Краставиците и останалите тиквови култури са едногодишни растения. Характерното за тях е това, че основната част от хранителните вещества потребяват в периодите на цъфтеж и плододаване, като по време на цъфтеж се нуждаят от по-големи количества азот и фосфор, а по време на плододаване се засилва поемането на калий.
Краставицата има слабо развита коренова система. Тя е разположена в повърхностния слой на почвата, като на дълбочина достига 15-20 см, а на ширина – 100-150 см. Някои отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина, но те не са в състояние да задоволят големите нужди на растенията от вода, особено по бреме на активната вегетация и плододаване.
Добри предшественици на краставиците са бобовите, които оставят почвата добре подхранена с азот, а също картофи, спанак, домати, пипер.
Краставиците се подхранват няколко пъти: във фаза 3-4 същински листа, а след това на всеки 10-15 дни. Младите растения се нуждаят от торове с по-ниска концетрация, а при второто и всяко следващо подхранване дозите фосфор и калий се увеличават два пъти. Минералните торове могат да бъдат заменени с органично-минерални или пепел (2 чаши на 10 литра вода), като за един квадратен метър са необходими 1,5–2 литра разтвор, който се излива на разстояние от растенията 6-7 см, а след това – на 14-15 см. При влажно и дъждовно време е препоръчително да се използват сухи торове. От минералните се използват прости и комплексни, а също и органично-минерални смеси.
От органичните торове препоръчително е да се използват говежди и птичи, които се смесват с вода в съотношение 1:4, а след това се разреждат 2-3 пъти.
Препоръчителните норми за подхранване се определят в зависимост от средното съдържание на хранителни вещества в почвата. При засоляване нормата се намалява на 50% и се изключва употребата на пепел и натриева селитра.
Тиквите се подхранват заедно с поливките във фаза 5-6 листа, а второто подхранване се препоръчва в началото на формиране на зеленчуците. Използва се птичи тор (1: 10) или комплексен минерален тор, несъдържащ хлор (30-40 гр. на 10 л.). На едно растение са необходими по 2-3 литра разтвор.
Тиквичките и патисоните се подхранват не повече от 3 пъти на сезон: първи път във фаза на бутонизация, втори – след второто прибиране на плодовете, третото – в период на масово плододаване. Към 10 литра вода се добавят 30-40 грама суперфосфат и 15-20 грама калиеви соли или 60-70 гр. NPK . Около всяко растение се изсипват равномерно по 1-2 литра разтвор.
При всички тиквови култури използването на органо-минерални торове, съдържащи макро-, микроелементи и хуминови вещества е много ефективно.