Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Време е за резитба

Използвайте ножицата в зависимост от нуждите

Резитбата на овощните дървета дават най-голям ефект върху растежа и плододаването. Ако това не се извърши, те плододават по-рано, но след това короните се сгъстяват и това се отразява върху качеството и редовността на плодовете. В силно сгъстените корони голяма част от листата, клонките и плодовете не се огряват добре от слънцето. В резултат на това плодовете остават дребни и лошо оцветени, а клонките бързо започват да съхнат. Скелетните клони се оголват и само периферните носят плодове. Ако през периода на редовното плододаване не се извършва резитба, дърветата се отрупват с много обрастваща дървесина, върху която се залагат много плодни пъпки. Това води до претоварване с плодове, което се отразява върху качеството и растежа им, а оттам и върху цветообразуването. Това е една от основните причини за нередовното плододаване.

Първото влизане
Резитбата влияе положително, ако е съобразена с възрастта и вегетационните прояви на растението и на отделните клони и клонки. Първата резитба след засаждането е силна, за да се уравновеси нарушената коренова система с надземната част. С нея се определя и височината на стъблото. Желанието е да се формират корони с по-ниско стъбло. Така ще се улесни провеждането на резитбите, растителната защита и особено беритбата на плодовете. Височината на стъблото трябва да се съобразява и с растежните особености на вида, сорта и подложката.
През следващите няколко години е изграждането на подходящи корони. Тенденцията в овощарството е да се формира свободнорастяща корона, съобразена с естествения растеж. Броят на скелетните клони в короните не трябва да бъде много голям и по възможност да бъдат разположени по-разредено и с по-голям ъгъл на отклонение. Така клоните са здрави и се огряват от слънцето.

По време на формирането
През периода на формирането се извършват много слаби резитби. Премахват се по-силните клонки, които са конкуренти на скелетните или ще сгъстят короната. Оставените за скелетни клони се съкращават, само ако са много силно развити. Една от най-вредните резитби, които някои правят при младите растения, е масовото намаляване на по-силните леторасти. Така израстват излишни силни клонки, и ако те отново се подрежат, се получава силно метловидно сгъстяване. Резултат от такава резитба е и забавяне на плододаването.
Друга вредна резитба в тази възраст е премахването на по-слабите клонки, върху които най-рано ще се заложат плодове. Те няма да предизвикат сгъстяване и най-рано ще започне отмирането им. С тяхното премахване обаче може да се предизвика изкуствено оголване на скелетните клони.

При плододаване
В началото на по-редовното плододаване се налага известно просветляване на короната. То трябва да стане постепенно в продължение на 2-3 години, за да не се намали плододаващата дървесина и да не се предизвика силен растеж. Последната операция, свързана с окончателното оформяне на короната, е съкращаването на скелетните части. Премахват се върховете до 2-3-годишна дървесина над някоя наведена и по-слаба клонка. Целта на тази резитба е да се ограничи обемът на короната и да не се получи увисване на клоните.
През периода на пълното плододаване е необходимо всяка година да се извършват резитби за просветляване. През няколко години е нужно и подмладяващо подкастряне на обрастващата дървесина. Колкото по-силно е разклоняването и застаряването на дадена клонка, толкова по-силно съкращаване е необходимо. По този начин се ограничава броят на растежните и плодните пъпки, стимулира се растежът и се подобрява съотношението между листата и плодовете.
В последните години от живота на дърветата, когато настъпят усилени процеси на съхнене, по-силна резитба за подмладяване може да удължи живота и плододаването. Извършва се силно съкращаване на скелетните части и детайлно прореждане и намаляване на обрастващата дървесина.

По време на покой
Резитбите основно се провеждат през периода на покой. При нашите климатични условия най- благоприятно е след преминаване на зимните студове до началото на набъбване на пъпките. Не правете ранни есенни и късни пролетни резитби, защото през есента още не са се придвижили окончателно резервните вещества към корените и по-дебелите части на клоните, а през пролетта те бързо се насочват към връхните части на клоните. При резитбата в края на зимата няма опасност от измръзване и изсъхване на тъканите и раните много по-бързо зарастват. Резултатите от всички видове резитби ще бъдат много добри, ако се съчетаят с торенето, напояването и поддържането на почвената повърхност.

Време е за резитба
7790
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Подрязване и оформяне на овощните култури
Резитба и оформяне на короната на орехи и лешници
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини