Производството на вино във Франция през тази година ще намалее с 18% в сравнение с миналата до 37,2 млн. хектолитра, а причината е в неблагоприятните метеорологични условия в основните винопроизводителни региони на странат през пролетта и лятото. Това се посочва в прогноза на министерството на селското стопанство на страната, цитирана от електронното издание Rambler.
Ако предвиждането се оправдае, производството на вино през тази година ще остане със 17% под средния показател за последните 5 години. Единствените видове вина, чието производство се очаква да надхвърли резултата от 2016 г., са шампанското (с 8%) и божоле (с 12%).
„През 2017 г. реколтата от грозде ще бъде слаба и няма да надхвърли резултата от 1991 г., когато пострада от студовете”, пише още в съобщението на министерството. В него се уточнява, че върху слабата реколта са повлияли пролетните студове в югозападната част на страната и на остров Корсика, както и сушата в югоизточните региони през лятото.
Най-рязък спад спрямо показателите за миналата година се очертава при сортовете от регионите на Бордо (с 51%) и Елзас (с 27%).