Както всяка друга култура, доматите имат своите предпочитания към температурните показатели. В различните периоди от своето развитие те са различни. Ако тези особености са разбрани, то съществува възможност да се помогне на тази култура, на един или друг стадий от нейното развитие, а също да се повлияе върху размера и качеството на плодовете /или поне да не се навреди/. По-лесно е да се използват тези знания в отопляеми оранжерии. Но всички тези знания могат да помогнат на градинарите, а също и на любителите, при отглеждане на разсада, определяне на времето за засаждане в почвата и по-нататъшните грижи за доматите.
Покълване на семената от домати
За да покълнат семената е необходима температура не по-ниска от 10-12 градуса. Ако температурата се повиши до 20-25 градуса, то младите растения ще се появят още на 3-4 ден след засяването.
Младите растения
Първите няколко дни /2-3 дни/ младите растения се нуждаят от температура 10-15 градуса. Този температурен режим ще ги защити от прорастване и ще позволи по-бързо развитие на кореновата система, което е много важно за младите растения, които притежават малък запас от хранителни вещества в семената.
От млади растения до бутонизация
При по-нататъшното развитие са необходими оптимални условия за разсада – висока степен на осветеност, съчетана с дневи температури от 20-25 градуса и понижението им през нощта до 9-12 градуса. Рязко спадане на температурите е недопустимо, защото провокира стрес у младите растения, което впоследствие забавя развитието им, променя окраската на листата на жълтеникави с антоцианов или синкав отенък.
Период на бутонизация и цъфтеж на растенията
Оптималните условия в този период изискват температурен режим 20-25 градуса. Резките температурни промени оказват неблагоприятно влияние върху младите пъпки, като могат да предизвикат опадане.
Понижаването на нощните температури под 13 градуса води до деформации на плодника и снижава качеството на опрашване на доматите.
Нежелателни в периода на цъфтеж са и високите температури. Когато термометърът надвиши 30-34 градуса, поленовите зърна губят своята жизненост.
Лошата осветеност също намалява качеството на полените, но това се компенсира с увеличаване на тяхната маса.
Общо оптимални температурни показатели за развитие на доматите
Оптималният режим за растеж, развитие и плододаване на доматите е температурният режим в диапазона 20-25 градуса в комбинация с високо осветление. При ниско осветление, при облачно време, температурните интервали се променят на 15-18 градуса през деня и 10-12 градуса през нощта.
Повишаването на температурите до 30-34 градуса в съчетание с ниска влажност на въздуха, което често се наблюдава в южните райони, затормозява процесите на фотосинтеза на културите, а това значи и процесите на развитие на растенията. Повишаването на температурите над 35 градуса довежда до тяхното гладуване и гибел.
Долните прагове на температурата за студоустойчивите сортове са -1 до -3 градуса при кратковременно понижение на температурите и безветрено време. При това трябва да се упомене, че по-студоустойчивите сортове домати растат и се развиват в по-широк температурен диапазон – 8-30 градуса.
Долните прагове на температурата на почвата, способстващи пълноценната работа на кореновата система е 14 градуса. Оптималната температура на почвата по време на вегетация е 23-25 градуса, а за възрастните растения е 18-22 градуса.
Как да въздействаме на доматите чрез изменение на температурата?
Възможно е да се създадат оптимални температурни условия за доматите само в отопляеми оранжерии. Разбира се, базирайки се на тези показатели, можем да се ориентираме за температурните условия в неотопляемите оранжерии и на открито.
Ако искаме да намалим времето до появата на доматите, трябва да повишим температурите до 20-25 градуса.
За да се предотврати прорастването на доматите, веднага след появата им е необходимо за 2-3 дни да се понижат температурите до 10-15 градуса.
При закаляване на разсада, преди изнасянето му на открито, не трябва да се допускат резки колебания на температурата, защото това предизвиква стрес у растенията и затормозява тяхното развитие.
Правилното закаляване на доматите обезпечава тяхната устойчивост при кратковременни понижения на температурата до 0 градуса.
Засаждането на разсада в неотопляеми оранжерии или под полиетилен ще ускори плододаването, но е необходимо да се знае, че при повишаване на температурата над 30 градуса, в съчетание с високата влажност, цветовете не могат да се опрашват и опадат, а ако се образуват плодове те са малко, дребни и кухи. След такъв стрес нормални плодници се образуват след 10-14 дни.
Когато се изнасят доматите на открито е необходимо да се има предвид оптималното време за региона.Закъснението при засаждане, даже само за 10 дни, значително намалява добива.
В по-топлите региони, за да се намалят малко температурите и да се запази влажността в зоните на доматите, може да се прибегне до засенчване с маскировъчна мрежа, което наред с това ще предпази доматите от прегаряне при повишаване на температурите над 34градуса.
Мулчирането не само съхранява влагата в прикореновата зона на почвата, но и леко понижава температурата, което благоприятства обменните процеси.
За доматите са важни не само високите или ниски температури, но и характера на тяхните колебания. Ако растенията се задържат постоянно при високи температури, то необходимите за растежа и развитието вещества, които се натрупват през деня се изразходват през нощта. Това забавя тяхното развитие и в крайна сметка намалява добивите. При колебание на температурите, при понижаване във вечерно време, се ускоряват процесите на цъфтеж, оформяне на завръзите и узряване на плодовете.