През 2024 г. в ЕС са произведени 62,2 милиона тона пресни зеленчуци (включително пъпеши), което представлява увеличение с 6 % спрямо 58,8 милиона тона, произведени през 2023 г., съобщи Евростат.
Испания (14,8 милиона тона), Италия (13,9 милиона тона) и Франция (5,8 милиона тона) са най-големите производители на пресни зеленчуци в ЕС, като заедно съставляват 55 % от общата реколта.
През 2024 г. производството на няколко основни зеленчука в ЕС се е увеличило в сравнение с 2023 г.: производството на домати е било с 5 % по-високо — 16,8 млн. тона, производството на моркови е било с 6 % по-високо — 4,7 млн. тона, а производството на лук е било с 11 % по-високо — 7,0 млн. тона.
Сред страните от ЕС Италия е най-големият производител на домати през 2024 г., като представлява 36 % от общата реколта на домати в ЕС, следвана от Испания (27 %) и Португалия (10 %).
Водещите производители на моркови в ЕС са Германия (18 % от общото производство), Франция (14 %) и Полша (12 %).
Холандия е водещият производител на лук в ЕС през 2024 г., като представлява около една четвърт (26 %) от реколтата на лук в ЕС, следвана от Испания (20 %) и Германия (12 %).
Производството на плодове, ягоди и ядки
През 2024 г. производството на плодове, ягоди и ядки (с изключение на цитрусови плодове, грозде и ягоди) в ЕС е било 24,3 милиона тона. Това е с 2 % по-малко от количеството, събрано през 2023 г. Основните страни производителки на плодове, ягоди и ядки в ЕС през 2024 г. са Италия (5,4 млн. тона), Испания (4,3 млн. тона) и Полша (4,1 млн. тона), които заедно съставляват 57 % от производството на ЕС.
Производството на ябълки в ЕС през 2024 г. е било 11,6 милиона тона, като по-голямата част от него е дошла от Полша (29 %), Италия (21 %) и Франция (17 %). Производството в ЕС през 2024 г. е било с 4 % по-ниско от това през 2023 г.
ЕС също така е произвел 1,9 милиона тона круши през 2024 г., което е с 2 % повече от 2023 г. Основните производители на круши са Италия (24 % от общото производство в ЕС), Нидерландия (17 %) и Белгия (15 %).
Производството на праскови е било още по-концентрирано: Испания (37 %), Италия (33 %) и Гърция (21 %) заедно са отчели 91 % от общото производство в ЕС. Производството на праскови в ЕС през 2024 г. е било с 2 % по-високо в сравнение с 2023 г.