Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2017 г.

Лозето не се тори по всяко време

Най-големите количества се дават преди засаждането

Кога е най-подходящото време да се натори лозето или асмата – това е често срещан въпрос от редакционната поща. По правило органичните торове се внасят през есента и веднага се заорават. Когато оборският тор е много добре разложен по изключение може да се внесе през пролетта.
Азотните торове се дават през пролетта най-малко 20-30 дни преди напъпването на лозите. Когато се употребява амониев сулфат и карбамид те могат да се внесат късно през есента или зимата, тъй като се измиват трудно от дъждовете. При температура над 8 градуса по Целзии не се препоръчва карбамид, защото има големи загуби на азот.
Фосфорните и калиевите торове се внасят през целия период на покой на лозите. Най-добре е това да стане през есента, едновременно с дълбоката оран или рано напролет.
Торовете трябва да попаднат в зоната на най-активната част на корените. Обикновено на дълбочина в почвата от 20 до 60 см.
Амониевата селитра е лесно разтворима и подвижна, може да се разхвърля повърхностно, но веднага след това се заорава. Амониевият сулфат и карбамидът трябва да се внасят на дълбочина 10-15 см, за да избегне загубата на азот.
Фосфорните и калиевите торове са бавно подвижни, внасят се на дълбочина 30 - 45 см

Запасяващо торене
Ако ще си правите ново лозово насаждение, трябва да знаете, че е задължително запасяващо торене за 7-8 години. Преди риголването се внасят 50-60 кг активно вещество (а.в.) на декар суперфосфат и 40-50 кг калиев сулфат или калиев хлорид. След риголването се заорават 4-5 т оборски тор на дълбочина 20-30 см. Тези коричества са достатъчни и докато започнат да раждат с пълна сила младите лози не се торят. Когато не е направено такова торене и при слаб растеж, се внасят предимно с азотни торове - по 8 кг а.в. на декар.

Норми за тор
Редовното торене на лозята започва, след като встъпят в пълно плододаване. Годишните норми при достатъчна обезпеченост на почвите у нас за винени лозя са: азот - 8-10 кг/дка; фосфор - 8-10 кг/дка; калий - 12-15 кг/дка; магнезий - 3 кг/дка а.в. За десертни лозя нормите са: азот 10-11 кг/дка; фосфор 8-10 кг/дка; калий 10-12 кг/дка и магнезий 3 кг/дка а.в.

При излишък на азот в почвата лозите имат много силен растеж, зърната стават по-едри и воднисти, по-лесно загниват. Вегетацията се удължава, гроздето не може да узрее навреме, а леторастите остават по-зелени и неустойчиви на зимни студове. Вината имат по-слаб аромат, по-ниско съдържание на алкохол и по-висока киселинност.

Калият помага да узряват пръчките и гроздето. Допринася съществено за намаляване на процента на пропадалите лози и помага да се увеличи трайността на гроздето. При недостиг на калий, в началото на лятото листата от средната част на летораста загубват зеления цвят по периферията си, а след това и между нерватурата.

Фосфорът по време на цъфтежа е важен при оплождането. По-късно се натрупва в зърната, гроздето има повече захари, виното е по-качествено. Гроздето и пръчките узряват по-добре и се увеличава студоустойчивостта на растението.

Органичните торове са най-подходящи, внасят се от 2 до 4 т на декар. Понеже се усвояват по-продължително време, е достатъчно да се тори през 2-4 години. Могат да се смесят с минерални торове. Примерно 2 т оборски тор, 30 кг обикновен суперфосфат (гранулиран) и 25 кг калиев сулфат (гранулиран). За тежки глинести почви се препоръчва овчият тор, а за леки и варовити - говеждият. Птичият се използва обикновено за подхранване в норма 150-250 кг на декар. Определеното количество тор се разрежда с два пъти повече вода и се оставя да ферментира 10-15 дни. Преди да се внесе се разрежда във вода в съотношение 1:5 (една част тор и пет части вода).

Най-подходящите торове
От азотните торове най-често се използва амониевата селитра. Използва се в дози от 18-20 кг/дка. През есента и зимата не трябва да се внася, защото се отмива лесно от дъжда. Не бива да се смесва с растителна пепел и суперфосфат, защото се отделя амоняк, който излита във въздуха, без да се използва от лозите. Амониевият сулфат е също така подходящ, дозата е 25-30 кг/дка. Не трябва да се внася на кисели почви. Най-подходящ е за високо карбонатни почви. Намалява проявите на железен недостиг, особено при поливни условия и за разлика от амониевата селитра трудно се измива. Карбамидът е високоефективен и поради голямата концентрация на азот (46-46,3 %), неговото приложение се увеличава прогресивно. Той е бавно действащ тор и е особено подходящ за лозата.
От фосфорните торове най-често се използва обикновеният гранулиран суперфосфат - по 50 кг/дка. Със същият успех могат да се използват и гранулираните - двоен суперфосфат по 25 кг/дка, троен суперфосфат по 20 кг/дка и суперфосфатно - фосфоритен тор по 30 кг/дка.
Най-подходящ калиев тор е калиевият сулфат, той се предлага на гранули и праховиден. Използва се в дози по 25-30 кг/дка. Калиевият хлорид се използва в същите дози, но не се препоръчва за торене на десертни лозя.

Лозето не се тори по всяко време
108098
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини