Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.05.2018 г.

Как температурите влияят върху развитието на доматите

Как да въздействаме чрез изменение на температурата
Как температурите влияят върху развитието на доматите

Както всяка друга култура, доматите имат своите предпочитания към температурните показатели. В различните периоди от своето развитие те са различни. Ако тези особености са разбрани, то съществува възможност да се помогне на тази култура, на един или друг стадий от нейното развитие, а също да се повлияе върху размера и качеството на плодовете /или поне да не се навреди/. По-лесно е да се използват тези знания в отопляеми оранжерии. Но всички тези знания могат да помогнат на градинарите, а също и на любителите, при отглеждане на разсада, определяне на времето за засаждане в почвата и по-нататъшните грижи за доматите.

Покълване на семената от домати

За да покълнат семената е необходима температура не по-ниска от 10-12 градуса. Ако температурата се повиши до 20-25 градуса, то младите растения ще се появят още на 3-4 ден след засяването.

Младите растения

Първите няколко дни /2-3 дни/ младите растения се нуждаят от температура 10-15 градуса. Този температурен режим ще ги защити от прорастване и ще позволи по-бързо развитие на кореновата система, което е много важно за младите растения, които притежават малък запас от хранителни вещества в семената.

От млади растения до бутонизация

При по-нататъшното развитие са необходими оптимални условия за разсада – висока степен на осветеност, съчетана с дневи температури от 20-25 градуса и понижението им през нощта до 9-12 градуса. Рязко спадане на температурите е недопустимо, защото провокира стрес у младите растения, което впоследствие забавя развитието им, променя окраската на листата на жълтеникави с антоцианов или синкав отенък.

Период на бутонизация и цъфтеж на растенията

Оптималните условия в този период изискват температурен режим 20-25 градуса. Резките температурни промени оказват неблагоприятно влияние върху младите пъпки, като могат да предизвикат опадане.

Понижаването на нощните температури под 13 градуса води до деформации на плодника и снижава качеството на опрашване на доматите.

Нежелателни в периода на цъфтеж са и високите температури. Когато термометърът надвиши 30-34 градуса, поленовите зърна губят своята жизненост.

Лошата осветеност също намалява качеството на полените, но това се компенсира с увеличаване на тяхната маса.

Общо оптимални температурни показатели за развитие на доматите

Оптималният режим за растеж, развитие и плододаване на доматите е температурният режим в диапазона 20-25 градуса в комбинация с високо осветление. При ниско осветление, при облачно време, температурните интервали се променят на 15-18 градуса през деня и 10-12 градуса през нощта.

Повишаването на температурите до 30-34 градуса в съчетание с ниска влажност на въздуха, което често се наблюдава в южните райони, затормозява процесите на фотосинтеза на културите, а това значи и процесите на развитие на растенията. Повишаването на температурите над 35 градуса довежда до тяхното гладуване и гибел.

Долните прагове на температурата за студоустойчивите сортове са -1 до -3 градуса при кратковременно понижение на температурите и безветрено време. При това трябва да се упомене, че по-студоустойчивите сортове домати растат и се развиват в по-широк температурен диапазон – 8-30 градуса.

Долните прагове на температурата на почвата, способстващи пълноценната работа на кореновата система е 14 градуса. Оптималната температура на почвата по време на вегетация е 23-25 градуса, а за възрастните растения е 18-22 градуса.

Как да въздействаме на доматите чрез изменение на температурата?

 Възможно е да се създадат оптимални температурни условия за доматите само в отопляеми оранжерии. Разбира се, базирайки се на тези показатели, можем да се ориентираме за температурните условия в неотопляемите оранжерии и на открито.

Ако искаме да намалим времето до появата на доматите, трябва да повишим температурите до 20-25 градуса.

За да се предотврати прорастването на доматите, веднага след появата им е необходимо за 2-3 дни да се понижат температурите до 10-15 градуса.

При закаляване на разсада, преди изнасянето му на открито, не трябва да се допускат резки колебания на температурата, защото това предизвиква стрес у растенията и затормозява тяхното развитие.

Правилното закаляване на доматите обезпечава тяхната устойчивост при кратковременни понижения на температурата до 0 градуса.

Засаждането на разсада в неотопляеми оранжерии или под полиетилен ще ускори плододаването, но е необходимо да се знае, че при повишаване на температурата над 30 градуса, в съчетание с високата влажност, цветовете не могат да се опрашват и опадат, а ако се образуват плодове те са малко, дребни и кухи. След такъв стрес нормални плодници се образуват след 10-14 дни.

Когато се изнасят доматите на открито е необходимо да се има предвид оптималното време за региона.Закъснението при засаждане, даже само за 10 дни, значително намалява добива.

В по-топлите региони, за да се намалят малко температурите и да се запази влажността в зоните на доматите, може да се прибегне до засенчване с маскировъчна мрежа, което наред с това ще предпази доматите от прегаряне при повишаване на температурите над 34градуса.

Мулчирането не само съхранява влагата в прикореновата зона на почвата, но и леко понижава температурата, което благоприятства обменните процеси.

За доматите са важни не само високите или ниски температури, но и характера на тяхните колебания. Ако растенията се задържат постоянно при високи температури, то необходимите за растежа и развитието вещества, които се натрупват през деня се изразходват през нощта. Това забавя тяхното развитие и в крайна сметка намалява добивите. При колебание на температурите, при понижаване във вечерно време, се ускоряват процесите на цъфтеж, оформяне на завръзите и узряване на плодовете.

 

Как температурите влияят върху развитието на доматите
120177
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини