Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2017 г.

Храсти за проблемни участъци

За всяка трудност има решение

Кои условия може да се нарекат идеални за отглеждане на повечето градински растения? Отговорът е: плодородна, рохкава, умерено влажна почва с неутрална или слабо кисела реакция, място, огрявано от слънцето три четвърти от деня. Но, идеален участък е рядкост. Затова проблемите се много. Ще разгледаме възможните проблемни ситуации от гледна точка на избора на декоративни храсти, без които е немислим дизайна на съвременната градина.

Повечето препятствия за успешното отглеждане на традиционни култури възникват, когато почвата е кисела, влажна или обратното – суха, мястото е сенчесто. За решението на тези проблеми възможностите са два. Първо – да се променят тези условия. Това е трудоемък, скъп начин и е оправдан само в изключителни случаи, защото трябва да направите дренаж, да внесете в почвата влагозадържащи добавки, варовик и др. Другият способ е по-простичък – да садите растения, за които тези условия са подходящи. Така те ще се чувстват добре и без допълнителни грижи. Обликът на градината органично ще се впише в обкръжаващия го ландшафт.

На глинести почви с добра влагозадържаща способност почти всички дървесни растения прекрасно виреят без допълнително поливане. Но в дворове с пропусклива песъчлива почва с ниско ниво на подпочвените води при сухо и горещо време поливката се оказва необходима. Тогава изборът трябва да бъде в полза на сухоустойчивите видове. За щастие такива храсти има много.
Глог (Crataegus) – едър храст или неголямо дърво с бодливи клони. Непретенциозен е. Подходящ за самостоятелно засаждане и в групи и живи плетове. Добре понасят резитба. Глогът цъфти май-юни, обикновено с бели цветчета, но има и сортове с розови, червени, дори мъхести. През есента храстите се украсяват с червени плодове. За условия с недостатъчно овлажняване са подходящи: обикновен глог – с красива форма на короната и тъмнозелени листа и даурски глог – с пурпурна през есента окраска на листата.
Люляк (Syringa) – голямо разнообразие от видове. Даже обикновеният люляк (Syringa vulgaris) с многочислените си сортове може да обезпечи градината с богат цъфтеж през пролетта и ранното лято. Годен за отглеждане в сухи участъци е и по-малко разпространения персийски люляк (S. persika). Известен със своята непретенциозност е унгарския люляк (S. josikaea), който цъфти по-късно от обикновения. Той е устойчив и към суша и към временно преовлажняване, а мощната му корона е способна да защити двора от шум, прах и газове.
Смрадлика (Cotinus coggygria) – още един едър храст или малко дърво с плътна заоблена корона. Рехавите съцветия от едва забележими цветчета съвършено се преобразуват по време на плодоносене покривайки храста, като пухкав въздушен облак. Декоративни са и есенните листа оцветени в червено-жълти тонове. Много привлекателен и оригинален е сорта (C. purpureus) с пурпурни листа.
Жълта акация (Caragana arborescens) – широко разпространена в уличното озеленяване, благодарение на нейната изключителна устойчивост. От жълтата акция се получават живи плетове.
Шипка (Rosa) – широко разпространен непретенциозен и декоративен вид. Обилно цъфти всяко лято с едри розови и ароматни цветчета. В култивиран вид цветчетата биват бели, червени и мъхести. Плодовете са едри и имат елипсовидна форма.

Храсти за проблемни участъци
7795
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Канонада от пожари, възникнали от човешки грешки
Последният пожар в Свиленградско е предизвикан при почистване на храсти
Ягодоплодните овощни култури обичат грижите
Сега е моментът за размножаване чрез вкореняване на отводи
Проект
Горски продължават да разчистват дървета и храсти по границата с Македония
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини