Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

През какви периоди минават овошките и защо резитбите трябва да на навременни

Овощните растения се размножават по вегетативен начин чрез присаждане, коренови издънки, резници, отводи. Това са зрели части, които наследяват особеностите на вида и не претърпяват съществени промени, които се наблюдават при семенното размножаване.
Промените през жизнения цикъл на овошките са свързани главно с растежа и плододаването. Те се обуславят от възрастта на растенията, климатичните фактори, подложката, агротехниката при отглеждането и не засягат наследствеността. На базата на това, жизненият им цикъл се разделя условно на няколко възрастови периода, защото не може да се установи точна границата между етапите и те се преливат от един в друг. Това разделяне има значение за практиката, тъй като налага специална агротехника и съответна резитба.
Има различни становища по отношение броя и специфичните особености на отделните възрастови периода. От практическа гледна точка най-приемливо е разделянето живота на овощните растения на пет възрастови периода, а именно: на усилен растеж, начално и бързо нарастване на плододаването, пълно плододаване, намаляващо плододаване и усилено съхнене и загиване на растенията.

Усиленият растеж
Първият възрастов период започва след прорастване на присадената пъпка, резника или издънката и продължава до залагането на първите плодове. През този период кореновата система и короната, главно на дължина, бързо увеличават размерите си, а разклоняването е по-слабо. Изгражда се скелетът на короната. Това е младенческата възраст на дърветата. Продължителността на този период зависи от видовите и сортовите особености, от подложката, от условията и агротехниката и в не малка степен от резитбите. Най-рано приключва при ягодоплодните, прасковата и другите скорозрели видове и при дърветата, присадени на слаборастяща подложка. При лоши условия, незадоволителни грижи и силни резитби, този период е по-продължителен. При слаби резитби или ако дърветата изобщо не се режат през първите няколко години, плододаването започва по-рано. Особено вредни през този период са резитбите за съкращаване.

Плододаването
Вторият основен период започва със залагането на първите плодове и завършва с отслабване на растежа, когато короната достигне почти максималните си размери и добивите до пълното плододаване. Растежът през този период е все още силен на дължина, но започва и бързо разклоняване. Продължават резитбите за доизграждане на короната, но те се свеждат до слабо прореждане. В началото количеството на плодовете е по-малко, но са едри и качествени. По-нататък добивите бързо нарастват и плододаването е ежегодно. Продължителността на този период е в зависимост от посочените по-горе фактори. При някои сортове присадени на семенна подложка, като ябълка и круша, орех, кестен и някои сливови сортове, този период е доста продължителен. При кайсията, вишната, черешата, бадема, джанката и някои сливови сортове приключва към 4-та – 6-та година. Прасковата, ябълката и крушата, присадени на слаборастящи подложки, встъпват в плододаване още по-рано.

Най-високите добиви
Третият период е на пълно плододаване. През него растенията са достигнали максималните си размери и се получават най-високи добиви. Растежът на клоните е умерен и постепенно отслабва. Започват и процеси на съхнене. Те постепенно се засилват и плододаването постепенно намалява. При ябълката, крушата, сливата и др. започва и нередовно плододаване. За преодоляване на тези процеси се извършват по-силни резитби и се полагат повече грижи за растенията. Ежегодно се извършва просветляване на короната. Провеждат се периодични подмладяващи резитби, чрез изрязване на старите клони.

Загиването на градината
Последните два периода се характеризират с усилено съхнене на клонки и скелетни части. Растежът е много слаб, добивите са малки, нередовни, а плодовете с лошо качество. Появяват се лакомци в основата и по оголените части на скелетните клони. Те трябва да се използват за формиране на нови клони и клонки. По-силните резитби за съкращаване и по-добрите грижи могат да намалят негативните процеси на растеж и плододаване. При усилено съхнене подмладяваща резитба може да продължи живота и плододаването на дърветата. Силното съкращаване до 1/3-1/2 от дължината на скелетните части предизвиква израстване на лакомци и засилване растежа на останалите клонки. Това трябва да е придружено с добра наторяване, напояване и обработка на почвата. След време, ако добивите са незадоволителни, дърветата се изкореняват.
Засаждане на нова овощна градина на същото място не се прави по-рано от 5-6 години. През това време площта се отглеждат едногодишни или многогодишни култури и след това се подготвя за нова овощна градина.

През какви периоди минават овошките и защо резитбите трябва да на навременни
13858

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Опасни мигранти от горите към овощните градини
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини