Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2017 г.

Кое грозде можем да запазим по-дълго

Полезни съвети
Кое грозде можем да запазим по-дълго

Сроковете за съхранение на десертните сортове грозде зависят от възможностите им да запазват влагата и да издържат на продължително транспортиране. Повечето сортове имат красив външен вид, приятен вкус и много тънка кожа, т. е. абсолютно непригодни са за съхранение. Опитни лозари признават, че някои сортове бяло грозде могат да се запазят за по-продължително време, но трябва да бъдат обработени със сяра, за да не се появяват петна по зърната. Сярата убива гъбичките и гроздето запазва привлекателния си вид. Най-подходящи за съхранение са късните сортове грозде, с не толкова плътно прилепнали и същевременно твърди зърна, с дебела и здрава кожа.

Голямо значение за трайността на гроздето имат грижите за лозето. Поливането трябва да бъде прекратено 35-40 дни преди прибирането на реколтата. По принцип реколтата от напояваните лозя се запазва по-зле, отколкото там, където влагата се осигурява само от природата. Колкото по-често е поливано лозето, толкова по-малотрайно е гроздето.

При залагането на реколтата от гледна точка на бъдещото ѝ запазване най-добре е пръчките да не са претоварени, тъй като реколтата от тях не подлежи изобщо на съхранение.

Много неща по отношение на трайността нагроздовата реколта зависят и от подхранването. С азотните торове например трябва да се внимава, докато използването на фосфорно-калиеви е само от полза за реколтата.

Ако гроздето е поразено от гъбични болести, няма никакъв смисъл да бъде съхранявано.

Гроздето не се бере в мрачно и влажно време, както и сутрин или вечер. Най-подоходящият период за прибиране на реколтата е средата на деня.

Ако някой разчита, че ще обере неузряло грозде и то ще доузрее при съхранението, бърка – реколтата няма да мръдне и освен това няма начин да бъде съхранена дълго.

В хладилник гроздето може да се запази за доста време. Най-добре е да се съхранява в хладилна камера със специално регулирана газова среда. В домашна обстановка обикновено се съхранява в щайги, на стелажи или в окачено състояние.

Кое грозде можем да запазим по-дълго
4142

Последни материали
Виж
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Свързани материали
Виж
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Преди Трифон Зарезан
Винената реколта 2018 г. ще бъде с една трета под нивата от предходната година
В деня на празника на селскостопанската наука
Проф. Мирослав Иванов: Тонове грозде останаха необрани, а на пазара има дефицит от сок
Практика
Есенна резитба на лозите – нужна ли е и кога да я извършим
Излезна заповедта за повишаване на алкохолното съдържание на прясното грозде от сорт Широка мелнишка лоза
Какво да засадим
Актуални безсеменни сортове грозде
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам