по-голяма от необходимата за засяване на планираната култура. До времето за сеитба почвата ще се е слегнала малко, а за да се предотврати разпадането им под влияние на дъждовете, желателно е да използваме подходящ покривен материал (полиетиленът не е подходящ, защото залепва към почвата при замръзване). Не бива да забравяме да подготвим почва за запълване на браздите и да я поставим на подходящо място, на което не вали и не замръзва.

Най-важното при предзимния посев е да не бързаме. Ако семената покълнат преди настъпване на студовете, те ще загинат. По-безопасно е да се сее на замръзнала почва, отколкото да сеем рано. Не бива да се страхуваме от закъснение – може да сеем и когато лехите са покрити със сняг. Това прави предварителната подготовка задължителна.

Времето за засяване зависи от климата на региона и конкретните метеорологични условия. Обикновено предзимното засяване започва от втората половина на ноември и декември. Ако има вече паднал сняг, тогава браздите се почистват и се извършва сеитбата, като се запълват с подготвената почва. Може след сеитбата да се мулчира, но мулчът трябва да се отстрани след преминаване на студовете. Ако има повече сняг, тогава могат да се покрият посевите с него, а минерални азотни торове се внасят между редовете след поникване на растенията.

Какво, кога и как да сеем предзимно?
8368

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Предпосадъчна подготовка на картофите
Когато сами ги събираме
Обеззаразете семената, преди да ги посеете
Маточината има място в градината
Правим разсада на маточината
Сеем ранния пипер
Какви летни цветя да засеем
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини