Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2017 г.

Кое грозде можем да запазим по-дълго

Полезни съвети

Сроковете за съхранение на десертните сортове грозде зависят от възможностите им да запазват влагата и да издържат на продължително транспортиране. Повечето сортове имат красив външен вид, приятен вкус и много тънка кожа, т. е. абсолютно непригодни са за съхранение. Опитни лозари признават, че някои сортове бяло грозде могат да се запазят за по-продължително време, но трябва да бъдат обработени със сяра, за да не се появяват петна по зърната. Сярата убива гъбичките и гроздето запазва привлекателния си вид. Най-подходящи за съхранение са късните сортове грозде, с не толкова плътно прилепнали и същевременно твърди зърна, с дебела и здрава кожа.

Голямо значение за трайността на гроздето имат грижите за лозето. Поливането трябва да бъде прекратено 35-40 дни преди прибирането на реколтата. По принцип реколтата от напояваните лозя се запазва по-зле, отколкото там, където влагата се осигурява само от природата. Колкото по-често е поливано лозето, толкова по-малотрайно е гроздето.

При залагането на реколтата от гледна точка на бъдещото ѝ запазване най-добре е пръчките да не са претоварени, тъй като реколтата от тях не подлежи изобщо на съхранение.

Много неща по отношение на трайността нагроздовата реколта зависят и от подхранването. С азотните торове например трябва да се внимава, докато използването на фосфорно-калиеви е само от полза за реколтата.

Ако гроздето е поразено от гъбични болести, няма никакъв смисъл да бъде съхранявано.

Гроздето не се бере в мрачно и влажно време, както и сутрин или вечер. Най-подоходящият период за прибиране на реколтата е средата на деня.

Ако някой разчита, че ще обере неузряло грозде и то ще доузрее при съхранението, бърка – реколтата няма да мръдне и освен това няма начин да бъде съхранена дълго.

В хладилник гроздето може да се запази за доста време. Най-добре е да се съхранява в хладилна камера със специално регулирана газова среда. В домашна обстановка обикновено се съхранява в щайги, на стелажи или в окачено състояние.

Кое грозде можем да запазим по-дълго
11123
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
Люти чушлета с грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини