Предприятията за преработка на месо в Испания са понесли значителни загуби заради продължителното масово спиране на тока на 29 април, обявиха ключовите браншови организации за сектора ANICE и FECIC в обръщение към испанското министерство на селското стопанство, цитирано от електронното издание AgroPortal. По техни предварителни оценки щетите може да достигнат 190 млн. евро.
Заради внезапното спиране на производството в кланиците, разфасовъчните цехове и предприятията за преработка на месо се е наложило да бъдат бракувани животни, които не са преминали пълния цикъл на обработка, както и продукцията, която е преминавала през процеса на приготвяне, по-конкретно варени и ферментирали продукти. Значителни загуби са регистрирани и в продуктите, съхранявани в хладлни камери. Допълнително преработващите компании съобщават за повредено оборудване, електронни системи, помпени и пречиствателни станции.
От ANICE и FECIC призовават правителството на Испания да задейства механизми за извънредна подкрепа и да предвиди пряка финансова помощ з апострадалите предприятия. Представители на бранша изтъкват, че инцидентът е извадил на показ критичната уязвимост на енергийната инфраструктура на страната и поставя под заплаха непрекъснатата работа на хранително-вкусовата промишленост.