Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2018 г.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Полезни съвети
Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Краставиците и останалите тиквови култури са едногодишни растения. Характерното за тях е това, че основната част от хранителните вещества потребяват в периодите на цъфтеж и плододаване, като по време на цъфтеж се нуждаят от по-големи количества азот и фосфор, а по време на плододаване се засилва поемането на калий.

Краставицата има слабо развита коренова система. Тя е разположена в повърхностния слой на почвата, като на дълбочина  достига 15-20 см, а на ширина – 100-150 см. Някои отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина, но те не са в състояние да задоволят големите нужди на растенията от вода, особено по бреме на активната вегетация и плододаване.

Добри предшественици на краставиците са бобовите, които оставят почвата добре подхранена с азот, а също картофи, спанак, домати, пипер.

Краставиците се подхранват няколко пъти: във фаза 3-4 същински листа, а след това на всеки 10-15 дни. Младите растения се нуждаят от торове с по-ниска концетрация, а при второто и всяко следващо подхранване дозите фосфор и калий се увеличават два пъти. Минералните торове могат да бъдат заменени с органично-минерални или пепел (2 чаши на 10 литра вода), като за един квадратен метър са необходими 1,5–2  литра разтвор, който се излива на разстояние от растенията 6-7 см, а след това – на 14-15 см. При влажно и дъждовно време е препоръчително да се използват сухи торове. От минералните се използват прости и комплексни, а също и органично-минерални смеси.

От органичните торове препоръчително е да се използват говежди и птичи, които се смесват с вода в съотношение 1:4, а след това се разреждат 2-3 пъти.

Препоръчителните норми за подхранване се определят в зависимост от средното съдържание на хранителни вещества в почвата. При засоляване нормата се намалява на 50% и се изключва употребата на пепел и натриева селитра.

Тиквите се подхранват заедно с поливките във фаза 5-6 листа, а второто подхранване се препоръчва в началото на формиране на зеленчуците. Използва се птичи тор (1: 10) или комплексен минерален тор, несъдържащ хлор (30-40 гр. на 10 л.). На едно растение са необходими по 2-3  литра разтвор.

Тиквичките и патисоните се подхранват не повече от 3 пъти на сезон: първи път  във фаза на бутонизация, втори – след второто прибиране на плодовете, третото – в период на масово плододаване. Към 10 литра вода се добавят 30-40 грама суперфосфат и 15-20 грама калиеви соли или 60-70 гр. NPK . Около всяко растение се изсипват равномерно по 1-2 литра разтвор.

При всички тиквови култури използването на органо-минерални торове, съдържащи  макро-, микроелементи и хуминови вещества е много ефективно.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват
24156

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
По-строг контрол върху вноса на свинско месо и увеличаване на отстрела
Испания затяга мерките за биосигурност заради африканската чума по свинете
Да припомним
Приоритети за управление на правителството в сферата на земеделие, храни, рибарство и гори (2017- 2021)
Към 400 декара иглолистни култури са засегнати от стихията
Овладян е пожарът над благоевградското село Дренково
Шарена туршия с аспирин
Намалиха размера на буферните зони с ограничения за групов лов
Ловците от Северна България продължават с протестите
Промяната ще позволи на свиневъдния бизнес в тази част на страната да функционира по-нормално
Брюксел намали ограниченията в област Варна въведени заради африканската чума по свинете
Свързани материали
Виж
Растителна защита за краставички и тиквички през септември
Важно за фермера
За да берем продължително време краставици от градината
Практика
Да спасим краставиците – профилактика и лечение на разпространените болести и вредители
Важно за градинаря
Бързо се погрижете, ако листата на краставиците повяхват и изсъхват
Статистика
Прогнозите на CAPA са за спад в производството на домати това лято
Практика
За деформирането на краставиците си има причини
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам