Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.09.2020 г.

Неинфекциозни болести по ябълковите плодове в хранилищата!

Неинфекциозни болести по ябълковите плодове в хранилищата!

След беритбата на плодовете от овощните градини грижите на овощарите не свършват. Те трябва да запазят новата реколта здрава и да я продадат със запазени вкусови качества и търговски вид. Това налага редовен преглед на складираната продукция за навременно отстраняване на заболелите плодове.

Кои са по-важните болести, които могат да причинят бракуване на плодовете или преоценка на първоначално заложената цена?

От неинфекциозните болести могат да бъдат посочени джонатановите петна по ябълките, запарването и встъкляването на плодовете.

Името на първата болест идва от сорта Джонатан, по чиито плодове най-често може да бъде видяна като петна по плодовата кора. Напетняването почва от т. нар. лентицели. То е често срещано в половината откъм чашката на ябълката.

Размерът на петната варира от 1,5 до 3 мм в диаметър. Петната са закръглени и разпръснати по кората. По форма са закръглени, а на цвят – бледокафяви. По-късно потъмняват. Петната постепенно нарастват и достигат до 7 мм в диаметър. Тогава засегнатата зона е леко вдлъбната и е рязко очертана от здравата.

Заделят се 270 хил. лв. помощ за консервните заводи да изкупуват ябълки и круши

Плодовото месо под петната завяхва и засъхва. Засегнатите участъци са податливи на гъбички от рода Alternaria, Penicillium и Trichotecium.

Джонатановите петна са установени и при други сортове като Жълта Нютонова, Графенщайн, Йорк империал и др.

Джонатановите петна са последица от влошения газообмен в хранилищата. Сушата по време на вегетацията също благоприятства развитието на болестта. Други условия са прекомерното поливане или обилните валежи в края на вегетацията, както и небалансираното азотно торене. По-често страдат едрите плодове при високи температури, висока влажност и лошо проветряване. Това налага строго спазване на беритбата при достигане на т. нар. беритбена зрелост. Плодовете на чувствителните сортове да бъдат обирани още когато не са нагрети от слънцето през деня. Рядко, но е възможно джонатановите петна да се явят преди беритбата.

Не подценявайте крушовата дървеница!

Запарването става след беритбата. То засяга предимно по-зелените части. По тях се развиват неясно очертани петна. На цвят те са бледокафяви. Отделните петна се разрастват на ширина и дълбочина. При сливането си поразяват значителна част от плода на дълбочина до 10 мм. Запарените тъкани са податливи на микроорганизми, причиняващи вторично гниене.

Запарването става при съхранение над 30 – 45 дена в условията на лошо проветряване, при което около плодовете се натрупва оцетна киселина, ацеталдехид и др. вещества, които увреждат растителната тъкан.

Запарването може да бъде избегнато, когато плодовете са запазвани и превозвани в подходящи съдове, без натрупване на голяма маса на ограничено място. В съдове, които са затворени плътно и престояващи над 30ºС, запарването е много вероятно.

Оптималната влажност на въздуха е 80 – 85%. Други условия за избягване на запарването са балансираното торене и спазването на беритбените срокове.

Встъкляването се развива при настъпването на беритбената зрелост и след нея. Възможно е болестното явление да стане и по-рано още при нарастването. Името на болестта идва от воднистия и сякаш прозрачен вид на плодовото месо. На повърхността основният цвят зелен или червен е по-ярък.

Пораженията са чести, когато дърветата са отглеждани в сухи региони. Силното слънчево огряване също засилва опасността от встъкляване. То е последица от аномалии в обмяната на веществата. При засилена хидролиза в междуклетъчните пространства изтича клетъчен сок. Така тъканите придобиват воднистия вид.

Признаци на встъкляване са отбелязани при много сортове: Английска ренета, Джонатан, Жълт белфльор, Златна пармена, Бял Астрахан и др.

По време на запазването признаците на встъкляване може да отслабнат и видимо ябълките да оздравеят. При тежко засегнатите плодове месото става сипкаво и може да бъде оприличено на печен картоф. На цвята то е бледокафяво.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Неинфекциозни болести по ябълковите плодове в хранилищата!
14521
 

Последни материали
Виж
Търговци посочват като евентуални доставчици Украйна, ЕС и Сърбия
Тайланд продължава със скъпите покупки на фуражна пшеница
Прекомерните доставки през юли натиснаха августовските покупки
Индия сви вноса на слънчогледово и палмово масло за сметка на соевото
В унгарската столица Будапеща от 8 до 10 октомври
Тахов ще участва в неофициално заседание на земеделските министри на ЕС
Съставени са 13 акта и още толкова констативни протокола
Задържаха каруца и МПС при проверки в горите в обхвата на СЦДП през август
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Свързани материали
Виж
Унгария ще има втората най-ниска реколта от ябълки за десетилетието
С наближаването на Интерпома Prognosfruit споделя прогнози за добива от ябълки в Европа
Прогноза за добива от ябълки в Европа за 2024 година
При очаквания спад в реколтата с 15 на сто и нарасналите разходи с 25 на сто за 3 години
Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини