Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.09.2017 г.

Как да запазим букетите по-дълго време?

Букетите от рязан цвят се запазват най-дълго при температура на помещенията 10-15ºС и влажност на въздуха 60-70%. Ако държите гергини при температура 5ºС, те ще живеят около 14 дни, при 10ºС обаче ще увехнат само за 4 денонощия. За да се запазят цветята за по-дълго време, то те трябва да са в във влажно, хладно и затъмнено помещение.
Видовете с тревисти стъбла запазват свежестта си за по-дълго време, отколкото вдървесинелите, каквито са люлякът, форзицията, розите и др. Някои растения, поставени във вода доразвиват и разтварят пъпките си, а това удължава трайността им. Гладиолите могат да украсяват помещенията от 10 до 15 дни, ако са отрязани когато първите 2-3 цвята все още не са разцъфнали. Астрите остават свежи 18-20 дни, ако се отрежат при разтваряне на 2/3 от лигулите.
Божурите, набрани при показване на баграта на цветните пъпки разцъфтяват до пълната им големина и не увяхват 7-8 дни. При появяване на цветните бутони се берат и лалетата, нарцисите, ирисите.

При подреждането на цветята трябва да се съобразяваме не само с естетическите правила, но и с взаимната им търпимост. Карамфилите, момините сълзи, нарцисите и лилиумите могат да бъдат само сами. Това се отнася и за виолетките, лалетата и др. Кремовете причиняват бързо увяхване на маргаритите. Не трябва да се съчетават с други цветя и розите, макът, орхидеите и други.
Листата на розите, натопени в съд с вода, отделят отровни вещества, които причиняват преждевременното увяхване на другите цветя. Почти не могат да се понасят помежду си тъмночервените и чаените рози.
Рязаният цвет от карамфил, рози, кученца и др., поставени близо до узрели плодове бързо увяхват. Това се дължи на отделяния от плодовете етилен.
Има и такива растения, чието присъствие удължава трайността на другите цветя. Например лалетата се съхраняват по-дълго и по-интензивно се обагрят ако във вазата се постави клонка от кипарис. Няколко клонки от лазаркиня, поставени при момини сълзи, увеличават аромата и трайността им.

Трайността на отрязаните цветове зависи до голяма степен от условията на отглеждане на цветята - поливане, торене и обработка. По време на отглеждането им е необходимо редовно да се снабдяват с вода и вещества. Фосфорът и калият имат най-голямо значение за трайността на цветовете след беритбата. Най-благоприятно влияе торенето с фосфорни и калиеви торове при формиране на цветовете. Прекомерното азотно торене се отразява зле на трайността. За по-продължително запазване на свежестта на цветята може да се използват следните рецепти: 15 г захар, 0,8 г стипца, 0,3 г калиев хлорид и 0,2 г готварска сол за 1 л вода или половин чаена лъжичка захар, глюкоза - 1% разтвор, аспирин 1 таблетка, разтворени в литър вода.
През лятото отрязаните цветове загниват по-бързо, поради по-високата температура, която благоприятства развитието на гнилостни бактерии. За да се предотврати гниенето се поставят късове от дървени въглища или 1 чаена лъжичка готварска сол на 1 л вода.

Как да запазим букетите по-дълго време?
16830
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Как да се справим със струпясването по картофите
Как да познаем, че късните моркови са готови за прибиране?
Част от тях бяха представени на Църногорския събор
Съхранението на животни от местни породи е приоритет на МЗХГ
Неинфекциозни болести по ябълковите плодове в хранилищата!
Не замразявайте патладжаните
Кактусите зимуват на хладно и сухо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини