Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2018 г.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Полезни съвети
Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Краставиците и останалите тиквови култури са едногодишни растения. Характерното за тях е това, че основната част от хранителните вещества потребяват в периодите на цъфтеж и плододаване, като по време на цъфтеж се нуждаят от по-големи количества азот и фосфор, а по време на плододаване се засилва поемането на калий.

Краставицата има слабо развита коренова система. Тя е разположена в повърхностния слой на почвата, като на дълбочина  достига 15-20 см, а на ширина – 100-150 см. Някои отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина, но те не са в състояние да задоволят големите нужди на растенията от вода, особено по бреме на активната вегетация и плододаване.

Добри предшественици на краставиците са бобовите, които оставят почвата добре подхранена с азот, а също картофи, спанак, домати, пипер.

Краставиците се подхранват няколко пъти: във фаза 3-4 същински листа, а след това на всеки 10-15 дни. Младите растения се нуждаят от торове с по-ниска концетрация, а при второто и всяко следващо подхранване дозите фосфор и калий се увеличават два пъти. Минералните торове могат да бъдат заменени с органично-минерални или пепел (2 чаши на 10 литра вода), като за един квадратен метър са необходими 1,5–2  литра разтвор, който се излива на разстояние от растенията 6-7 см, а след това – на 14-15 см. При влажно и дъждовно време е препоръчително да се използват сухи торове. От минералните се използват прости и комплексни, а също и органично-минерални смеси.

От органичните торове препоръчително е да се използват говежди и птичи, които се смесват с вода в съотношение 1:4, а след това се разреждат 2-3 пъти.

Препоръчителните норми за подхранване се определят в зависимост от средното съдържание на хранителни вещества в почвата. При засоляване нормата се намалява на 50% и се изключва употребата на пепел и натриева селитра.

Тиквите се подхранват заедно с поливките във фаза 5-6 листа, а второто подхранване се препоръчва в началото на формиране на зеленчуците. Използва се птичи тор (1: 10) или комплексен минерален тор, несъдържащ хлор (30-40 гр. на 10 л.). На едно растение са необходими по 2-3  литра разтвор.

Тиквичките и патисоните се подхранват не повече от 3 пъти на сезон: първи път  във фаза на бутонизация, втори – след второто прибиране на плодовете, третото – в период на масово плододаване. Към 10 литра вода се добавят 30-40 грама суперфосфат и 15-20 грама калиеви соли или 60-70 гр. NPK . Около всяко растение се изсипват равномерно по 1-2 литра разтвор.

При всички тиквови култури използването на органо-минерални торове, съдържащи  макро-, микроелементи и хуминови вещества е много ефективно.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват
26743

Последни материали
Виж
Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят
Борислав Петков: Спрат ли бутона на субсидиите, поне 40 на сто от фермерите ще отпаднат
Регистрирано е и ново огнище в област Плевен
За първи път Африканска чума и в Русенско
За един месец малките рибки изминаха над 500 километра по течението на реката
Есетрите, пуснати от WWF по Дунав, достигнаха Черно море
Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick X6 и X7
Съвет на министрите на земеделието на ЕС
България е за запазване на подкрепата на дребните фермери в новата ОСП
Стартират информационни дни за представяне на новооткрити мерки по Програмата за морско дело и рибарство
Свързани материали
Виж
Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
Важно за градинаря
Листата на краставиците жълтеят – вижте причините!
Полезни практики
Органично подхранване на краставиците
Аптека за градинаря
Защо краставиците растат криви
Ползи и вреди
Краставиците имат предпочитания към съседите си
Как да поливаме краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам