Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Съхраняване на плодовете

Преди това дезинфекцирайте, проветрете и осигурете влажност
Съхраняване на плодовете

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагеруват.
Преди да внесем плодовете е необходимо да почистим основно мазето, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще ги наредим. Към водата за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то да е без мирис. Добре е да боядисате цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, проветрете много добре, за да не остане никаква миризма.
За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
За лагеруване на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6ºС. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да дочакат в добро състояние Коледа.

Не смесвайте със зеленчуци
Когато зареждате мазето с плодове за зимата, не поставяте зеленчуци или картофи при тях, защото имат способността да поемат миризмата им и тогава ще променят вкуса си. Ако в помещението има свободно място, приберете само консерви. Ниските температури са подходящи за тях. Високата влажност на въздуха не вреди на бурканите. Обраните ранни плодове с ограничена трайност не поставяте в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е да внесат и причинители на болести и неприятели.
За да се запазят по-дълго плодовете, много важно е и да са обрани в най-подходящият момент. Ако берете по-рано, то тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова берете плодовете в подходящата за тях беритбена зрелост

Съхраняване на плодовете
1290

Последни материали
Виж
Предстоящо
Предпролетно ще има фермерски пазар в София на 20 март
Отделете яретата от майките след 15-тия ден
За да не ви отиде ДДС-то за данъци
Кога могат да ви приспаднат платеното ДДС за годишен данък
Предстоящо
Агенцията за малки предприятия кани фирми за храни за бизнес форум в Будапеща
Предстоящо
В края на март се организира обучение за технолози в месарската индустрия
Нужни са мерки срещу тази заплаха
България е сред държавите с най-малък воден ресурс в света
Свързани материали
Виж
От какво боледуват зелките в мазето
Лесна рецепта за обеззаразяване на плодохранилището
Узравянето на гроздето не настъпва равномерно и поради това беритбата става на етапи
Оползотворяване на гроздовата реколта
Практика
Как да съхраним семената до пролетта
Съхраняване на далия през зимата
Съхранете целината в избата или на двора
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам