Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2022 г.

Как да се справим със струпясването по картофите

Как да се справим със струпясването по картофите

Струпясването е една от най-разпространените гъбични инфекции по картофите. Първоначално по повърхността на клубените се появяват много малки кафеникави петна, които постепенно увеличават размерите си и се превръщат в забележими израстъци (струпеи) и язви. Болестта разваля не само външния вид на картофите, но влошава вкуса и възможностите за съхранението им.

Какво представлява струпясването и кога се появява?

Обикновеното струпясване е сред най-разпространените и вредоносни болести по картофите. Стрептомицетите заразяват младите грудки, които не са имали достатъчно време да развият плътна кора, по-рядко столони и корени. Този период продължава 10-30 дни от момента на удебеляване на столоните и формиране на грудки. Първите признаци на заразяване представляват малки петна, но самата болест се развива през цялото време, докато клубените растат. На повърхността им се появяват заоблени или с неправилна форма язви, имащи различни размери – от точка до 1 см в диаметър. При висока степен на развитие на заразата (80-90%) те се сливат, покривайки плътно повърхността на грудката. Трябва да се отбележи, че самите растения не умират. Добивите се понижават с 15-40%, а съдържанието на нишесте намалява с 5-30%.

Подхранване на растенията, критични периоди и необратими процеси

Слабо засегнатите грудки могат да се използват за засаждане, ако болестта не е увредила очите, но трябва да сме подготвени, че картофите ще бъдат по-податливи от обикновено на заразяване с фитофтора, бактериоза и други заболявания. При силно заразените клубени броя на кълновете значително намалява и не могат да се използват за засаждане.

Струпясването е многолика болест

В зависимост от формата, цвета и признаците на увреждане се разграничават четири основни вида струпясване по картофите: обикновено, прахообразно, сребристо и черно. Върху външните белези оказват влияние и сортовите особености – при някои те са вдлъбнати, а при други са изпъкнали.

Обикновеното струпясване се появява в силно алкална или варовита, бедна на влага почва при температура на въздуха 25-30 градуса по Целзий. Патогените на този вид струпясване се намират върху клубените, в почвата и органичните остатъци. Ако условията са благоприятни, спорите заразяват клубените чрез механично увреждане на кората. По време на съхранение клубените не се заразяват, тъй като в неблагоприятна среда гъбичките остават латентни, но не умират.

На обикновено струпясване са най-податливи сортовете с тънка или червена кора. Дълбоката сеитба и висока влажност (при необходимост интензивно поливане) през периода на поникване на клубените намаляват риска от заболяване.

Симптомите на обикновеното струпясване са: върху клубените се виждат твърди язви с неправилна форма, понякога засягащи голяма част от кореноплодите или се наблюдават пукнатини в засегнатите места.

Прахообразното струпясване се предизвиква от вид гъба, която сама по себе си представлява слизеста бучка, можеща да се движи самостоятелно. Заразените клубени изглеждат сякаш посипани с прах. Тази форма на болестта засяга грудките, корените и подземните части на стъблата. По време на съхранение болните части на картофите се свиват, но ако в хранилището има излишък от влага, те много бързо изгниват. Сухото гниене и фитофтората често съпътстват заразените клубени.

Източник на прахообразното струпясване може да бъде почвата, болен посадъчен материал или оборски тор – когато болните картофи се използват за храна на животните, спорите на болестта остават активни и след преминаване през храносмилателната им система. Този вид струпясване се развива на силно преовлажнени почви при температура на въздуха 12-15 градуса, а спорите остават жизнеспособни до 5 години.

Симптомите на прахообразното струпясване са: поява на бели израстъци с неправилна форма по корените, които в последствие стават кафяви. Болните грудки се покриват с колонии от израстъци (брадавици), различни по площ, форма и изразен релеф. След известно време засегнатите места изсъхват, след което се пукат, образувайки язви. В тези язви има прахообразна кафява субстанция, която е смес от спори на гъбичката и картофени тъкани. Повечето картофи изгниват.

Сребристото струпясване се появява както на песъчливи, така и на глинести почви в широк температурен диапазон – 6-32 градуса (оптимална 18-20 градуса) и влажност 85-100%. Патогените проникват в картофите през почвата, а след това обхващат и други клубени. Отличителната черта на този вид струпясване е това, че заразените картофи не гният по време на съхранение, а само губят влага (ако не са засегнати от сухо или мокро гниене).

Симптомите са: повърхността на клубените става набръчкана, а лезиите имат сребрист оттенък, което е ярко изразено и забележимо при сортовете с червена кора. Тези картофи се белят трудно, а по време на съхранение петната увеличават размера си и могат да станат леко вдлъбнати. Под кората се появяват черни образувания. Болните клубени покълват слабо и дават нисък добив.

Черното струпясване е познато още като ризоконтия. Развива се при висока влажност и температура на въздуха около 17 градуса. Може да се появи на всяка фаза от растежа. Дъждовната и студена пролет води до загуба на растения, а загубите от реколта достигат 25-30%.

Симптомите на този вид струпясване са: черни петна по кореноплодите, подобни на здраво залепнала почва, които не се измиват от кората , а дори трудно се изстъргват, но не увреждат грудката. Болните растения увяхват през деня, остават ниски и с усукани листа. При топло и влажно време в основата на стъблата се появява бял налеп и загниват (бяло гниене).

Борба със струпясването

Методите за борба със струпясването се свеждат до профилактика на участъка и защита на клубените. Не съществуват устойчиви методи за третиране на вече заразените насаждения.

1. Използване на здрав посадъчен материал.

2. Съхранение на посадъчния материал на хладно, сухо и добре проветриво място, като не се допуска появата на конденз.

3. Засаждане на устойчиви на струпясване сортове, но е важно да знаем, че абсолютно устойчиви няма.

4. Обеззаразяване на посадъчния материал с подходящи препарати.

5. Предварителна подготовка и покълване на картофите на светлина.

6. Прилагане правилата на сеитбооборота и междинно отглеждане на сидерати (соя, синап, детелина, лупина и др.).

7. Регулярно поливане в периодите на цъфтеж и предпазване от преовлажняване.

8. Силно алкалните почви се подкиселяват с амониев сулфат (2 супени лъжици на 10 л вода).

Как да се справим със струпясването по картофите
12364

Последни материали
Виж
Във Врачанско не пропускат и зайците при групов лов на хищници
Иззеха забранени ловни средства от бракониер в Бургаско
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 31 януари – 3 февруари 2023 година
Продавачите на хлебна пшеница на борсата вдигнаха офертите със 100 лева на тон
Фонд „Земеделие”
Вторият транш за акциза от 9 млн. лева е пуснат по сметките
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Над половината количества са доставени от Украйна
Ръстът във вноса на рапица в ЕС през сезона се ускорява до 44 на сто
Египет отмени търга за внос на фуражна царевица заради високите цени
Йордания купи 60 000 тона вероятно румънска пшеница и 50 000 тона ечемик
Свързани материали
Виж
Научни опити с нови сортове
Когато клорадският бръмбар умре от глад
Заради нарасналите разходи при недостатъчно високи изкупни цени
Британските фермери масово се отказват от отглеждането на картофи
Важно за фермерите!
Защо картофените клубени са кухи?
Агростатистика
Неочакван пробив с износа на български картофи през 2022 г.!
Добивите обаче отчитат ръст спрямо миналата година
Реколтата от картофи в Полша е намаляла с 13 на сто заради свитите площи
Биотор в градината
Ползите от картофените обелки в градината
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам