Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Времето все още позволява засаждане на лук за зелено

За посадъчен материал са годни и нестандартни луковици
Синор.БГ / 31.10.2011 г.

Мястото, което сме избрали трябва да е отцедливо, чисто от коренищни и кореноиздънкови плевели, добре огрято от слънце и защитено от вятър, с рохка и богата на хранителни вещества почва. Подготовката на почвата трябва да сме извършили веднага след прибиране на ранния предшественик. Ако не сме наторили може да разпръснем 3-4 тона на декар добре угнил оборски тор, а след това да култивираме или дискуваме. Удобна за засаждане на голями площи е лехобраздовата повърхност, затова оформяме лехи с ширина 1,2-1,5 м и разстояния между тях 60 см.

За посадъчен материал се използват всички сортове арпаджик. Избираме луковици по-голями от 2,2 см (попска) и нестандартен лук, отпаднал при производството на лук за глави, както и дребен арпаджик по-малък от 1 см.

Необходимият ни посадъчен материал зависи от едрината му. Ако използваме дребен арпаджик ни трябват от 60 до 80 кг/дка, а 250-300 кг/дка попска или 350-400 кг/дка нестандартни глави лук.
Засаждането става в лехата на бразди, оформени ръчно с мотика, на разстояние 15-20 см с дълбочина 5-6 см. Нареждаме в тях на 4-5 см една от друга луковичките и ги зариваме с мотиката покривайки ги с 3 см почва така, че да отваряме следващата браздичка.

Рано напролет лукът сe подхранва с 15-20 кг/дка амониева селитра и се окопава.
Прибираме през март, април и май, когато лъжливото стъбло достигне дължина най-малко 70-10 см и с диаметър над един см. По-късно, след май, растенията стрелкуват. Наскубаните растения се почистват от сухи леста и се навръзват на връзки по 5 или 10 растения.

Времето все още позволява засаждане на лук за зелено
13243
 

Последни материали
Виж
Франция забрани пазарите, събирането и движението на говеда в страната
Бъдещето е в новата вълна на промяната
Безпомощното политическо театро отдавна не впечатлява фермерите
Бърза манджа със зелени домати
Ден на българския производител - Сливен 2025
Тайната на успешните
Историята на мощния кооператив в Италия ВОГ започва от 19 век с 22-ма фермери
Времето ще се затопли към края на следващата седмица
Свързани материали
Виж
Франция забрани пазарите, събирането и движението на говеда в страната
Бъдещето е в новата вълна на промяната
Безпомощното политическо театро отдавна не впечатлява фермерите
Бърза манджа със зелени домати
Ден на българския производител - Сливен 2025
Тайната на успешните
Историята на мощния кооператив в Италия ВОГ започва от 19 век с 22-ма фермери
Времето ще се затопли към края на следващата седмица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини