Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Съхраняване на плодовете

Преди това дезинфекцирайте, проветрете и осигурете влажност

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагеруват.
Преди да внесем плодовете е необходимо да почистим основно мазето, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще ги наредим. Към водата за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то да е без мирис. Добре е да боядисате цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, проветрете много добре, за да не остане никаква миризма.
За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
За лагеруване на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6ºС. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да дочакат в добро състояние Коледа.

Не смесвайте със зеленчуци
Когато зареждате мазето с плодове за зимата, не поставяте зеленчуци или картофи при тях, защото имат способността да поемат миризмата им и тогава ще променят вкуса си. Ако в помещението има свободно място, приберете само консерви. Ниските температури са подходящи за тях. Високата влажност на въздуха не вреди на бурканите. Обраните ранни плодове с ограничена трайност не поставяте в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е да внесат и причинители на болести и неприятели.
За да се запазят по-дълго плодовете, много важно е и да са обрани в най-подходящият момент. Ако берете по-рано, то тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова берете плодовете в подходящата за тях беритбена зрелост

Съхраняване на плодовете
6401
 

Последни материали
Виж
Туршия от патладжани със зеле
Растения-индикатори за повишена киселинност на почвата
Landini – 140 години страст и иновации
Без страничен бизнес малките фермери „потъват“
До 2030 г. стопанствата могат да се стопят петкратно спрямо 2005 г.
БАБХ
След 12 дни казусът с „арестуваните“ крави на Капъкуле върви към разрешаване
Институт по аграрна икономика
Чуканов: Предстои дебат как плащанията на площ в ЕС да се заменят със субсидии за стопанство
Свързани материали
Виж
Как да се справим със струпясването по картофите
Как да познаем, че късните моркови са готови за прибиране?
Част от тях бяха представени на Църногорския събор
Съхранението на животни от местни породи е приоритет на МЗХГ
Неинфекциозни болести по ябълковите плодове в хранилищата!
Не замразявайте патладжаните
Кактусите зимуват на хладно и сухо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини