Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Краставици растат върху слама

Навлажнявайте след всяко внасяне на вещества

Отглеждането на краставици върху бали пшеничена слама в застъклени оранжерии има много предимства. По този начин се осигурява се оптимална температура за развитието на корените на растенията, постига се добро проветряване, обогатява се въздуха с въглероден двуокис, и няма болестотворни почвени микроорганизми.
Преди отглеждането трябва да подготвите оранжерията. Тя се почиства от предшестващата култура, следва дълбока обработка, обеззаразяване на почвата и поддържането й умерено влажна. Извършва се и основно торене, като вида и количеството на торовете се определят от извършения предварително агрохимичен анализ на почвата. Торовете се внасят равномерно на дълбочина около 20 см. След това се оформят траповете и в тях се нареждат плътно една до друга балите слама.

Използват се стандартни бали от пшеничена слама с маса 12 – 15 кг. Препоръчва се балите да са от посеви, които не са третирани с хербициди. Те се подреждат на разстояние 30 – 40 см от отоплителните тръби, като се вкопават частично – до 1/3 от височината на балата, или се оставят на повърхността на почвата. По-дълбокото вкопаване не е препоръчително, защото се затруднява проветряването и растенията не използват целия субстрат. Когато балите са плитко вкопани е добре около тях и особено под отоплителните тръби да се мулчира със ситна слама и торф. Балите се поставят легнали, като се допират една до друга с късите си страни.
Подготовката на балите се състои в тяхното много добро навлажняване и обогатяване с минерални торове при температурата не по-ниска от 12о С.
Препоръчва се на бала с маса 12 – 15 кг да се внесат 250 г амониева селитра, 160 г обикновен суперфосфат и 190 г млян варовик.

Подготовката на балите или на развързаната слама започва около 15-20 дни преди срока за засаждане. Първо се навлажняват обилно с вода, затоплена до 30о С. Поливането се провежда постепенно, неколкократно – през 2 – 3 дни, за да се задържи повече вода в сламата. Върху добре навлажнените бали най-напред се разхвърлят варовикът и 1/3 от азотните торове, след което се полива умерено и равномерно, докато торът се разтвори, като се внимава да остане в балата, а не да се измие от сламата. После се внасят фосфорните и калиевите торове, като се разхвърлят равномерно и отново се полива. Добре е да се избягва едновременното внасяне на суперфосфата и калиевия сулфат, тъй като се образува кора. Накрая се внася останалото количество азотни торове, магнезиев и железен сулфат и пак се полива. Торовете се внасят в продължение на 3 – 4 дни, постепенно, а не за един ден. Няколко дни след обработката на балите температурата във вътрешността им се повишава на 55 – 60о С, а към 12-ия ден започва да се понижава

Можете да засадите, когато температурата в балите спадне на 30 – 32о С. Първо в балите се правят две гнезда с разстояние между тях от 50 – 60 см. Предварително в гнездата се поставя по 2 – 3 кг обеззаразена торово-почвена смеска или оранжерийна почва. Растенията се поставят в гнездата и се загърлят до семеделите с използваната смеска. Поливат се с хладка вода, без да се мокри стъблото им. Не се препоръчва да се покрива цялата бала с хранителната смеска, защото по този начин се влошава проветряването и се изразходва повече материал.

Вид на тора За 1 бала (15 кг), г

Смлян варовик - 165
Амониева селитра - 225
Обикновен суперфосфат - 165
Калиев сулфат - 60
Магнезиев сулфат - 15
Железен сулфат - 7,5

Освен известните у нас, вече от десетки години сортове Гергана, Сандра и Левина – тип корнишони, ви предлагаме и няколко по-нови и интересни сорта.
Джазер (Jazzer) - холандски сорт, тип салатен. Развива средно дебело стъбло, с дължина на междувъзлията 7-9 см. Плодовете стават средно големи с тегло около 200-210 г, без изразена шийка. Основният цвят на кожицата е тъмно зелен, повърхността е гъсто осеяна с брадавички с бели шипчета. Семенното гнездо е малко, без кухини, консистенцията е плътна и хрупкава. Вкусът е много добър, без горчивина. Сортът е устойчив на краста и на вируса на краставичната мозайка.
Хъдсон (Hudson) – холандски сорт, тип салатен. Растението е със силен растеж. Плодът е сравнително дълъг, не много дебел, с правилна цилиндрична форма и къса шийка, без горчивина от страната на дръжката. Средното тегло достига до около 300-350 г. Цветът на повърхността е тъмно зелена, с много слабо изпъкнали ребра със същия цвят, без брадавички и петна. Семенното гнездо е средно голямо. Консистенцията е хрупкава, вкусът е приятно свеж. Сортът е устойчив на краста и брашнеста мана.
Дариус (Darius) - израелски сорт, тип салатен. Растенията са индетерминантни, стъблото става с дължина до 2.20 м, с дълги междувъзлия. Плодовете са цилиндрични, с дължина около 20 см, диаметър 3.5-4 см, шийката е къса 2-3 см и средното тегло около 165 г. Повърхността е тъмнозелена с гланц, наребрена със средно изпъкнали ребра, с много фини и редки брадавички, които бързо се оронват и плодът остава гладък. Семенното гнездо е малко. Консистенцията е хрупкава, вкусът добър, без горчивина откъм дръжката.

Краставици растат върху слама
14588
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини