Когато след прибирането на реколтата от лук при част от главите открием, че шийката е мека, вероятно те са болни от шийно гниене. Заболяването обикновено се проявява в края на вегетационния период, когато растенията са още в лехите, но по-голям е проблемът, когато започне да се предава от болни глави на здрави по време на съхранението им. При прибирането на реколтата и през първоначалния период на съхранение шийното гниене е трудно да бъде забелязано и бива открито едва месец – месец и половина, след като сме складирали реколтата.
Гниенето започва от дъното или страните на главите, след което те омекват в областта на шийката, тъканта става водниста и променя цвета си до жълто-розово. Върху най-външните хранителни люспи се появяват назъбени, бързо разрастващи се петна. Луковиците се покриват със сива плесен с черни струпеи. Постепенно вътрешните люспи се сбръчкват и главата изсъхва.
Гъбичките, причиняващи шийното гниене, масово не успяват да оцелеят в почвата и основният източник на инфекцията е заразен посадъчен материал, затова най-важното условие за борба с болестта е именно заразените глави да бъдат елиминирани. Опитни градинари съветват луковиците да бъдат затопляни при температура 35-37 градуса в продължение на 5-7 денонощия в зависимост от размера им, но параметрите не трябва да бъдат надхвърляни, тъй като това може да се отрази неблагоприятно на посадъчния материал. Кромидът се нагрява наесен, а арпаджикът – напролет.
Ето и основните методи за борба с шийното гниене по лука:
1. Събирайте реколтата, когато луковиците са формирани и листата са полегнали, но не са напълно изсъхнали. Прави се при сухо време.
2. След събирането на реколтата всички растителни остатъци се унищожават, а почвата се прекопава. След това главите на лука се изсушават навън за около седмица. При дъжд вкарваме лука в добре проветрявано помещение. Когато лековиците са подсушени, отстраняваме листата.
3. Лукът се съхранява на студено при температура от 0 до 3 градуса по Целзий. В апартамента за целта е необходимо сухо и добре проветрявано място при температура 18-25 градуса.
4. Засажда се рано напролет, като избягваме сгъстяването на насажденията. Лехата трябва да е на проветриво място. Главите кромид не са толкова податливи на шийното гниене, ако времето и агротехническите мероприятия подпомагат узряването им на корен.
5. Трябва да се въздържаме от подхранване на лука с пресен оборски тор и да избягваме влагането на големи количества азотни торове.