Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2017 г.

Кое грозде можем да запазим по-дълго

Полезни съвети
Кое грозде можем да запазим по-дълго

Сроковете за съхранение на десертните сортове грозде зависят от възможностите им да запазват влагата и да издържат на продължително транспортиране. Повечето сортове имат красив външен вид, приятен вкус и много тънка кожа, т. е. абсолютно непригодни са за съхранение. Опитни лозари признават, че някои сортове бяло грозде могат да се запазят за по-продължително време, но трябва да бъдат обработени със сяра, за да не се появяват петна по зърната. Сярата убива гъбичките и гроздето запазва привлекателния си вид. Най-подходящи за съхранение са късните сортове грозде, с не толкова плътно прилепнали и същевременно твърди зърна, с дебела и здрава кожа.

Голямо значение за трайността на гроздето имат грижите за лозето. Поливането трябва да бъде прекратено 35-40 дни преди прибирането на реколтата. По принцип реколтата от напояваните лозя се запазва по-зле, отколкото там, където влагата се осигурява само от природата. Колкото по-често е поливано лозето, толкова по-малотрайно е гроздето.

При залагането на реколтата от гледна точка на бъдещото ѝ запазване най-добре е пръчките да не са претоварени, тъй като реколтата от тях не подлежи изобщо на съхранение.

Много неща по отношение на трайността нагроздовата реколта зависят и от подхранването. С азотните торове например трябва да се внимава, докато използването на фосфорно-калиеви е само от полза за реколтата.

Ако гроздето е поразено от гъбични болести, няма никакъв смисъл да бъде съхранявано.

Гроздето не се бере в мрачно и влажно време, както и сутрин или вечер. Най-подоходящият период за прибиране на реколтата е средата на деня.

Ако някой разчита, че ще обере неузряло грозде и то ще доузрее при съхранението, бърка – реколтата няма да мръдне и освен това няма начин да бъде съхранена дълго.

В хладилник гроздето може да се запази за доста време. Най-добре е да се съхранява в хладилна камера със специално регулирана газова среда. В домашна обстановка обикновено се съхранява в щайги, на стелажи или в окачено състояние.

Кое грозде можем да запазим по-дълго
3712

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Важно за фермера
До 5 хил. лева ще се дават за въвеждане на GLOBALG.A.P. стандарт при зеленчуци и плодове
БАБХ
Един милион птици са унищожени в 26-те огнища на грип в страната
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Анализ
С очакване за по-благоприятна 2019 г. за износителите на рапично семе, масло и шрот
Възможности
Китайска организация ще обучава български компании как да кандидатстват по програмата „Един пояс, един път“
НСИ
Хем харчим повече за храна, хем намаляваме покупките в кошницата
Свързани материали
Виж
В деня на празника на селскостопанската наука
Проф. Мирослав Иванов: Тонове грозде останаха необрани, а на пазара има дефицит от сок
Практика
Есенна резитба на лозите – нужна ли е и кога да я извършим
Излезна заповедта за повишаване на алкохолното съдържание на прясното грозде от сорт Широка мелнишка лоза
Какво да засадим
Актуални безсеменни сортове грозде
С началото на гроздобера започнаха и кражбите
Гроздето се изкупува на цени между 60 и 80 стотинки
Министър Порожанов: Очакваме добра реколта от грозде тази година
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам