Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2018 г.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Полезни съвети
Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват

Краставиците и останалите тиквови култури са едногодишни растения. Характерното за тях е това, че основната част от хранителните вещества потребяват в периодите на цъфтеж и плододаване, като по време на цъфтеж се нуждаят от по-големи количества азот и фосфор, а по време на плододаване се засилва поемането на калий.

Краставицата има слабо развита коренова система. Тя е разположена в повърхностния слой на почвата, като на дълбочина  достига 15-20 см, а на ширина – 100-150 см. Някои отделни корени могат да достигнат и по-голяма дълбочина, но те не са в състояние да задоволят големите нужди на растенията от вода, особено по бреме на активната вегетация и плододаване.

Добри предшественици на краставиците са бобовите, които оставят почвата добре подхранена с азот, а също картофи, спанак, домати, пипер.

Краставиците се подхранват няколко пъти: във фаза 3-4 същински листа, а след това на всеки 10-15 дни. Младите растения се нуждаят от торове с по-ниска концетрация, а при второто и всяко следващо подхранване дозите фосфор и калий се увеличават два пъти. Минералните торове могат да бъдат заменени с органично-минерални или пепел (2 чаши на 10 литра вода), като за един квадратен метър са необходими 1,5–2  литра разтвор, който се излива на разстояние от растенията 6-7 см, а след това – на 14-15 см. При влажно и дъждовно време е препоръчително да се използват сухи торове. От минералните се използват прости и комплексни, а също и органично-минерални смеси.

От органичните торове препоръчително е да се използват говежди и птичи, които се смесват с вода в съотношение 1:4, а след това се разреждат 2-3 пъти.

Препоръчителните норми за подхранване се определят в зависимост от средното съдържание на хранителни вещества в почвата. При засоляване нормата се намалява на 50% и се изключва употребата на пепел и натриева селитра.

Тиквите се подхранват заедно с поливките във фаза 5-6 листа, а второто подхранване се препоръчва в началото на формиране на зеленчуците. Използва се птичи тор (1: 10) или комплексен минерален тор, несъдържащ хлор (30-40 гр. на 10 л.). На едно растение са необходими по 2-3  литра разтвор.

Тиквичките и патисоните се подхранват не повече от 3 пъти на сезон: първи път  във фаза на бутонизация, втори – след второто прибиране на плодовете, третото – в период на масово плододаване. Към 10 литра вода се добавят 30-40 грама суперфосфат и 15-20 грама калиеви соли или 60-70 гр. NPK . Около всяко растение се изсипват равномерно по 1-2 литра разтвор.

При всички тиквови култури използването на органо-минерални торове, съдържащи  макро-, микроелементи и хуминови вещества е много ефективно.

Краставици, тикви, тиквички: кога и с какво да се подхранват
37349
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини